Tottenhamin päävalmentaja José Mourinho on yksi Valioliigan kiistellyimmistä hahmoista. Portugalilaista valmentajalegendaa joko rakastetaan tai vihataan.

Mourinho, 57, palasi Englannin pääsarjaan viime marraskuussa, kun hän solmi Spursin kanssa kolmen ja puolen vuoden sopimuksen. Hän on ehtinyt johdattaa Tottenhamin 33 otteluun, joista lontoolaiset ovat voittaneet 15 ja hävinneet 11.

Tottenhamin ja Mourinhon yhteiselle aikakaudelle mahtuu loistavia ja luokattomia esityksiä, ylistystä ja kritiikkiä.

Jos huomioon otetaan pelkästään ottelut Valioliigassa, Tottenham on ollut sarjan neljänneksi paras joukkue Mourinhon saavuttua seuraan. Tästä huolimatta Mourinhon epäilijät tuntuvat olevan äänekäs enemmistö.

Portugalilaiselta kysyttiin Sky Sportsin haastattelussa, saako hän enemmän kritiikkiä kuin muut huippuvalmentajat.

– Minua katsotaan eri silmin, vastasi Mourinho.

– Tiedän, että ihmiset odottavat minun tekevän asioita, joita monelta muulta ei odoteta. En lue paljon, mutta kun miettii joitain kysymyksiä, joita kohdalleni tulee, niin kyllä, minulle tulee se tunne [että minua kritisoidaan enemmän].

– Esimerkiksi viime pelin jälkeen (3-1-voitto Newcastlea vastaan) ensimmäinen kysymys oli pelaajasta, joka ei ollut avauksessa.

Mourinho voitti edellisen pokaalinsa keväällä 2017, kun hän johdatti Manchester Unitedin Eurooppa-liigan mestariksi. Kuva: Getty Images

– Se ei ole ikinä ongelma, jos joku pelaaja ei pelaa toisen valmentajan alaisuudessa. He kierrättävät joukkueitaan. He tekevät päätöksiä. He jättävät penkille uskomattomia pelaajia ja kaikki katsovat heitä ajatellen, että he tekevät työtään. Niin isossa seurassa kuuluu toimia.

– Mutta kun Tottenhamilla on ensimmäistä kertaa tällä kaudella käytössään esimerkiksi Lucas Moura, Steven Bergwijn, Erik Lamela ja Son Heung-Min, niin minulta kysytään niistä, jotka eivät pelaa.

– Joten kyllä, joistain näkökulmista katsottuna minusta tuntuu hieman siltä [että minua kritisoidaan enemmän].

Tänään, sunnuntaina, Tottenham ja Mourinho kohtaavat Valioliigan viimeistä edeltävällä kierroksella Leicesterin, jota luotsaa hänen entinen oppipoikansa Brendan Rodgers.

Rodgers toimi uransa alkuvaiheilla Chelseassa nuorten joukkueiden ja reservien valmentajana, kun Mourinho valmensi Chelsean ykkösmiehistöä. Hänen mielestä Mourinhon arvostelijoiden tulisi sulkea suunsa.

Leicester voitti Tottenhamin viime syyskuussa 2-1 joukkueiden edellisesssä kohtaamisessa. Kuva: Getty Images

– José on maailmanluokan manageri. Hän on ollut sitä tähän asti ja tulee olemaan jatkossakin, kommentoi Rodgers lehdistötilaisuudessa.

– Se [kritiikki] kertoo kunnioituksen puutteesta ja yleensä se tulee ihmisiltä, jotka eivät ole ikinä seisoneet sivurajalla.

– Okei, jalkapallo kehittyy ja muuttuu, mutta vieläkin on tilaa erilaisille pelityyleille.

– José on mestari joukkueidensa organisoimisessa. Hän tekee niistä vaikeasti lyötäviä, ja voittavia joukkueita. Managereilla on eri filosofioita, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää.

– Hän on todistanut monien vuosien saatossa, että hän on menestynyt manageri ja hän yrittää tuoda menestystä Tottenhamille. Hänen pitkä aikansa lajin parissa, hänen saavutuksensa ja se, mitä hän tekee ansaitsee valtavasti kunnioitusta.