Liverpoolin entinen toimitusjohtaja Peter Moore uskoo valtion päätöksen pitää kannattajat poissa katsomoista olevan vakava uhka englantilaiselle jalkapallolle. Englannin kuusi korkeinta sarjatasoa ovat joutuneet pelaamaan ottelunsa ilman yleisöä.

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson vahvisti syyskuussa, ettei alkuperäinen suunnitelma tuoda yleisöä takaisin lokakuun ensimmäisestä päivästä lähtien tule toteutumaan. Pahimmillaan vallitseva koronaviruspandemia saattaa pitää stadionit tyhjinä jopa kuuden kuukauden ajan.

Valtio on pyytänyt Valioliigaa tarjoamaan 250 miljoonan punnan tukipaketin, jotta 72 alemman sarjatason Football League -seuraa pysyisivät pinnalla.

Perjantaina Valioliiga julkisti kiistanalaisen päätöksen. Sarjaottelut, joita ei televisoida lokakuussa ovat ostettavissa kertamaksulla kannattajille 14,99 punnan hintaan ottelua kohden.

– Jokainen kärsii tässä. Siitä ei ole epäilystäkään, Moore totesi BBC:lle.

– Se kuinka valtio käsittelee tällä hetkellä tilannetta, on vakava uhka jalkapallopyramidille. Etenkin siellä syvemmällä, kun seuroilla on erilaiset bisnesmallit verrattuna suurista mediasopimuksista nauttiviin valioliigaseuroihin.

Moore vietti kolme vuotta Liverpoolin toimitusjohtajana. Mies on eniten huolissaan alemman sarjaportaan seurojen olemassaolosta.

– Kävin lapsena katsomassa jokaisen Wrexhamin ottelun kolmos- ja nelosdivisioonissa. Minä tiedän, mitä jalkapallo merkitsee yhteisöille. Ne ovat erityisesti pohjoisessa enemmän kuin urheiluseuroja. Ne ovat kaupunkien ja kylien sydän ja sielu.

– Jos emme saa kannattajia pian turvallisesti takaisin katsomoon, tulemme näkemään verilöylyn jalkapallon alemmassa ekosysteemissä.