Chelsean päävalmentaja Frank Lampard sanoo arvostavansa Manchester Cityn Raheem Sterlingin tekemää työtä tasa-arvon eteen, mutta hänestä ei ollut oikein, että Englannin maajoukkueen laitahyökkääjä vertaili valmentajien urapolkuja keskenään.

Englannissa on käyty viime viikkoina paljon keskustelua siitä, miksi etnisten vähemmistöjen edustajia nähdään niin vähän jalkapallon valmennus- ja johtotehtävissä. Aiemmin tässä kuussa Sterling, 25, oli puhumassa aiheesta BBC:n haastattelussa ja nosti esiin, että Lampard, 40, ja Steven Gerrard (Rangers) ovat päässeet pelaajauransa jälkeen huipputehtäviin valmentajana, kun taas heidän entiset maajoukkuekaverinsa Sol Campbell ja Andy Cole eivät ole.

Lampard aloitti valmennusuransa Chelsean junioreissa ja siirtyi vuoden jälkeen Mestaruussarjaan Derbyn manageriksi. Hän vietti Ramsin puikoissa niin ikään vuoden ennen kuin Chelsea pestasi hänet edustusjoukkueensa käskyttäjäksi viime kesänä.

Gerrard, 40, toimi noin 1,5 vuoden ajan eri valmennustehtävissä Liverpoolin akatemiassa ennen kuin hänet palkattiin skotlantilaisjätti Rangersin manageriksi kesällä 2018.

Vuonna 2011 pelaajauransa päättäneen Campbellin, 45, ensimmäinen valmennuspesti oli vuonna 2017 Trinidad ja Tobagon A-maajoukkueen apuvalmentajana. Kaudella 2018-19 hän valmensi Macclesfieldiä Englannin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, Kakkosliigassa, ja viime lokakuusta lähtien hän on toiminut Ykkösliigassa pelaavan Southend Unitedin managerina.

Cole, 39, pelasi aktiiviuransa viimeiset ottelut Lampardin alaisuudessa Derbyssa ennen kuin aloitti seurassa valmentajana. Hän siirtyi kuitenkin Lampardin perässä Chelseaan, jossa hän toimii tällä hetkellä akatemiavalmentajana.

– Valioliigassa on suunnilleen 500 pelaajaa, joista kolmasosa on tummaihoisia, eikä kukaan edusta meitä johtoportaissa tai valmennusryhmissä, kommentoi Sterling.

Liverpool-legenda Gerrard on johdattanut Rangersin 114 otteluun. Kuva: Getty Images

– On Steven Gerrardia ja Frank Lampardia ja sitten on Sol Campbellia ja Ashley Colea.

– Kaikilla oli mahtava pelaajaura ja kaikki pelasivat Englannin maajoukkueessa. Samaan aikaan he ovat kaikki kunnioittavasti suorittaneet kurssinsa valmentaakseen huipputasolla, ja ne kaksi, joille ei ole annettu oikeita mahdollisuuksia ovat molemmat tummaihoisia entisiä pelaajia.

Lampardin mukaan Sterling on oikealla asialla, mutta hänen mielestään City-tähden vertailu entisten maajoukkuepelaajien välillä oli ontuva.

– Raheem Sterling ansaitsee valtavasti pisteitä siitä, mitä hän on puhunut viimeisen vuoden tai kahden aikana. Hän on ollut tarpeeksi rohkea puhuakseen ongelmista, joista ei ehkä ole puhuttu ja joista olisi pitänyt puhua jo paljon aiemmin, sanoi Lampard Sky Sportsin mukaan.

– Minusta samaa voi sanoa monesta Valioliiga-pelaajasta: Marcus Rashfordista, Jordan Hendersonista, Troy Deeneystä, Mark Noblesta. En halua jättää liian monen nimeä sanomatta, mutta minusta he ovat sanomisillaan antaneet mahtavan vaikutelman itsestään.

Campbell vietti koko pelaajauransa Englannissa ja esiintyi A-maajoukkuetasolla 73 kertaa. Kuva: Getty Images

– Mitä managereihin tulee, minusta se meni häneltä [Sterlingiltä] hieman pieleen, koska se tuntui todella kasuaalilta vertailulta.

– Koska jos vertailee yksittäisten managerien mahdollisuuksia ja urapolkuja, voi vertailla minua, voi vertailla Steveniä, voi vertailla Solia, joka teki muuten uskomatonta työtä Macclesfieldissä, ja hänellä on tällä hetkellä vaikea työ Southendissa. Se olisi meille kaikille vaikea työ.

– Sitten voidaan vertailla Ashley Colea, joka päätti uransa viime vuonna kanssani Derbyssa, ja työskentelee nykyään täällä kanssani. Hän tekee mahtavaa työtä, ja uskon, että hän tulee menestymään siinä, mitä ikinä hän haluaakin tehdä.

– Joten minusta tuota vertailua on hyvin vaikeaa tehdä ulkopuolelta.