[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1498082844977{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530819966548{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Viime kausi

[/vc_column_text][vc_column_text]Manchester Cityn kausi 2017-2018 oli niin poikkeuksellisen suvereeni ja mestaruus niin hämmästyttävän ylivoimainen, että kaikkein yksinkertaisinta lienee vain listata Cityn kauden aikana tekemät ennätykset. Ja niitähän riittää:

– Valioliigan uusi piste-ennätys (100)
– Eniten pisteitä vieraspeleistä (50)
– Suurin ero seuraavaan (19 pistettä)
– Eniten voittoja (32)
– Eniten vierasvoittoja (16)
– Eniten maaleja (106)
– Paras maaliero (+79)
– Pisin voittoputki (18 ottelua)
– Vähiten minuutteja tappiolla kauden aikana (153)

Ylläolevan listauksen perusteella ei liene mikään ihme, että City lähtee uuteen kauteenkin ykkössuosikkina. Vaikka haastajatkin olisivat vahvistuneet, ei noin ylivoimaista mestaria hevillä valtaistuimelta pudoteta. Viime kaudella City voitti kaikki vastustajansa Valioliigassa vähintään kerran ja varmisti mestaruutensa jo viisi kierrosta ennen sarjan päätöstä.

Kaikkiaan City teki Valioliigassa vähintään kolme maalia peräti 21 ottelussa – moista ilotulitusta on Euroopan isoissa liigoissa totuttu näkemään lähinnä vain Barcelonalta, Real Madridilta ja PSG:ltä.

Yksikään kausi ei kuitenkaan ole koskaan tahraton. Koska City sai hyvin ansaittuja kehuja jo alun ennätyslistauksen muodossa, heitetään pieniä huomioita myös kompastuksiin. Valioliigassa tappioita tuli yhteensä kaksi. Ensimmäisen niistä aiheutti tammikuun puolivälissä Liverpool, ja toisen huhtikuisessa derbyssä Manchester United – vaikka City johti peliä avausjakson jälkeen 2-0.

Juuri Liverpool olikin Citylle sen nemesis. Kauden ensimmäisen kohtaamisen City vielä voitti murskaavasti 5-0, mutta sitten Jürgen Klopp otti niskalenkin vanhasta bundesliigavuosien aikaisesta kiistakumppanistaan Pep Guardiolasta. Valioliigavoiton lisäksi Liverpool kukisti Cityn kahdesti Mestarien liigan puolivälierissä. Kun vielä heinäkuisesssa harjoituspelissäkin voitto kirjattiin Liverpoolille, on sillä juuri nyt henkinen yliote mestariryhmästä.

Yhden tahran kauteen aiheutti myös Ykkösliigan Wigan, joka katkaisi 1-0 -voitollaan Cityn taipaleen FA Cupissa, vaikka Citykin pelasi ottelussa varsin vahvalla kokoonpanolla. Liigacupin City kuitenkin voitti, joten kaudesta jäi muistoksi hieno tuplamestaruus – joskin jossain vaiheessa Guardiolaa pommitettiin ahkerasti kysymyksillä jopa neljän mestaruuden mahdollisuudesta.

Cityn kauden aikana kärsimien tappioiden kokonaismäärä oli lopulta seitsemän, sillä Mestarien liigassa tuli myös jokseenkin merkityksettömät häviöt Shakhtar Donetskille ja Baselille. Näistä Donetsk ehti asialle kaikkein ensimmäisenä 6. joulukuuta.

Yhden hienon ennätyksen teki kauden aikana myös manageri Pep Guardiola, joka valittiin syyskuusta joulukuuhun neljä kertaa peräkkäin Valioliigan kuukauden manageriksi. Koko kausi olikin Guardiolalta mestarillinen työnäyte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515328839{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]Angus Gunn (Southampton)
Maalivahti, 22 vuotta

Toisen polven maalivahti siirtyi Norwichista Manchester Cityyn 15-vuotiaana vuonna 2011. Gunnin lahjakkuus tiedetään, mutta Cityn kokoonpanoon vain on todella vaikeaa murtautua. Englannin nuorten maajoukkuevahti vietti viime kauden lainalla kasvattajaseurassaan Norwichissa, ja myytiin nyt 11,3 miljoonalla eurolla Southamptoniin.

Kuva: Getty Images

Joe Hart (Burnley)
Maalivahti, 31 vuotta

75 A-maaottelua pelannut Hart oli kesällä 2016 Cityyn hankitun Pep Guardiolan pelaajamieltymysten suurin uhri. Hartille ei Guardiolan joukkueessa käyttöä ollut, ja niinpä viime kaudet menivät lainalla Torinossa ja West Hamissa. Neljä kertaa Valioliigan Kultaisen hanskan voittanut Hart siirtyi nyt pysyvällä siirrolla tervettä maalivahtia kipeästi kaivanneeseen Burnleyyn.

Tosin Adarabioyo (West Bromwich)
Keskuspuolustaja, 20 vuotta

Cityn oma kasvatti on pelannut viimeisellä kahdella kaudella muutamia otteluita cup-kilpailuissa sekä Mestarien liigassa, mutta valioliigadebyytti on yhä tekemättä. Lainattiin ensi kaudeksi sarjatasoa alemmas West Bromwichiin.

Bersant Celina (Swansea)
Keskikentän keskusta, 21 vuotta

Kosovon maajoukkuemies pelasi kaudella 2015-2016 jokusen pelin Manchester Cityn edustusjoukkueessa, mutta haki kahdelta viime kaudelta peliaikaa Twentestä ja Ipswichistä. Myytiin nyt kolmella miljoonalla punnalla Swanseaan, sillä Citystä ei roolia olisi löytynyt.

Kuva: Getty Images

Yaya Touré (ilman seuraa)
Keskikentän keskusta, 35 vuotta

Neljä kertaa peräkkäin Afrikan vuoden jalkapalloilijaksi vuosina 2011-2014 valittu Yaya Touré poistuu Manchester Citystä seuralegendana. Kahdeksan City-kauden aikana norsunluurannikkolainen voitti kolme kertaa Valioliigan ja kaudella 2013-2014 hänet valittiin Cityn parhaaksi pelaajaksi. Valtaosa Tourén ja Cityn yhteisestä taipaleesta oli iloista voittokulkua, mutta 101 A-maaottelun konkarin asema vaikeutui Pep Guardiolan saapumisen myötä. Touré ja Guardiola ajautuivat melkoisen tuliseen sanasotaan pelaajan agentin Dimitri Selukin lyödessä löylyä, ja Touré löysikin itsensä pian katsomosta. Kiista ei kuitenkaan jatkunut ikuisesti, ja viime kaudellakin Touré pelasi 17 ottelua, joista kymmenen Valioliigassa.

Jack Harrison (Leeds)
Oikea laitahyökkääjä, 21 vuotta

Pikkupoikana Liverpoolissa ja Manchester Unitedissa pelannut Harrison on erikoinen brittipelaaja sikäli, että hän muutti Yhdysvaltoihin jo 13-vuotiaana ja onkin oikeastaan USA:n jalkapallokulttuurin kasvatti. Pelasi vuosina 2016 ja 2017 kaksi vahvaa kautta New York City FC:ssä Patrick Vieiran valmennuksessa ja muun muassa Alexander Ringin ja Andrea Pirlon seurakaverina. Vasenjalkainen Harrison teki tammikuussa sopimuksen Manchester Cityn kanssa ja vietti kevään lainalla Middlesbrough’ssa. Oli Cityn mukana pre-seasonin, ja siirtyi täksi kaudeksi lainalle Leedsiin.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515686941{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]Jason Denayer (Galatasaray)
Keskuspuolustaja, 23 vuotta

Denayer siirtyi Cityn akatemiaan jo vuonna 2013, ja kaksi vuotta myöhemmin hän sai seuraan viiden vuoden ammattilaissopimuksen. Samana vuonna tapahtui myös debyytti Belgian A-maajoukkueessa. Ei ole Cityn edustusjoukkueessa vielä pelannut, vaan on kiertänyt lainoilla Celticissä, Galatasarayssa, Sunderlandissa ja viime kaudella jälleen Galatasarayssa.

Philippe Sandler (Zwolle)
Keskuspuolustaja, 21 vuotta

188-senttistä Ajax-kasvattia on tituleerattu joissain yhteyksissä ”seuraavaksi Virgil van Dijkiksi”. Teki Cityn kanssa sopimuksen tammikuussa, mutta vietti vielä kevätkauden Zwollessa, josta siirtyy nyt Valioliigaan.

Claudio Gomes (PSG)
Puolustava keskikenttä, 18 vuotta

Ranskan poikamaajoukkuepelaaja on pelannut PSG:n junioreissa 13-vuotiaasta, ja siirtyi nyt Manchester Cityyn. Gomes oli jo mukana Cityn Yhdysvaltain kiertueelle, ja sai peliminuutteja kauden avanneessa Community Shieldissa. N’Golo Kantéen verrattu huippulupaus valittiin viime vuonna alle 17-vuotiaiden EM-kisojen tähdistöön.

Douglas Luiz (Girona)
Keskikentän keskusta, 20 vuotta

City hankki nuoren brasilialaisen vuosi sitten Vasco Da Gamasta, mutta viime kauden hän vietti lainalla Cityn yhteistyöseura Gironassa La Ligassa.

Kuva: Getty Images

Riyad Mahrez (Leicester)
Oikea laitahyökkääjä, 27 vuotta

67,8 miljoonaa euroa maksaneesta Mahrezista tuli kesällä paitsi Manchester Cityn ennätyshankinta, niin myös kaikkien aikojen kallein afrikkalaispelaaja. Hän on myös Cityn tämän kesän ainoa merkittävä ostos, joten huomioarvo on taattu. Algerialaisella on takanaan vasta neljä kautta pääsarjajalkapalloa, mutta hän teki todellisen läpimurtonsa jo toisella kaudellaan Leicesterissä 2015-2016. Leicester voitti mestaruuden, Mahrez teki 17 maalia ja hänet valittiin koko sarjan parhaaksi pelaajaksi.

Seuraava kausi oli vaisumpi niin Leicesteriltä kuin Mahreziltakin, ja viime kesänä algerialainen haikailikin uusien haasteiden perään. Leicester kuitenkin torppasi niin AS Roman kuin Arsenalinkin tarjoukset. Tammikuussa Mahrez sai pettyä uudelleen, sillä jo varmalta näyttänyt siirto Manchester Cityyn jäi lopulta kuitenkin toteutumatta, sillä Leicester piti yhä päänsä. Hän pitikin hetken aikaa lakkoa seuran toiminnasta, mutta nieli kuitenkin ylpeytensä ja palasi pian ruotuun. Vaikka Mahrez pelasi Leicesterissä viime kaudella ”vasten tahtoaan”, teki hän silti Valioliigassa 12 maalia ja alusti 11 osumaa.

Katso Man Cityn kaikki kesän siirrot tästä.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820071301{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Valmennus

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

47-vuotias Josep Guardiola Sala oli jo pelaajana erinomainen. La Masian kasvatti voitti Barcelonassa kuusi La Liga -mestaruutta, ja keskikentän pihkatappi valittiin muun muassa vuoden 2000 EM-kisojen tähdistöjoukkueeseen.

Guardiola sai jo peliuransa aikana kiitosta peliälystään, erinomaisesta pelinäkemyksestään ja jatkuvasta halustaan kehittyä. Noista ominaisuuksista on ollut hyötyä peliuran jälkeenkin, sillä vasta valmentajana Pep Guardiolasta tuli jalkapallomaailman todellinen supertähti.

Guardiola ehti valmentaa Barcelonan kakkosjoukkuetta yhden menestyksekkään kauden, ennen kuin hänet nostettiin ykkösjoukkueen peräsimeen 10 vuotta sitten kesällä 2008. Eikä valintaa tarvinnut koskaan katua. Guardiolan Barcelona voitti jo ensimmäisellä kaudellaan 2008-2009 triplan – La Ligan, Copa del Reyn ja Mestarien liigan – ja kautta pidetään yhtenä Barcelonan historian parhaista. Guardiolasta puolestaan tuli nuorin Mestarien liigan voittanut valmentaja.

Tatsi ei ikinä kadonnut, vaan menestys seurasi miestä vuosien varrella koko ajan. Kolme La Liga -mestaruutta, kolme Bundesliigan mestaruutta, kaksi Mestarien liigan voittoa ja neljä kansallisen cupin voittoa löytyi Guardiolan vyöltä, kun hän teki sopimuksen Manchester Cityn kanssa kesällä 2016.

Guardiolan ensimmäinen kausi Cityn peräsimessä oli suorastaan historiallinen, sillä se oli miehen valmennusuran ensimmäinen kausi, kun muistoksi ei jäänyt minkäänlaista pokaalia. Vahinko otettiin viime kaudella korkojen kera takaisin, kun City voitti tuplamestaruuden ja murskasi kaikki matkansa varrelle osuneet ennätykset.

Guardiolan käyttämä pelitapa on kaikille jalkapallon ystäville tuttu, sillä niin paljon tiki-takasta on vuosien varrella puhuttu. Miehen itsensä mielestä varmasti kyllästymiseen asti.

Guardiolan jalkapallossa jota kuinkin kaikki perustuu pallonhallintaan. Cityn voitto- ja piste-ennätykset veivät viime kaudella kaiken huomion, mutta siinä ohessa City rikkoi myös useita pallonhallinta- ja syöttöennätyksiä. Peli pysyy parhaiten komennossa pitämällä pallo oman joukkueen jaloissa.

Pallottomana City prässää aggressiivisesti ja pyrkii voittamaan pallon nopeasti takaisin. Prässiä toteutetaan tosin lähinnä vain hyökkäyskolmanneksella ja mikäli palloryöstössä ei onnistuttu, City hakeutuu nopeasti takaisin standardimuotoon.

Olennainen osa Guardiolan joukkueiden peliä on myös se, että sen maalivahdin ja puolustajien on oltava laadukkaita pallollisina. Siksi Guardiola vaihtoikin nopeasti Joe Hartin Edersoniin. Brassivahti kykenee todella pitkiin avauksiin, ja City hakee usein jopa maalipaikkoja Edersonin pitkistä potkuista.

Viime kauden läpimurto olikin pitkälti Guardiolan hyvien palapelintekotaitojen ansiota. Kyle Walker ja John Stones ovat myös hyviä avaamaan peliä, ja viime kauden sairastuvalla viettäneeltä Benjamin Mendyltä odotetaan myös tällä saralla paljon.

Ongelmia Citylle ovat aiheuttaneet lähinnä väkeviin ja sähäköihin vastahyökkäyksiin pystyvät joukkueet, Liverpool etunenässä. Liverpoolin ampiaisenpistoihin Cityn puolustus ei ehtinyt ryhmittyä riittävän nopeasti, ja niinpä viime keväänä oli tuloksena kolme tappiota kolmesta keskinäisestä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1533638225696{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Tärkein pelaaja – Kevin De Bruyne

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Manchester Cityssä pelaa lukuisia pelaajia, jotka kuuluvat omalla pelipaikallaan Valioliigan ehdottomaan eliittiin. Valitsimme heistä joukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi Kevin De Bruynen.

27-vuotias belgialainen ei ole joukkueen räiskyvimpiä pelaajia eikä hän kaipaa isoja otsikoita. De Bruyne vetää mieluummin kentän ulkopuolella matalalla profiililla, ja antaa näyttöjen kentällä puhua puolestaan.

Viime kaudella De Bruyne valittiin kolmesti Cityn kuukauden pelaajaksi ja kauden päätteeksi hän putsasi pöydän myös Valioliigan palkinnoista. De Bruynelle tilastoitiin kahdeksan maalia ja 16 maalisyöttöä (Valioliigan eniten), mutta mies oli tavalla tai toisella mukana vielä ties kuinka monessa hyökkäyksessä lisää.

Myös hyvät MM-kisat pelannut De Bruyne loistaa erityisesti poikkeuksellisen hyvällä peliälyllään, laajalla syöttövalikoimallaan ja erinomaisella pelisilmällä. Potkutekniikka on maailman ehdotonta eliittiä, ja De Bruynelta voi odottaa koska tahansa painavaa kaukolaukausta tai nerokasta läpisyöttöä linjan taakse. Tärkein pelaaja Cityn menestyshaaveiden takana tälläkin kaudella.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820099627{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Arvio

[/vc_column_text][vc_column_text]Sija: 1

Manchester City lähtee tähänkin kauteen suurimpana mestarisuosikkina, piste. Etenkin paljon vahvistunut Liverpool, naapuriseura United ja miksei myös uudelle kotistadionilleen muuttava Tottenham tulevat takuulla haastamaan Cityn tosissaan, mutta etumatka taitaa olla edelleen liian iso.

Cityn mestaruus varmistui viime kaudella 19 pisteen erolla seuraavaan, eikä joukkue ole menettänyt ainuttakaan tärkeää pelaajaa. Laatua riittää jokaiselle pelipaikalle aina vaihtopenkkiä myöten, ja Riyad Mahrezin toivotaan tuovan ryhmään kaivattua tuoreutta.

Guardiolan pelitapa on monessa seurassa toimivaksi todettu, palapelin palaset löytyvät jo Etihad Stadiumin kotijoukkueen kopista ja systeemi on jokaisella selkäytimessä. Toki vastustajatkin tuntevat pelitavan läpikotaisin, mutta silti Cityn konetta on vaikeaa pysäyttää, kun ammattimiehet sitä kuljettavat.

Kaiken muun hyvän lisäksi joukkueen henki tuntuu olevan erinomaista sorttia eikä ristiriidoista ole juuri minkäänlaisia vihjeitä – toisin kuin joissain muissa kärkiseuroissa. Ainoa selkeä uhkakuva voisi olla pahemmanlaatuinen loukkaantumissuma. Niinpä uskomme, ettei Cityä pysäytä tällä kaudellakaan mikään eikä kukaan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_column_text]

Tiesitkö: Manchester Cityn taustalla häärivä City Football Group omistaa viisi muutakin pääsarjaseuraa: New York City FC:n (USA), Gironan (Espanja), Melbourne City FC:n (Australia), Yokohama F. Marinosin (Japani) ja Club Atlético Torquen (Uruguay) – ja lisääkin on haussa.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820184152{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1530821074149{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Kokoonpanolista

[/vc_column_text][vc_column_text][table id=53 /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]