Liverpoolin viimeisimmästä Englannin mestaruudesta on kulunut jo 28 vuotta. Tuolloin sarjaa ei tunnettu vielä Valioliigana eli toisin sanoen seuralta puuttuu vielä kyseisen sarjan mestaruus.

Viime kaudella haaveet huippuonnistumisesta murenivat jo alkuvaiheessa, kun joukkueelle tuli useita helppoja pistemenetyksiä ja esityksissä oli paljon parannettavaa.

Jotain kuitenkin tapathui lokakuun lopussa. Jürgen Kloppin ryhmä hävisi Tottenhamille 4-1-lukemin, mutta tuon tappion jälkeen tahti muuttui. Joukkueen pelaaminen loksahti kohdilleen. Suoritukset eivät ailahdelleet enää, helpot virheet vähenivät ja palkintona oli muun muassa 18 ottelun tappioton putki ja paikka Mestarien liigan loppuottelussa – jonne pääsyä edelsi muun muassa Man Cityn pudottaminen.

Jatkuuko sama tahti?

Viime kaudella Liverpoolin ryhtiliike tuli liian myöhään sen suhteen, että se olisi voinut taistella mestaruudesta. Toki Man City ei jättänyt muutenkaan juurikaan jossiteltavaa pelattuaan ennätyksellisen hyvän kauden.

Mutta, jos Klopp saa ryhmänsä pelaamaan samalla tasolla kuin viime kaudella parhaimmillaan tai jopa paremmin, ei 28 vuoden mestaruudettoman putken katkaiseminen ole täysi mahdottomuus.

Man City on ensi kaudellekin suurin voittajasuosikki, mutta kesällä vahvistunut Liverpool on ainakin omissa papereissani sen ykköshaastaja.

Pep Guardiolan ryhmällä on alla uskomattoman vakuuttava kausi, mutta on todennäköistä, että joukkueen pistesaalis tulee jäämään jonkin verran viime kauden ennätyksellisistä lukemista. Ei sen takia, että Man City olisi heikentynyt vaan sen takia, että se suoritti viime kaudella niin maksimaalisella tasolla, että saman toistaminen kahtena perättäisenä kautena on todella haastavaa.

Siirtomarkkinat

Minkä takia Liverpool voisi yltää viime kauden neljännen sijansa jälkeen huippusuoritukseen? Tähän on kolme selkeää syytä, joista ensimmäisenä paneudutaan tapahtumiin kesän siirtomarkkinoilla.

Otetaan heti käsittelyyn tuore uutinen eli brasilialaismaalivahti Alissonin siirto. Kyseessä on fantastinen hankinta Liverpoolilta, joka tulee selvästi nostamaan joukkueen osakkeita. Pääsyy tähän ei ole siinä, että Liverpoolin maalivahtipelaaminen olisi ollut heikkoa, sillä se ei ole ollut niin huonolla tasolla, mitä yleisesti on puhuttu.

Pääsyy Alissonin hankinnan erinomaisuuteen on siis 25-vuotiaassa brasilialaistorjujassa itsessään. Hän oli ehdottomasti viime kauden top 3 -maalivahtien joukossa ja erinomaisen maalivahdin arvoa ei vielä tähänkään mennessä ole täysin osattu arvostaa jalkapallossa tarpeeksi paljon.

Alisson on ominaisuuksiltaan todella hyvä maalivahti ja uskon, että hän tulee paikoissa Liverpoolille tiukoissa paikoissa useita pisteitä, jotka jäisi saavuttamatta keskinkertaisella maalivahdilla.

Alissonin lisäksi joukkue on vahvistunut myös Naby Keïtalla, Fabinholla ja Xherdan Shaqirilla. Kaikki heistä ovat erinomaisia jalkapalloilijoita, joiden on parhaat vuodet edessäpäin.

Hyvien hankintojen lisäksi pahoja poissaoloja ei ole tullut Emre Canin menettämistä lukuun ottamatta. Joukkue kuitenkin osoitti jo viime kauden lopussa, että se pärjää hyvin ilman häntäkin.

Kaikki on mahdollista

Siirtomarkkinoilla tapahtuneiden asioiden lisäksi aiheeseen vaikuttaa myös se, että Liverpoolin pelaaminen on ollut raiteillaan jo pitkään, joten viime kauden kaltaista heikkoa aloitusta kaudelle ei ole odotettavissa.

Tulee muistaa, että kauden alussa ansaitut pisteet ovat kauden loppusuoralla yhtä arvokkaita kuin muutkin, joten hyvän alun merkitystä ei tule vähätellä.

Kolmas syistä on joukkueen henkinen puoli. Kloppin ryhmä osoitti viime kaudella itselleen, että se pystyy parhaimmillaan voittamaan kenet tahansa ja se myös pystyy välttämään sille viime kausilta tuttuja helppoja pistemenetyksiä aiempaa paremmin. Näiden asioiden seurauksena pelaajat tiedostavat, että heillä on rahkeet haastaa Man City mestaruustaistossa.

Kyseessä on nälkäinen joukkue, jonka asiat ovat tällä hetkellä todella hyvin. Tulevalla kaudella sillä on mahdollisuudet saavuttaa mitä tahansa – jopa se joukkuetta kiertänyt Valioliigan mestaruus.

Jeremias Fisk
Twitter: @MonsieurFisk