Tottenham – kausiennakko 2018/19: Hiljaiselon mestarit saavat uuden kodin – riittääkö leveys jättipottiin?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Kauden 2017-2018 piti olla Tottenham Hotspurille se kausi. Edelliskauden hopeajoukkueen pelaajarunko oli pysynyt erittäin hyvin kasassa ja avainpelaajat alkoivat lähestyä parhaita pelivuosiaan. Nyt jos koskaan maailma voisi olla valmis Tottenhamin historian ensimmäiseen valioliigamestaruuteen.

Kaudesta ei lopulta tullut huono, mutta tavallaan se oli kuitenkin askel taaksepäin. Kun Chelsea oli vienyt edellisvuonna mestaruuden seitsemän pisteen erolla, tuli viime kaudella Manchester Cityyn eroa peräti 23 pistettä. Spursin omakin pistesaldo putosi yhdeksällä.

Tärkein selitys tähän on joukkueen kotivireen katoaminen – ja sehän selittyy muutolla. Kun Tottenham vielä toissa kaudella pelasi kauden häviämättä White Hart Lanella kertaakaan, ja voitettuaan kahta vaille kaikki pelit, tuli evakkoreissulla Wembleylla odotetusti vaikeuksia. Niistä kyllä selvittiin kauden edetessä, mutta kun kolmesta ensimmäisestä kotipelistä tuli saldoksi tappio ja kaksi tasapeliä, oli startti kaukana ihanteellisesta.

City pääsi Spursilta näin karkuun heti alkukaudesta, ja kaiken kukkuraksi sillä oli Tottenhamista valtava henkinen ja pelillinen yliote. City vei kauden keskinäiset nimiinsä maalein 4-1 ja 3-1. Tottenham ei puolestaan ottanut kahta voittoa yhdestäkään kärkikuusikon joukkueesta, joten nousukas ja pikkuveli pysyi ainakin toistaiseksi yhä pikkuveljenä.

Mahtui kauteen silti todella paljon hyvääkin. Kahden City-tappion välissä Tottenham pelasi peräti 14 peliä putkeen tappioitta, ja siten se säilytti lopulta paikkansa Mestarien liigassa melko vaivatta. Kotimaiset cup-kilpailut olivat jossain määrin tervanjuontia, mutta Mestarien liigassa Spurs esitti todellisen ryhtiliikkeen vaisun edelliskauden jälkeen.

Arpa oli heittänyt Tottenhamin kuolemanlohkoon, mutta se ei haastavista ennakkoasetelmista perustanut, vaan kaatoi kahdesti Dortmundin, kerran Real Madridin ja haki Santiago Bernabéultakin tasapelin. Suvereenia lohkovoittoa ei kuitenkaan palkittu, vaan neljännesvälierissä vastaan asettui Juventus.

Vanha rouva lähti kokemuksensa ansiosta pariin suosikkina, mutta Spurs haki Torinostakin arvokkaan 2-2 -tasapelin, vaikka Juve siirtyi 2-0 -johtoon jo ensimmäisellä kymmenminuuttisella. Henkinen kasvu näytti jo saletilta, kun kotipelissä Spurs johti avausjakson jälkeen 1-0, mutta niin vain Juventus iski toisella puoliajalla kaksi maalia ja pudotti Tottenhamin jatkosta. Vaikka edistystä edelliskaudesta tulikin rutkasti, oli tapa, jolla Spurs jatkosta Mestarien liigassa putosi, sen koko kauden suurin yksittäinen pettymys.

Tottenhamin pelaajista suurin yksittäinen onnistuja oli kolmatta perättäistä maalikuninkuutta tavoitellut Harry Kane. Kane teki koko kaudella 41 maalia, joista 30 Valioliigassa, mutta joutui luopumaan kruunustaan Liverpoolin Mohamed Salah’n pelattua vieläkin mahtavamman kauden.

Evakkopelit Wembleylla jäävät tuotapikaa historiaan, sillä syyskuussa Tottenham pääsee pelaamaan upouudelle Tottenham Hotspur Stadiumilleen. Jos kotitaika palaa, on sillä kaikki mahdollisuudet nostella jonkinlaista pyttyä kauden aikana. Olisikin korkea aika, sillä vaikka Tottenhamin menestyksen puutteesta soimataankin, on se voittanut 50-luvulta lähtien vähintään yhden mestaruuden joka vuosikymmenellä. Tämä kausi on viimeinen tilaisuus pelastaa putken jatkuminen.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Anton Walkes (Portsmouth)
Oikea laitapuolustaja, 21 vuotta

Viime kauden lainalla Portsmouthissa pelannut Walkes siirtyi kesällä pysyvällä siirrolla Ykkösliigaan. Siirtosummaa ei kerrottu julkisuuteen.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Vincent Janssen (Fenerbahce)
Keskushyökkääjä, 24 vuotta

Janssen siirtyi Tottenhamiin 20 miljoonalla eurolla kesällä 2016 Eredivisien uunituoreena maalikuninkaana. Debyyttikausi Valioliigassa oli kuitenkin iso pettymys, sillä maaleja syntyi ainoastaan kaksi. Viime kauden Janssen viettikin lainalla Fenerbahcessa. Maalijyvä vaikutti pikkuhiljaa taas löytyvän, kunnes joulukuussa tullut loukkaantuminen pakotti hollantilaisen sivuun.

Katso Tottenhamin kaikki kesän siirrot tästä.

Tiesitkö: Uudelle stadionille mahtuu 62 062 katsojaa – enemmän kuin minkään muun lontoolaisseuran stadionille.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Tottenhamin valmentajana jatkaa yhä Mauricio Pochettino, jonka projektista pyörähtää käyntiin viides kausi. 46-vuotias argentiinalainen edusti pelaajaurallaan muun muassa Espanyolia, Paris Saint-Germainia, ja Girondins Bordeaux’ta. Hän lopetti pelaamisen vuonna 2006 ja aloitti päävalmentajauransa kesällä 2009 Espanyolissa. Katalonialaisseurasta hän siirtyi Southamptoniin, josta matka jatkui Spursiin vuonna 2014.

Pochettinon ensimmäisellä kaudella Spurs sijoittui Valioliigassa viidenneksi. Tämän jälkeen se on ollut kahdesti kolmas ja kerran toinen. Suoritukset ovat todella kovia siihen nähden, että Tottenham on edellisen kerran ollut kolmen parhaan joukossa kaudella 1989-90.

Suurin kunnia joukkueen viime aikojen menestyksestä – toki pokaalittomasta sellaisesta – kuuluu juurikin Pochettinolle. Hän on nostanut Tottenhamin suurien joukkoon ja enää puuttuu vain jokin konkreettinen palkinto pokaalin muodossa.

Tottenhamin hyökkääminen on todella monipuolista. Se pystyy kontrolloimaan peliä pitämällä palloa, olemaan vaarallinen pitkien hyökkäystensä päätteeksi ja myös vastahyökkäykset ovat olleet hyviä. Spurs liikuttelee usein palloa sivuttaissuunnassa vastustajan kolmanneksella, kunnes löytyy sopiva mahdollisuus murtautumiseen lyhyillä syötöillä, pitkällä pallolla linjan taakse tai vahvojen laitojen kautta.

Puolustaessa Tottenham on organisoitu todella hyvin. Hienoin yksityiskohta joukkueen puolustamisessa on se, kuinka hyvin pelaajat tunnistavat ennalta sovitut ”triggerit”, jotka käynnistävät todella aggressiivisen prässin, jonka aikana jokainen pelaaja tietää tehtävänsä erittäin tarkasti.

Tärkein pelaaja – Harry Kane

Kuva: Getty Images

Vaikka Tottenhamilla on paljon laadukkaita pelaajia, on täysin selvä asia, että Harry Kane on joukkueen tärkein pelaaja.

Ensimmäisenä Kanesta tulee luonnollisesti mieleen hänen maalinsa. Kolmen viime kauden aikana kaksi Valioliigan maalikuninkuutta ja yksi kakkossija on todella kova saavutus. Kuinkahan moni vielä kutsuu MM-kisojenkin maalikuninkuuden voittanutta englantilaista yhden kauden ihmeeksi?

Vaikka Kanesta tulee useille ensimmäisenä mieleen maalit, on hänen pelaamisessaan kyse paljosta muustakin – varsinkin Pochettinon palapelissä. Kane määrittää liikkeillään koko joukkueen hyökkäyspelaamista. Hän tekee tilaa muille, on tarjoamassa käyttösyöttöjä selkä maaliin päin, hakee pelivälinettä laidasta ja sitoo puolustajia itseensä. Spursin pelaaminen on yllättävän paljon erilaisempaa, kun se pelaa ilman ykköstykkiään.

Tästä päästäänkin vielä aasinsillalla viimeiseen aiheeseen eli siihen, että Pochettino ei ole löytänyt Kanelle vieläkään kunnon korvaajaa. Heung-min Son on hyvä pelaaja, mutta kärjessä hän ei ole parhaimmillaan. Muut joukkueen puhtaat kärkipelaajat eivät puolestaan ole onnistuneet Pochettinon toivomalla tavalla.

Arvio

Sija: 3

Tottenham on nostanut statustaan Pochettinon alaisuudessa, mutta kuten valmennusosiossa toimme esiin, toistaiseksi se ei ole saanut hyvästä pelaamisestaan pokaalia palkinnoksi. Joukkueella on jälleen uusi mahdollisuus muuttaa tämä asia, mutta arviomme mukaan ainakaan Valioliigassa sen tekeminen ei tule riittämään mestaruuteen asti.

Kyse ei ole Tottenhamin huonoudesta vaan kärkipään niin timanttisesta tasosta. Jonain toisena aikakautena Spurs olisi kyseisellä ryhmällä ja tällaisella pelaamisella todennäköisesti voittanut jo mestaruuden, mutta tällä hetkellä Valioliigan kärjessä on huima taso.

Tottenhamin suurin ongelmakohta on sen pelaajamateriaalin leveys. Se on koittanut jo useamman vuoden korjata kyseistä ongelmaa ostos kerrallaan. Tilanne on parantunut hieman, mutta kyseessä on edelleen ongelma, jos verrataan muutamiin muihin kärkipään seuroihin.

Jos Tottenham onnistuisi pitämään ydinryhmänsä pelikunnossa ja poissaoloja ei tulisi kauden mittaan useita, on sillä pieni mahdollisuus parantaa arviostamme. Tulee kuitenkin muistaa, että sama pätee myös toisinpäin. Jos muutamalle avainpelaajalle tulee pitkä loukkaantuminen, joukkueella riittää tekemistä top 4 -sijoituksen kanssa.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Hugo LlorisMVMaalivahti26.12.1986
22Paulo GazzanigaMVMaalivahti02.01.1992
4Toby AlderweireldKPToppari2.3.1989
6Davinson SánchezKPToppari12.06.1996
5Jan VertonghenKPToppari24.4.1987
21Juan FoythKPToppari12.01.1998
3Danny RoseVPVasen laitapuolustaja2.7.1990
33Ben DaviesVPVasen laitapuolustaja24.4.1993
24Serge AurierOPOikea laitapuolustaja24.12.1992
16Kyle Walker-PetersOPOikea laitapuolustaja13.04.1997
15Eric DierPKKPuolustava keskikenttä15.1.1994
12Victor WanyamaPKKPuolustava keskikenttä25.6.1991
52Oliver SkippPKKPuolustava keskikenttä16.9.2000
-Tanguy NdombeleKKKeskikentän keskusta28.12.1996
17Moussa SissokoKKKeskikentän keskusta16.8.1989
8Harry WinksKKKeskikentän keskusta2.2.1996
18Giovani Lo CelsoKKKeskikentän keskusta9.4.1996
20Dele AlliHKKHyökkäävä keskikenttä11.4.1996
23Christian EriksenHKKHyökkäävä keskikenttä14.2.1992
23Josh OnomahHKKHyökkäävä keskikenttä27.4.1997
7Son Heung-minVHVasen laitahyökkääjä8.7.1992
14Georges-Kevin N'KoudouVHVasen laitahyökkääjä13.2.1995
27Lucas MouraOHOikea laitahyökkääjä13.08.1992
11Érik LamelaOHOikea laitahyökkääjä4.3.1992
10Harry KaneKHKeskushyökkääjä28.7.1993

Jeremias Fisk, Heikki Kuparinen


Lunasta 50€ ilmainen live-veto Huuhkajien EM-avaukseen! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista ja tee talletus.
  2. Lyö vähintään 1€ 1×2-veto Suomelle Liechtensteinia vastaan.
  3. Suomen voittaessa saat 50€ ilmaisen livevedon Suomen ensimmäiseen EM-otteluun!

Kertoimet ottelulleWest Ham - Tottenham23.11.2019