[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1498082844977{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818555810{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Viime kausi

[/vc_column_text][vc_column_text]Valioliiga.com ei ollut suinkaan ainoa media, joka povasi Evertonista viime kauden suurta yllättäjää. Uskoimme Toffeesin iskevän vahvasti kiilaa kuuden suuren joukkoon ja taistelevan tosissaan paikoista jopa Mestarien liigaan. Erehdyimme, ja myönnämme sen.

Everton ehti vaihtamaan valmentajaa – tai ainakin antamaan managerilleen potkut – kolmantena seurana kauden alun jälkeen. Kun Ronald Koemanille osoitettiin ovea, oli sarja vanhentunut yhdeksän ottelun verran, ja Everton majaili putoamisviivan alapuolella.

Heikko alkukausi ei antanut hyvää vaikutelmaa Koemanin valmennusosaamisesta, mutta kieli se myös kehnosti rakennetusta joukkueesta. Uusista hankinnoista Davy Klaassen, Sandro Ramírez ja Michael Keane epäonnistuivat, eikä Gylfi Sigurdssonistakaan saatu läheskään parasta irti.

Kovin sujuva ei ollut myöskään Koemanin seuraajanhakuprosessi, sillä haluton väliaikaisvalmentaja David Unsworth hoiti pestiä pitkälti yli kuukauden. Unsworthin johdolla tulostaso koheni hiljalleen, mutta vasta kun ruoriin kutsuttiin vanha kunnon Sam Allardyce, kipusi Everton kunnolla sarjan ylemmälle puolikkaalle.

Big Samin nimitystä odotellessa Everton tuhosi samalla myös Watfordin kauden, sillä tuon ajan se käytti lähinnä Watfordin luotsi Marco Silvalle kuiskutteluun. Lopulta Silvaa ei saatu isollakaan rahalla irrotettua, mutta tänä kesänä portugalilainen Evertonin penkin päähän saatiin.

Erityisen kehnosti Evertonilla meni viime kaudella vieraissa, sillä se voitti kauden aikana vain kolme matkapeliä. Tappioita tuli yhtä paljon kuin kotona voittoja: 10.

Myös euroseikkailuista jäivät huonot muistot, sillä Everton hävisi kotonaan kahteen otteeseen sekä Lyonille että Atalantalle, eikä Eurooppa-liigan pudotuspeleihin ollut mitään asiaa. Myös taipaleet kotimaisissa cupeissa jäivät lyhyiksi.

Mitä kärkikuusikon haastamiseen tulee, se ei olisi voinut mennä juurikaan huonommin. Everton kohtasi Top six -ryhmiä cup-ottelut mukaanlukien kaikkiaan 14 kertaa, eikä voittanut peleistä ainuttakaan. Neljästä tasapelistä kaksi tuli paikallisvastustaja Liverpoolia vastaan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515328839{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Joel Robles (Real Betis)
Maalivahti, 28 vuotta

Atlético Madridissa ammattilaisuransa aloittanut espanjalainen siirtyi ilmaissiirrolla La Ligaan. Robles vietti Evertonissa kaikkiaan viisi kautta, joista eniten peliaikaa herui kolmannella ja neljännellä. Viime kaudella Jordan Pickford rohmusi kaikki valioliigaminuutit, ja niinpä turhautunut Robles päätti vaihtaa maisemaa.

Ramiro Funes Mori (Villarreal)
Keskuspuolustaja, 27 vuotta

Argentiinalaistoppari siirtyi Evertoniin kesällä 2015 ja onnistui hyvin debyyttikaudellaan Valioliigassa. Keväällä 2017 hän loukkaantui maajoukkuetehtävissä, ja kun polvi leikattiin viime kesänä, merkitsi se sitä, että koko kausi jäisi torsoksi. 118 valioliigaminuuttia viime kaudella ja nyt Espanjasta uutta vauhtia hakemaan.

Kuva: Getty Images

Davy Klaassen (Werder Bremen)
Hyökkäävä keskikenttä, 25 vuotta

Ajaxin kasvatti oli niin selkeä Ronald Koemanin hankinta kuin olla ja voi. Kun Koeman sai kenkää, loppui maanmiehenkin peliminuutit loppukauden ajaksi hyvin lähelle nollaa. Klaassen pelasi koko kauden aikana Evertonissa kaikissa kilpailuissa yhteensä 17 peliä ja sai aikaiseksi yhden maalisyötön eikä yhtään maalia. Koko kauden suurimpia floppeja. Kelpasi kuitenkin Ajax-näyttöjensä perusteella Werder Bremenille, joka maksoi miehestä seuralle ennätykselliset 13,5 miljoonaa euroa. Everton otti joka tapauksessa takkiin, sillä se pulitti Klaassenista vuotta aiemmin tuplahinnan.

Kuva: Getty Images

Wayne Rooney (DC United)
Keskushyökkääjä, 32 vuotta

Englantilaisen jalkapalloilun ja Manchester Unitedin elävä legenda ei esittelyjä kaipaa. Rooney palasi viime kesänä ilmaissiirrolla (sopimuksen purun jälkeen) poikavuosiensa seuraan Evertoniin, ja oli kymmenellä maalillaan joukkueen paras maalintekijä. Muistoiksi kaudesta jäi myös valioliigauran 200. maali sekä nousu sarjan syöttötilaston kautta aikain kolmanneksi. Teki kesällä 3,5 vuoden sopimuksen MLS-seura DC Unitedin kanssa.

Henry Onyekuru (Galatasaray)
Keskushyökkääjä, 21 vuotta

Everton hankki nigerialaislupauksen vuosi sitten 7 miljoonalla punnalla, mutta lainasi hänet samantien takaisin Belgiaan, jossa Onyekuru oli iskenyt vakuuttavia maalimääriä. Myös syksy Anderlechtissa meni hyvin, mutta joulukuussa syntynyt polvivamma päätti kauden ennen aikojaan. Tämä kausi lainalla turkkilaisjätti Galatasarayssa.

Ashley Williams (Stoke)
Toppari, 33 vuotta

Viime kaudella jo selvästi edellisiä kausia vähemmälle peliajalle jäänyt Williams siirtyi kesän aikana lainasopimuksella sarjaporrasta alemmas Stokeen. Williams ehti pelata kaksi kautta Evertonissa siirryttyään pitkän Swansea-jakson jälkeen Liverpooliin kesällä 2016. Williamsille on luvassa mitä luultavimmin suuri rooli Stokessa, jonka tavoitteena on nousta pikimmiten takaisin Valioliigaan pudottuaan sieltä viime kauden päätteeksi.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515686941{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Ademola Lookman (RB Leipzig)
Vasen laitahyökkääjä, 20 vuotta

Suurlupaus teki Evertonin kanssa sopimuksen tammikuussa 2017, mutta läpilyönti ei ole onnistunut helposti. Pelasi viime syyskaudella Evertonissa Valioliigaa 152 minuuttia, mutta lainattiin kevään ajaksi Leipzigiin. Bundesliigassa verkko heiluikin kevään aikana viisi kertaa 11 ottelussa.

Kevin Mirallas (Olympiacos)
Oikea laitahyökkääjä, 30 vuotta

Laskujohteinen urakäyrä johti siihen, että Mirallas jätettiin ulos Belgian MM-joukkueesta. Viime kaudella Evertonin sarjapeleissä vain 136 minuuttia, ja kevään ajaksi lainalle Kreikkaan. Kuudella kaudella Evertonissa pelannut Mirallas voitti Olympiacosissa Kreikan Superliigan maalikuninkuuden kaudella 2011-2012.

Sandro Ramírez (Sevilla)
Keskushyökkääjä, 23 vuotta

Kanariansaarilta Barcelonan La Masiaan 14-vuotiaana siirtynyt Ramírez teki kaudella 2016-2017 Málagalle La Ligassa peräti 14 liigamaalia, ja tuli korkein odotuksin Evertoniin. Vastine vain oli kovin laiha. Jäi syyskauden kahdeksassa sarjapelissä maaleitta, ja lainattiin kevään ajaksi Sevillaan. Vaan eipä verkko heilunut enää Espanjassakaan. Maalittoman kauden jälkeen paikka osoittaa, ettei ole yhden kauden ihme.

Kuva: Getty Images

Richarlison (Watford)
Vasen laitahyökkääjä, 21 vuotta

Brasilialainen Richarlison siirtyi jo toisen kerran vuoden sisään Marco Silvan valmentamaan joukkueeseen, joten ainakin koutsi tietää, mitä etsii. Pelasi viime kaudella kaikissa Watfordin otteluissa ja teki yhteensä viisi valioliigamaalia. Isot odotukset Evertonissa.

Lucas Digne (Barcelona)
Vasen laitapuolustaja, 25 vuotta

Ranskalaispuolustajalle Everton on jo neljäs seura viiteen kauteen. AS Romassa peli sujui lainalla hyvin kaudella 2015-16, jonka jälkeen Barcelona kiinnitti Dignen 16,5 miljoonalla eurolla PSG:stä.

Jotain tämänhetkisestä markkinasta kertoo se, että Everton maksoi Dignestä tänä kesänä 20,2 miljoonaa euroa, vaikka Barcelona-ajanjakso jäi varsin mitäänsanomattomaksi. Digne pelasi Barcelonassa kahden kauden aikana La Ligaa vain 29 ottelussa. Silti Barcelona onnistui tekemään jopa voittoa Dignen myynnillä.

Eipä Digne kävele Evertonissakaan suoraan avauskokoonpanoon, sillä miehen edellä nokkimisjärjestyksessä on Leighton Baines. Peliaikaa pitäisi kuitenkin tulla ja siirto onkin miehelle iso näytönpaikka.

Katso Evertonin kaikki kesän siirrot tästä.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_column_text]

Tiesitkö: Everton on pelannut enemmän kausia Englannin korkeimmalla sarjatasolla kuin mikään muu joukkue – 114

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818882743{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Valmennus

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Evertonin uudeksi valmentajaksi nimettiin kesän aikana odotetusti Marco Silva.

41-vuotias portugalilainen pelasi kotimaassaan ammattilaisena 15 vuotta, kunnes lopetti kesällä 2011. Vuotta myöhemmin hän siirtyi pitkäaikaisen joukkueensa Estorilin päävalmentajaksi. Sieltä matka jatkui maan suurseura Sporting Lissaboniin, kunnes edessä oli ulkomaan kentille siirtyminen. Olympiakos, Hull, Watford ja nyt Everton.

Silva on erittäin hyvä ja arvostettu valmentaja, mutta Valioliigassa olemme nähneet vasta pilkahduksen hänen potentiaalistaan. Vuonna 2017 hän onnistui kääntämään katastrofaalisesti pelanneen Hullin kurssin, mutta etumatkaa oli annettu jo liikaa ja lopputuloksena oli putoaminen. Watfordissa homma puolestaan lähti liikkeelle erinomaisesti, mutta asiat ajautuivat väärille raiteille Silvan Everton-huhujen alettua voimistumaan, kunnes lopulta seuran ja valmentajan tiet erosivat hieman yllättäenkin.

Nyt Silva pääsee kuitenkin sellaiseen projektiin, jossa hänellä on mahdollisuus näyttää todellinen tasonsa.

Silva on valmentaja, joka on erinomainen organisoimaan joukkueensa pelaamista ja hän haluaa viedä joukkueensa pelaamisen yhä pidemmälle ja pidemmälle. Vaikka hän on ehdottomasti luokiteltavissa moderniksi valmentajaksi, on hänen tyylinsä erilainen kuin stereotyyppisellä sellaisella.

Silva rakentaa joukkueidensa pelaamisen loistavaan puolustuspelaamiseen, laadukkaisiin tilanteenvaihtoihin ja oikeiden valintojen tunnistamiseen. Sen joukkueelta ei siis nähdä guardiolamaista pallonhallintaa tai kloppimaista prässäämistä vaan tietyllä tavalla saman tyylistä pelaamista, jota englantilaisjoukkueelta olisi voinut nähdä 15 vuotta sitten.

Erona Silvan ryhmien ja 15 vuoden takaisten joukkueiden välillä on se, että Silva pyrkii jalostamaan taktiikkaansa selvästi pidemmälle ja jokainen pienikin yksityiskohta pyritään hiomaan kuntoon.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1533025072609{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Gylfi Sigurdsson

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Mietimme pitkään, valitsemmeko Evertonin tärkeimmäksi pelaajaksi loistavat MM-kisat pelanneen maalivahdin Jordan Pickfordin vai islantilaisen Gylfi Sigurdssonin. Lopulta päädyimme niukasti jälkimmäiseen.

Sigurdsson saapui Evertoniin vuosi sitten seuran ennätyssummalla – joka menee rikki, jos Richarlisonin tuoreen siirron kaikki bonukset toteutuvat. Hänen ensimmäinen kautensa Goodison Parkilla oli kuitenkin odotuksiin nähden pienoinen pettymys ja tähän on kaksi syytä. Islantilainen ei päässyt pelaamaan hänelle parhaalla mahdollisella kymppipaikalla vaan hänet nähtiin usein vasemmassa laidassa. Toiseksi tulee nostaa esiin, että koko Evertonin pelaaminen oli kohtalaisesta lopputuloksesta huolimatta ajoittain todella sekavaa.

Ensi kaudella Sigurdsson pääsee kuitenkin takaisin hänen ykköspelipaikalleen, sillä Wayne Rooney siirtyi Yhdysvaltoihin ja Richarlison tulee täyttämään Sigurdssonin tontin vasemmalla. Tämän myötä islantilaisen rooli tulee kasvamaan ensi kaudella ja odotamme häneltä jälleen paluuta sarjan huippupelaajien joukkoon.

Sigurdssonin vahvuudet ovat selvät. Hänellä on fantastinen potkutekniikka, josta on iloa sekä tilanteiden rakentamisessa että niiden viimeistelyssä. Tämän lisäksi hän on myös erinomainen tekemään töitä puolustussuuntaan – kuten on huomattu muun muassa Islannin peleissä – ja tämä tulee myös olemaan tärkeää Silvan taktiikassa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818912071{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Arvio

[/vc_column_text][vc_column_text]Sija: 7

Uskomme, että Evertonilla on edessään loistava kausi uuden valmentajansa alaisuudessa. Joukkue on suosikkimme nappaamaan ensimmäisen sijan kuuden suuren joukkueen jälkeen.

Onko kuuden suuren sekaan sijoittuminen mahdollista? On, mutta hyvin epätodennäköistä. Näistä sijoituksista joukkue voi alkaa realistisesti haaveilemaan korkeintaan sitten, kun Silva on saanut viettää enemmän aikaa joukkueen peliä kehittäessä.

Uskomme kuitenkin, että merkkejä paremmasta Evertonista tullaan näkemään jo tulevalla kaudella. Ei enää laidasta laitaan ailahtelevia esityksiä ja hieman sekavaa pelaamista vaan tasaista suorittamista ja selkeä pelityyli, jota pyritään toteuttamaan.

Ennakkoon suurin kysymysmerkki on, kuka tulee ottamaan ykkösmaalintekijän roolin. Viime kaudella joukkueen paras maalintekijä oli Wayne Rooney kymmenellä osumalla ja niidenkin joukossa oli useita rangaistuspotkuja. Jonkun tulee ensi kaudella ottaa isompi rooli kärjessä ja tehdä tasaiseen tahtiin osumia. Olisiko se Silvan alaisuudessa Watfordissa loistanut Richarlison?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820403363{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820946075{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kokoonpanolista

[/vc_column_text][vc_column_text][table id=49 /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]