Chelseassa elettiin alkukesä epämääräisissä tunnelmissa. Vaikka Antonio Conten potkuista oli puhuttu jo pidemmän aikaa, kukaan ei todella tiennyt kuka ensi kaudella valmentaa Stamford Bridgellä.

Tällä viikolla huhumyllylle saatiin viimein loppu, kun Conten potkut vahvistuivat (lue lisää).

Italialaisen erottaminen ei ollut siitä hienovaraisimmasta päästä. Olihan valmentaja johtanut joukkueen kahden vuoden aikana Valioliigan mestariksi ja päättyneellä kaudella FA Cupin voittoon.

Conten työ ei ollut heikkoa, mutta risteävät ajatukset seurajohdon kanssa ja Diego Costan savustaminen seurasta ajoivat miestä kohti tuhoa.

Tänään Conten seuraajaksi vahvistettiin miehen maanmies Maurizio Sarri. Kansallisuuden lisäksi herroilla ei ole paljoakaan yhteistä.

Oli lähellä päättää Juventuksen valtakauden

Sarri tuli viimeisen kolmen vuoden aikana Napolissa tunnetuksi ristiriitaisena persoonana.

Italialaisvalmentajan hyökkäävä pallonhallintaan nojaava jalkapallo keräsi paljon ihailua. Samalla Sarrin tupakointi pelien aikana ja syytökset syrjivistä kommenteista himmensivät 59-vuotiaan miehen sädekehää.

Tammikuussa 2016 Sarrin väitettiin jopa herjanneen silloista Inter-valmentajaa Roberto Mancinia asiattomalla tavalla (lue lisää). Valmentaja sai kommenteistaan sakkoja ja toimitsijakieltoa.

Oli Sarrista ihmisenä mitä mieltä tahansa, näytöt puhuvat puolesta. Napoli sijoittui hänen alaisuudessaan jokaisella kolmen kauden aikana kolmen kärkeen Serie A:ssa.

Viime kaudella Sarrilla oli mahdollisuus päättää myös Juventuksen mestaruusputki, mutta Scudetto jäi neljän pisteen päähän. Kerran mukaan tarttui myös Serie A:n vuoden valmentaja -palkinto.

Kyseessä on ainakin CV:n puolesta pätevä värväys.

Joukkueen rakentamisessa kiirettä

Sarria odottaa heti Chelseassa valtava työmaa.

Ensimmäiseksi selvitettävänä on nykyisten avainpelaajien tilanteita. Sekä laituri Eden Hazard että maalivahti Thibaut Courtois ovat olleet vahvasti Real Madridin kiinnostuksen alla.

Kaksikosta kumpikin on vihjannut usempaan otteeseen Madridin suuntaan. Molempien korvaaminen vajaassa kuukaudessa tulisi olemaan haastava tehtävä.

Mestarien liigasta karsiutuminen saattaa aiheuttaa myös muiden avainpelaajien lähtöä. Viimeisimpänä Barcelona on roikkunut N’Golo Kantén perässä.

Vahvistuksiksi on huhuiltu Serie A:sta tuttuja suurnimiä. Keskikentälle Napolista mukana saattaa tulla Jorginho. Cristiano Ronaldon Juventus-siirron jälkeen hyökkäykseen voisi olla saatavilla Gonzalo Higuáin. Toiseen suuntaan on viety Juvessa aiemmin urallaan pelannutta Álvaro Morataa, jonka ensimmäinen Chelsea-kausi ei täyttänyt odotuksia.

Värväyksille tarvitaan nopea aikataulu, sillä siirtoikkuna sulkeutuu tänä vuonna heti elokuussa uuden kauden alkaessa. Aikailuun ei ole varaa.

Onko Chelsea valmis vihdoin kestävämpään prosessiin?

Muistutetaanpa vielä loppuun Chelsean managerin paikan tuulisuudesta. Sarrin edeltäjät Conte ja José Mourinho ovat todistaneet, ettei edes Valioliigan voittaminen takaa työpaikkaa.

Mourinhon 2000-luvun alun kolmen vuoden pestin jälkeen kukaan valmentaja ei ole kestänyt lontoolaisseurassa edes kolmea vuotta.

Sarri lupasi Chelsean tiedotteessa tuovansa viihdyttävän jalkapallon seuraan. Hyökkäävämmällä lähestymistavalla voi olla mullistava vaikutus Chelseaan.

Sarrin Napolilla oli viime kaudella Serie A:n paras pallonhallintaprosentti ja tarkin 70-prosenttinen syöttötarkkuus. Joukkue myös laukoi eniten koko sarjassa.

Jos Sarri saa lisättyä samoja elementtejä Chelsean peliin, tulevalla kaudella tullaan näkemään ainakin neutraalista näkökulmasta aiempaa viihdyttävämpi Blues. Aiempien, tulosta puolustusvoittoisimmin keinoin hakeneiden valmentajien jälkeen italialainen voi olla myös omille kannattajille mukava piristysruiske.

Sarri on lisäksi saanut urallaan kunnioitusta nuorten pelaajien esiinnostamisesta.

Chelsean johdossa on nyt oltava kärsivällisiä. Sarrille on annettava aikaa uudelleenrakennukseen ja omien metodiensa sisäänajoon, sillä monikin palanen saattaa vielä liikkua kesän aikana.

Tällä hetkellä pelaajisto on vielä edeltäjä Conten jäljiltä.

Nykyinen kahden vuoden sykli valmentajan paikalla tarvitsee muutosta. Nyt on katsottava lyhytnäköisyyden sijaan pidemmälle.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni