Näkökulma: Unai Emery saanut Arsenalin näyttämään todellisuutta paremmalta – numerot osoittavat vielä voimansa

© Kuva: Getty Images

Arsenalilla on edessään kohtalon viikko. 

Watford ja Arsenal kohtaavat tänään Vicarage Roadilla. Napoli haastaa Tykkimiehet torstaina Eurooppa-liigan puolivälierien toisessa osaottelussa. Arsenal ja Crystal Palace iskevät yhteen sunnuntaina Emiratesilla.

Pohjois-Lontoon punaisella puolella voidaan suhtautua rutistukseen varovaisen luottavaisesti. Napoli kaatui jo Emiratesilla luvuin 2–0. Arsenal nousee Valioliigassa neljänneksi, jos Watford taipuu Vicarage Roadilla.

Ilmassa tummia pilviä

Ilmassa on tummiakin pilviä. Rakastettu ja vihattu xG-taulukko kertoo, että Arsenal on ollut tällä kaudella ”onnekas”. Arsenal on napannut Valioliigassa 63 pistettä. Maaliodottamiin viittaava xG-taulukko kertoo, että punavalkoisten todellinen pistemäärä on hieman vajaat 51 pistettä. 

Arsenal on siis onnistunut tällä kaudella erittäin hyvin viimeistelyssään. Joukkue luo verrattain vähän laatupaikkoja, mutta tuulettaa niihin nähden usein (xG: -10,79). Toisaalta Arsenal on päästänyt maaliodottamiin suhteutettuna vähän osumia (xG: +5,31). 

Punavalkoisten oikea maaliero on 65–40, ja xG maaliero 54,21–45,31.

Tilastotieteilijät muistuttavat usein, että poikkeuksellisen hyvä xG viittaa tuuriinkin. Toisaalta se viittaa moneen muuhunkin seikkaan. Se viittaa esimerkiksi siihen, että kesällä vastuun ottanut Unai Emery on onnistunut kääntämään nyanssit puolelleen. 

Keskinkertaisesta pelaajapakasta paljon irti

Jos Arsène Wenger antoi poikien pelata, etenee nyky-Arsenal äärimmäisen järjestelmällisesti vastustajan rangaistusalueelle saakka. Arsenal ei luo paljon paikkoja, mutta yrittää luoda ne tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Arsenal esimerkiksi antaa koko sarjassa vähiten korkeita keskityksiä (keskimäärin 15 ottelussa). 

Arsenal laukoo verrattain harvoin (33-prosenttisesti) rangaistusalueen takaa, heikolta maalintekosektorilta. Vain Burnleyllä on pienempi prosentti (30). Arsenal yrittää edetä lyhyin siirroin mahdollisimman pitkälle, jotta joukkue voi tökätä pallot verkkoon. Nämä nykypäivän huippujalkapallossa suosiotaan kasvattavat ”tap-innit” sopivat terhakasti puolustajien selän taakse tikkaaville Alexandre Lacazettelle ja Pierre Emerick-Aubameyangille.

Vertailun vuoksi: Arsenal laukoi viime kaudella 38-prosenttisesti rangaistusalueen takaa. Joku voi pitää eroa pienenä, mutta Emerylle tämä on iso tekijä. Hän on repinyt joukkueen keskikertaisesta pelaajapakasta todella paljon irti. 

Arsenal pelaa tulevaisuudestaan

Emery valmentaa tällä viikolla valtavien paineiden alla. Seuran pitää päästä takaisin Mestarien liigaan. Omistaja Stan Kroenke pitää Arsenalille tiukkaa kulukuuria ja haluaa karsia palkkakuluja: Aaron Ramsey lähtee eurojen perään Juventukseen. Tämä on Arsenalille valtava menetys.

Kroenke pääsi helpolla, kun Wenger hääri turhan pitkään Emiratesilla. Wenger ei iskenyt mourinhomaisesti nyrkkiä pöytään ja vaatinut isoja nimiä. Wenger jätti haalean perinnön.

Emery on saanut seuran tilanteen näyttämään todellisuutta paremmalta. Esimerkiksi Everton voi hyvinkin hätyytellä pohjoislontoolaisia ensi kaudella. xG-taulukko kertoo, että niin hätyyttelevät Leicester ja Wolverhamptonkin. 

Tulevat seitsemän päivää näyttävät seuran suunnan. Arsenal pelaa maanantaina, torstaina ja sunnuntaina tulevaisuudestaan. Emery ei pysty takomaan tulosta loputtomiin. Todennäköisyydet osoittavat ennemmin tai myöhemmin voimansa.