Valioliigan nousijajoukkue Aston Villa saa vieraakseen West Ham Unitedin maanantain ainoassa Valioliigan ottelussa.

Joukkueet ovat kohdanneet viimeksi virallisessa ottelussa helmikuussa 2016. Tuo valioliigaottelu päättyi West Hamin 2-0-kotivoittoon. Saman kauden, 2015-16, aiempi kohtaaminen oli päättynyt 1-1-tasapeliin.

West Ham on saanut kelpo tuloksia alkukauden peleistään. Brightonia vastaan tulleen 1-1-tasapelin jälkeen se on voittanut Watfordin 3-1 ja viimeisimpänä Teemu Pukin Norwichin 2-0.

Tänä iltana Aston Villa-West Ham -ottelun Viasatilla selostava Mikko Innanen oli äänessä myös West Hamin edellisessä ottelussa Norwichia vastaan.

– Siinähän Norwich jäi vähän niin kuin telineisiin heti alusta alkaen. Se mikä on merkillepantavaa, on, että juuri tätä peliä edeltäneet kolme ottelua ovat olleet West Hamilta tappiottomia, Innanen sanoi Valioliiga.comille.

Innanen oli paikan päällä selostamossa Pasi Rautiaisen kanssa West Hamin kauden avausottelussa, jonka lontoolaisjoukkue hävisi hallitsevalle mestarille Manchester Citylle tylysti 0-5. Silloin kyyti oli kylmää, mutta nyt otteet ovat parantuneet.

– Sehän oli murskajainen heti alusta lähtien, mutta jotenkin siitäkin jäi sellainen kutina, että ehkä West Ham meni jo vähän alistuneena siihen ja ajatteli, ettei tästä ole budjetoitukaan mitään, Innanen sanoo ja jatkaa:

– Mutta onhan siellä todella kovia kundeja, esimerkiksi maalien makuun päässyt (Sebastien) Haller, iso ranskalaissentteri, on nyt vastannut huutoon. Hän jäi silloin Cityä vastaan aika lailla yksin ilman tarjoilua.

Innasen mukaan klo 22 alkava ottelu kannattaa laittaa seurattavien listalle ihan vain West Hamin Felipe Andersonin ja Aston Villan Jack Grealishin vuoksi.

– Molemmat ovat viihdyttäviä pelaajia. Grealish ei lähtenyt Tottenhamiin, vaikka Spurs oli pitkään hänen kintereillään. Lupaili vaan, että jos noustaan, niin hän jää – ja jäi!

24-vuotias englantilainen keskikenttämies Grealish on tehnyt vaikutuksen Innaseen olemalla hiukan erilainen pelaaja.

– Hän on jollain tavalla tämmöinen kiva, vanhan ajan vahvajalkainen patukka. Todella hyvät vapaapotkut ja hyvät laukaukset. Sama pätee Felipe Andersoniinkin, vaikka ei hän yhtä vahvajalkainen ole, mutta sillä päällä ollessaan hän pystyy tekemään pallon kanssa ihan mitä vaan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n otteluennakon mukaan Grealish on ollut tällä valioliigakaudella sarjan toiseksi eniten rikottu pelaaja. Grealishia on rikottu 13 kertaa, kun taas niin ikään Villan keskikentällä pelaava skotti John McGinn on joutunut 15 kertaa rikkeen uhriksi.

– Se kertoo myös siitä, että nämä miehet pitävät palloa ja käynnistävät usein Villan hyökkäyksiä, Innanen sanoo.

Esiin nousevat myös molempien joukkueiden ykkösmaalivahdit.

– Parhaana päivänä Lukasz Fabianski on maailmanluokan torjuja West Hamilla. Tom Heatonilla on ollut ensimmäisellä kaudellaan Villassa vielä aavistuksen hakemista, mutta hänkin on ehdottomasti voittava maalivahti.

Viime pelinsä Aston Villa hävisi Crystal Palacelle vieraissa 0-1, mutta esiintyi sen sijaan aiemmassa sarjapelissä vahvasti Evertonia vastaan 2-0-voitossa.

Innanen pitää illan kamppailua jälleen yhtenä kaikkien mahdollisuuksien otteluna.

– Ehkä West Hamin viimeaikaiset hyvät vieraspelit kääntävät vaakakuppia hivenen heidän puolelleen. Kyllä Villa Parkilla on varmasti tunnelmaa. Aston Villa on nyt siellä, missä heidän pitääkin olla. Se oli uinuva jättiläinen, jonka ei pitäisi pelata toisella sarjatasolla.

– Todella toivon, että he tulivat jäädäkseen, koska Villa on valtavan kokoinen seura ja omaa todella ison kannattapohjan Pohjois-Amerikkaa myöden. West Ham on myös iso Itä-Lontoon ylpeys ja heilläkin on Suomessa kannattajia, entistä Jokerit-pelaajaa Ville Sihvosta myöden. Varmasti Härmässä on tänäänkin vasaramiehiä, Ironseja ja Hammerseja, jotka kuuntelevat silmät ja korvat tarkkana, mitä valheita se Innanen siellä latelee, futisääni nauraa.

Aston Villa-West Ham näkyy maanantaina 16.9. klo 21.50 alkaen Mikko Innasen selostamana Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa.