Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen odottaa monen muun jalkapallofanin tapaan kiihkolla, mutta tietyllä tapaa pelonsekaisin tuntein lauantain klassikko-ottelua Man United-Liverpool.

Mixu, kierroksen todellinen makupala on kierroksen ensimmäinen ottelu: Man United-Liverpool. Joukkueet ovat vuosien varrella tarjonneet unohtumattomia näytelmiä…

– Kyllä, mutta ihan viime vuosilta ei tule mitään megaottelua mieleen. Tilanne on ollut vähän se, että kun toisella on kulkenut, toisella ei ole. Nyt pitkästä aikaa asetelmat ovat juuri sellaiset kuin pitääkin olla: Man United on sarjakakkosena kaksi pistettä Liverpoolia edellä. Lähtökohtien pitäisi olla kohdallaan huippuotteluun, mutta…

Niin, mutta. Tarkoitat…?

– Juuri sitä, mitä monet pelkäävät. Sitä, että José Mourinholle riittää ottelusta tasapeli ja että hän lähtee ensisijaisesti välttelemään tappiota, jopa kotikentällä.

– Tarkoin asioita laskevana valmentajana hän on sinänsä oikeassa siinä, että tasapelillä Liverpool pysyisi takana ja tilanne täydellisesti hallinnassa ajatellen sijoitusta neljän parhaan joukossa. Mutta tämä ajattelu saattaa johtaa siihen, että ottelusta tulee tylsä.

Viittaatko nyt joukkueiden kauden ensimmäiseen kohtaamiseen Anfieldilla?

– Osittain. Man United joutui osin pakostakin puolustamaan todella syvältä. Liverpool pakotti heidät siihen. Mutta nyt on täysin mahdollista, että United tekee näin muutenkin.

– Eikä se ihan tyhmääkään olisi, sillä Liverpoolin kärkikolmikko on tuhoisassa kunnossa. Jotenkin heidän taustajuoksunsa täytyy estää. Siihen on keinot, mutta ne harvemmin johtavat kovin viihdyttävään peliin.

Mourinho tosiaan tunnetaan siitä, ettei häntä juuri hetkauta se, mitä muut ajattelevat…

– Ei todellakaan. Hän nukkuu varmasti sikeästi kuin lapsi vaikka olisi tarjoillut kaksikerroksisen bussin kaikkine herkkuineen yleisölle. Jos siis tulos on vain toivottu. Mourinho pelaa tuloksesta, ei tyylipisteistä.

Miten luulet isäntäjoukkueen lähtevän peliin?

– Kuten sanottua, puolustuksen kautta. José varmaan arpoo kolmen topparin alakerran ja neljän suoran välillä. Voisi olla houkuttelevaa pelata kolmella ja laittaa sitten vähän niin kuin wingereiksi Ashley Young ja Antonio Valencia.

– Kolmen topparin eteen sitten Nemanja Matić ja Scott McTominay keskikentälle tukemaan puolustusta, Paul Pogba hyökkäystä. Peli tukkoon ja Liverpoolilta vauhti pois.

– Jos hän lähtee neljän linjalla, voi pelistä tullakin jotain. Yltiöpäistä – tuskin.

Entä Liverpool?

Jürgen Klopp ei muuta mitään. He haluavat voittaa tämän pelin ja omalla tavallaan. Liverpool tulee hyökkäämään ja pitämään vauhtia, sikäli kun he saavat siihen tilaa. Man United on näet heittämässä tukon lisäksi erittäin kookkaan ja ulottuvan miehistön kentälle.

Entä miten ennustat ottelussa käyvän?

– Harmittaa olla tylsä, mutta veikkaan, että peli päättyy tasan. Man United on tähän erittäin tyytyväinen ja Liverpoolkin myöhemmin. Heille ja Spursille on kuitenkin kaikista tärkeintä, että Chelsea pysyisi mahdollisimman kaukana takana. Mestarien liigaan pääsy on muuttunut sen verran, ettei nelonen enää karsi. Periaatetasolla näille joukkueille on aika sama, sijoittuuko toiseksi, kolmanneksi vai neljänneksi. Mestaruushan on jo mennyt.

– Mutta tästä huolimatta Man Unitedin ja Liverpoolin kohtaamisessa kumpikaan ei todellakaan halua hävitä. Tämä on pelaajille kauden isoin derby, historiallinen kohtaaminen. Siksi tavallaan toivoisi, ettei sitä iloa viedä liiallisen taktikoinnin kautta pois.

Entä viikonlopun muut ottelut? Mitä poimit niistä?

– Chelsea kohtaa kotonaan Crystal Palacen. Roy Hodgsonilla on jälleen iso seura vastassa ja sauma ottaa bonuspisteitä. En silti usko, että he Stamford Bridgellä siihen pystyvät. Chelsean takaraivossa saattaa kuitenkin jo kummitella matka ensi viikolla Camp Noulle.

[readmore from=Mixun-Special-One]

– Bournemouth-Tottenham on etukäteen juuri sellainen peli, joissa alisuorittamalla Spurs on useampana vuonna menettänyt asemiaan. Nyt heillä ei tosin ole enää Mestarien liigaa ”rasitteena” ja suuri fokus on pitää paikka neljän joukossa. Miten katkera putoaminen Juvelle on käsitelty? Onko harmitus voimavara vai masentaja? Pientä yllätystä voi roikkua ilmassa.

– Newcastle-Southampton on massiivinen peli molemmille. Joukkueet ovat pisteen erolla putoamisviivan yläpuolella. Nämä ovat niitä pelejä, jotka Newcastlen pitäisi kotiedun vuoksi voittaa. Soton lähtee varmasti hakemaan jälleen kerran tasapeliä – joukkue on pelannut jo 13 kertaa tällä kaudella tasan. En usko, että lukema on 14 tämän kierroksen jälkeen. Luulen, että Rafa Benítezin joukot ottavat täyden potin.