Huddersfieldin päävalmentaja David Wagner nousi Arsène Wengerin Arsenal-aikakauden päättymisen myötä 6. sijalle Valioliigan pisimpään nykyistä seuraansa valmentaneiden listalla.

Hämmentävän Wagnerin sijoituksesta tekee se, että hän on toiminut Huddersfieldin päävalmentajana 2 vuotta ja 6 kuukautta. Toisin sanoen 14 valioliigajoukkueella on valmentajanaan henkilö, joka on toiminut tehtävässä vähemmän aikaa.

Tämä kertoo paljon siitä, kuinka vähän aikaa Englannin pääsarjassa annetaan valmentajille tällä hetkellä ja kuinka useat seurat toimivat ”kaikki minulle heti” -tyylisellä toimintamallilla.

Tulospaineet vaikuttavat negatiivisesti

Valmentajilta vaaditaan siis tulosta yhä nopeammin ja nopeammin, mikä on järjetöntä. Pahin esimerkki nähtiin juuri päättyneen kauden alussa, kun Frank de Boer sai potkut vain neljän tappiollisen sarjaottelun jälkeen.

Keneltäkään valmentajalta ei voi odottaa tuloksia tuollaisessa ajassa. Varsinkin jos pelitapa muuttuu yhtä radikaalisti kuin Crystal Palacessa de Boerin myötä. Valmentamisessa on kyse prosessista ja prosessissa pitkäjänteinen toiminta helpottaa lopputuloksen maksimoimista.

Nyt valmentajien tulee tehdä kiireellä välittömästi tulosta ja tämä ei ole optimaalinen tilanne joukkueen valmentamisen tyyliseen projektiin.

Wagnerin edellä oleva viisikko

Artikkelin alussa nostettiin esiin kuudenneksi pisimpään nykyisessä valioliigaseurassaan valmentanut Wagner. Hänen edellään on siis viisi valmentajaa, joille on annettu nykymittareilla reilusti aikaa.

Kun katsoo näiden viiden joukkueen tämän kauden tuloksia, voidaan todeta, että pitkäjänteisellä toiminnalla saa usein hyviä tuloksia jalkapallomaailmassa. Toki on erittäin tärkeää muistaa, että pitkäjänteisyys ei vielä takaa mitään, mutta oikeiden henkilöiden toteuttamana se tuottaa jossain vaiheessa hedelmää.

Wagnerin edellä ovat siis Liverpoolin Jurgen Klopp, Brightonin Chris Hughton, Burnleyn Sean Dyche, Bournemouthin Eddie Howe ja Tottenhamin Mauricio Pochettino.

Näistä viidestä nimestä kolme ensimmäistä olivat ehdolla Valioliigan Vuoden valmentajaksi. Kaksi jälkimmäistä eivät kyseiselle listalle päässeet, mutta sekä Pochettino että Howe kuuluvat Britteinsaarien arvostetuimpien valmentajien joukkoon. Pochettinon Tottenham on ollut Valioliigan kolmen parhaan joukossa kolmesti peräkkäin ja piskuinen Bournemouth on pääsarjatasolle nousunsa jälkeen vakiinnuttanut paikkansa keskikastin joukkueena.

On käsittämätöntä, että useiden joukkueiden seurajohto ei siis ole valmis antamaan valmentajilleen aikaa.

Useat joukkueet etsivät tälläkin hetkellä itselleen ensi kauden valmentajaa. Uudet tulokkaat tiedostavat varmasti nykytrendin, jossa tuloksia pitää tehdä välittömästi ja tämä estää monien joukkueiden kohdalla sen, että ne eivät tule pääsemään lähelle maksimipotentiaaliaan.

Jeremias Fisk
@MonsieurFisk