Näkökulma: Paluu alkulähteelle kannatti – Manchester City pelaa pian parasta peliään Pep Guardiolan aikakaudella

© Kuva: Getty Images

Viime vuoden syyskuussa kirjoitin Manchester Cityn yskivästä pelistä ja huonosta puolustamisesta.

Olemme menneet tästä hetkestä nyt neljä kokonaista kuukautta eteenpäin ja tilanne vaikuttaisi kääntyneen päälaelleen.

City on juuri voittanut Liverpoolin murskaavin 4-1-lukemin ja tarrannut entistä tiukemmin kiinni Valioliigan mestaruuteen.

Tuota hetkeä, Leicester-tappion jälkeistä aikaa, voi muistella käänteen aloittaneena hetkenä. Silloin Pep Guardiola tiimeineen palasi alkulähteelle, eli ikuisen viisauden äärelle, mikä auttoi Cityä kääntämään kurssinsa.

Parantunut puolustuspelaaminen

Johan Cruijff totesi aikoinaan, ettei puolustajalla (hyvällä tai huonolla) ole väliä, kun puolustetaan tilaa, sen kokoa ja metrejä.

Cityn ongelma oli viime kauden lopussa ja tämän kauden alussa puolustuspelaaminen; linja ei hengittänyt samaa ilmaa keskikentän kanssa, minkä seurauksena pelistä syntyi epäyhtenäistä ja joukkue päästi helppoja ja irvokkaita maaleja.

Esimerkiksi Leicesterillä oli tuossa nimenomaisessa ottelussa tilaa oikealla, vasemmalla, keskellä ja puolitiloissa.

Silloin epäiltiin, onko Cityllä joukkueessaan oikeanlaisia pelaajia? Takapulpetista oli helppo huudella vanhoille siirtosummille (joilla ei todellisuudessa ole edelleenkään kovin paljoa merkitystä jalkapallossa) ja kärkevimmät kannanotot puolsivat sitä, ettei Guardiolalle olisi pitänyt antaa jatkosopimusta, koska hän on Cityn managerina valmis.

Mutta kuinka ollakaan, lahjakkuus ja huipputaito ovat pysyviä ja tällaiset hetkelliset suvantovaiheet vain väliaikaisia asioita. Guardiola on sementoinut tämän jälkeen Citylle sarjan parhaan puolustuksen ja ennen kaikkea parhaan kokonaisuuden, joukkueen.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Parasta Cityä koskaan?

Monet pelaajat ovat nostaneet suoriutumistaan yksilötasolla, mutta kehitystä on nähty etenkin puolustuslinjassa (nimetään John Stones, Aymeric Laporte, Ruben Dias, Benjamin Mendy ja Joao Cancelo).

Keskikentällä Rodri on kasvanut kunnolla sisään Guardiolan pelimalleihin, ja Ilkay Gündogan pelaa uransa parasta futista saatuaan itselleen ehjän jakson. Bernardo Silva ja Phil Foden ovat monipuolisuudellaan mahdollistaneet paljon Guardiolalle, kuten Liverpoolia vastaan nähtiin.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Monipuolisuudesta puheen ollen; City pystyy pelaamaan ilman varsinaisia keskushyökkääjiä, mikä on yksi osoitus pelipaikkojen merkityksen vähenemisestä. Esimerkiksi kahden tai kolmen ”kärjen” hyökkäyksessä ovat pelanneet samaan aikaan Fodenin, Silvan ja Riyad Mahrezin lisäksi Kevin De Bruyne.

Onhan tästä parantuneesta performanssista myös annettava tunnustus niille, jotka peliä pelaavat: Cityn pelaajisto on sopeutunut ja iskostanut täydellisesti Guardiolan ajatuksen tämän hetken pelistä. Eivät välttämättä uusia ja mullistavia asioita, mutta kuitenkin tekijöitä, jotka mahdollistavat muutoksen – mikään ei ole itsestäänselvää huippu-urheilussa tai elämässä muutenkaan.

Ylipäätään nyt Cityllä jokainen kentän osa-alue ja pelipaikka hengittävät samaa peliä, ja vain siten syntyy voittava kollektiivi. Näkisin, että City pelaa nykyaikaista lähes pelipaikatonta peliä, jossa sijoittuminen, tila ja liikkuminen ovat kaiken keskiössä – positionaalista peliä parhaimmillaan.

La Salida Volpiana kukoistaa, ja Cityn voidaan pian todeta pelaavan paremmin kuin koskaan aiemmin Guardiolan aikakaudella.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Otetaan joitain esimerkkejä Cityn parantuneesta pelaamisesta. City pelasi alkukaudesta liian kapeasti, hitaasti ja staattisesti. Tähän kun yhdistää epäyhtenäisyyden ja hauraan linjan, ei lopputulos ollut kovin mairitteleva.

Guardiola sai kuitenkin pelin sille uralle, mihin yritti uskoakseni alunperinkin. Nyt City pitää ja hyödyntää leveyttä, hallitsee eri tiloja sijoittumalla optimaalisesti.

Tätä täydentävät pallon ja pelaajien liikkuminen syntyneisiin ja syntyviin tiloihin. Cityn peli ja pelaajat ajattelevat jo 2-3 siirtoa eteenpäin vastustajaansa nähden – Guardiolan jalkapalloshakkia.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Muuttuvat muodot

Cityn perusmuotona on 4-2-3-1 tai 4-3-3, joka muuttuu sittemmin todella sulavasti erilaisiin variaatioihin. Rakennusvaiheessa nähdään Lavolpianan lisäksi 2-3/3-2-muoto, 3-3-4- ja 1-3-6-formaatioita.

Cityn puolustaessa perusmuodon ohella nousee esille Liverpoolia vastaan erittäin hyvin toiminut 4-4-2-keskiblokki. Blokin aktiivisuustasot vaihtelivat vivahteikkaasti pelin sisällä, ja pääsimme näkemään kuinka täydellisesti Cityn pelaajamateriaali sopii esimerkiksi pienten tilojen peliin ottelun eri vaiheissa.

Liverpoolia vastaan City tyrehdytti punaisten peliä olemalla paikoin passiivisempi pallottomana, ellei sitten prässännyt ylhäältä. Liverpoolin oli murrettava City, mutta sille ominainen pelin vertikaalisuus ei päässyt Cityn blokin ansiosta toteutumaan.

Sen lisäksi City loisti tilanteenvaihdoissa – asia, jossa City on parantanut luultavasti eniten, jos pitää nimetä yksi yksittäinen asia.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Bernardo Silvan lisäksi Ferran Torres on noussut yllättävänkin nopeasti varsin vitaaliin rooliin Cityn kokonaisuudessa – silloin, kun hän on siis otteluita avannut.

Tässä nostettiinkin esille kaksi erittäin vahvaa prässääjää, älykästä tilojen hallitsijaa ja kentän kaventajaa, minkä lisäksi pelaajat hyökkäävät tiloihin ja puolustajiaan vastaan kuin eläisivät viimeisiä hetkiään.

Toisella laidalla samaa tekee Raheem Sterling, joka pelasi ex-seuraansa vastaan yhden kauden parhaista otteluistaan sekä hyökkäyksellisesti että puolustuksellisesti.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Tuplapivot on helpottanut Cityn pelin etenemistä pallollisena ja vastaavasti puolustusvaiheissa Rodri-Gündogan on mainio suoja linjalle. Molemmat ovat myös rakenteluvaiheessa isossa asemassa.

Esimerkiksi tilanteissa, joissa City ohittaa prässiä, tuplapivot on avain onneen. Toinen pivoteista jää keskemmälle ja manipuloi näin vastustajan ensimmäistä linjaa tai tukipelaajia.

Samalla toinen pivot liikkuu siten, että voi tarjota vaihtoehdon. City saa näin etulyöntiaseman edetä ja peliä eteenpäin vievän suunnan tai useamman. Jos City avaa syvemmältä hitaampaa hyökkäystä, niin Rodri putoaa esimerkiksi usein linjaan joko keskelle tai vasemmalle valepuolustajaksi ja City pääsee rakentamaan Lavolpianalla.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Esillä on siis pitkälti asioita ja esimerkkejä, jotka kuuluvat Guardiolan perusajatteluun pelistä, ja etenkin nykyaikaiseen jalkapalloon sekä positionaaliseen peliin.

Tila on kaiken keskiössä. Tilan ympärille nivoutuvat pelaajat sekä heidän ja pallon liikkuminen ja liikuttelu kentällä.

Pallottomana tilat tukitaan ja vastustajan vertikaalinen pelaaminen tukahdutetaan hallitsemalla tiloja oikeilla sijoittumisilla ja vahvalla prässillä ja vastaprässillä. Pelaajat tekevät itseään pelattaviksi ja hallitsevat kehojaan siten, että ovat aina positiivisessa asennossa vastaanottamaan syötön tai jatkamaan syöttöketjua helposti ja tehokkaasti.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Tästä voisi toki kirjoittaa kirjan, mutta jätetään se toiseen kertaan. City on matkalla kauden 2020-21 Valioliigan mestariksi kaudella, jonka keskellä moni muu kamppailee olemassaolonsa ja pelinsä nuhaisuuden kanssa. Se ei kuitenkaan vie Cityltä ja Guardiolalta mitään pois.

Koronakauden keskellä pelataan yhä loistavaa jalkapalloa ja tehdään selkeästi nousujohteisia kausia. Kiitos siitä, Pep. Cityllä on usealla eri pelipaikalla sarjan parhaat tai parhaita pelaajia. He ja monet muut ovat nostaneet tasojaan isosti syksystä. Kaikilla on oma kaunis merkityksensä laadukkaassa kokonaisuudessa.

Tälle Citylle ei ainakaan Englannissa löydy pysäyttäjää. Katsotaan, miten on asian laita Euroopassa.

Bujamies
Twitter: @Bujamies


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.