Manchester United juhli Wembleyllä, kun Tottenham taipui luvuin 1–0

Sunnuntaina nähtiin, että Unitedin manageri Ole Gunnar Solskjær suostuu luovuttamaan jopa hieman mourinhomaisesti aloitteen vastustajalle.

Lingard kärjessä, Lukaku penkillä

Solskjær lähti kamppailuun valeysillä. Romelu Lukaku aloitti penkillä, kun Jesse Lingard sai paikan piikistä. Lingard sai tehtäväkseen tukkia pohjoislontoolaisten keskikentän pohjaa. Lingard seurasi, mihin Harry Winks liikkui.

Tottenham aloitti keskikentän timantilla. United taas muodolla 4-3-1-2. Kentälle muodostui selvät taisteluparit: Lingard-Winks, Paul PogbaMoussa Sissoko, Ander HerreraChristian Eriksen ja Nemanja MatićDele Alli ratkaisivat keskikentän herruuden.

Spurs-manageri Mauricio Pochettino ei halunnut antaa Pogballe tilaa, joten Sissoko otti hänet tiukasti. Tämä taas johti siihen, että Eriksen joutui vasemmalla koville. Herrera pimensi tanskalaisen avausjaksolla.

Pogba käytti hetkensä

Eriksen vaihdettiin oikealle, kun Sissoko loukkaantui avausjakson loppuhetkillä. Pogba käytti heti ylimääräiset neliömetrit heti hyväkseen. Hän antoi loistavan läpisyötön avausmaalin sijoittaneelle Marcus Rashfordille. Eriksen seurasi ranskalaisen pohjustuksen lähietäisyydeltä, mutta ei voinut tilanteelle juuri mitään. Tottenham luovutti pallon Pogballe.

Solskjær ansaitsee ottelusuunnitelmastaan kehut. Tottenham jäi avausjaksolla ilman kohti maalia suuntautuneita yrityksiä, vaikka piti pallon 60-prosenttisesti.

Solskjær saa sen sijaan reagoimisestaan huutia.

Pochettino muovasi tauolla. Spurs vaihtoi ryhmitykseen 4-2-3-1. Tämä sekoitti Unitedin merkkauksen hetkeksi. Harry Kane ja Alli pääsivät heti huippupaikkoihin.

Pelin virtaus kiihtyi, kun Pochettino muovasi. Taisteluparit haihtuivat ja kentälle syntyi hieman tilaa. Unitedin maalivahti David de Gea joutuikin venymään, mutta Tottenham hukkasi liudan paikkoja. De Gea torjui toisella jaksolla peräti 11 kertaa.

Solskjær antoi pelin soljua. Hän ei vastannut siihen, että Eriksen tippui pohjalle. Tai siihen, että Alli hääri kymppipaikalla. Tai siihen, että Erik Lamela liikkui oikealta sisään. Tottenham vei ja United vikisi.

Oppiiko Solskjær?

Pochettino pystyy säätämään, koska hän otti komennon White Hart Lanella kesällä 2014. Liljanvalkoisten prosessi on vahva.

United on sen sijaan hukassa. Punaisten paholaisten johtoportaan on tehtävä hyvin vaikea ratkaisu. Miettiä, oppiiko Solskjær reagoimaan paremmin pelin aikana. Solskjær on vapauttanut tunnelman, mutta jatkossa vaaditaan enemmän, jotta United nousee uudelle tasolle.

De Gea pelasti norjalaisen sunnuntaina. United voitti kuudennen kerran peräkkäin, mutta tulos ei kerro nyt kaikkea. United joutui vetäytymään paineen alla. Kuvaavaa on, että laitapuolustaja Diogo Dalot vaihdettiin 83. minuutilla laitahyökkääjäksi.

United selviytyi sunnuntaina. Solskjær haluaa jatkaa Old Traffordilla, vaikka sai vain kevään kestävän diilin. Hän sai sunnuntaina hieman lisäaikaa, jotta voi antaa jatkosopimusnäyttöjä. Sunnuntai näytti, että niitä kaivataan vielä todella paljon.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila