[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379495337{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

  • Seitsemäs sija Valioliigassa
  • 59 pistettä, maaliero 51-40
  • 15 voittoa, 14 tasapeliä, 9 tappiota
  • Paras maalintekijä: Raúl Jiménez (17 maalia)
  • FA Cup: Kolmas kierros

Wolverhamptonin, manageri Nuno Espírito Santon ja superagentti Jorge Mendesin yhteistyö on toistaiseksi tuottanut komeita tuloksia.

Nuno vei ensimmäisellä kaudellaan Wolvesin Mestaruussarjan mestariksi, ja kahdella viime sesongilla seura on tullut Valioliigassa seitsemänneksi. Joukkueen runko on rakennettu lähes täysin Mendesin asiakkaista.

Wolverhampton piti viime kesänä tärkeimmistä pelaajistaan kiinni ja nappaili siirtomarkkinoilta mielenkiintoisia nimiä.

Jiménez on herättänyt suurseurojen kiinnostuksen Wolverhamptonissa. Kuva: Getty Images

Maalitykki Raúl Jiménezin osto-optio oli käytetty jo keväällä, mutta kauden alla Wolves vahvistui vielä hyökkääjä Patrick Cutronella ja toppari Jesús Vallejolla sekä parilla nuorella lupauksella.

Kaksikolta odotettiin paljon, mutta kumpikaan heistä ei pelannut edes viime kautta loppuun Englannissa.

Cutronen piti kaiken järjen mukaan olla mahtava hankinta. Italian nuorten maajoukkueissa verkkoja heiluttanut hyökkääjä pelasi tehojen valossa hieman kehnomman kauden AC Milanissa, ja sai lähteä kasvattajaseurastaan vasten omaa ja milanolaiskannattajien tahtoa.

Wolves nappasi hänet 22 miljoonalla eurolla ja neljän vuoden sopimuksella, mutta Cutrone ei vain missään vaiheessa päässyt vauhtiin Molineux’lla. Vastuuta hän sai 24 ottelussa, enimmäkseen cup-peleissä, ja tehoja kertyi kolmen osuman ja neljän maalisyötön verran. Viime tammikuussa hän palasi Italiaan, mutta seuraksi valikoitui tällä kertaa Fiorentina, jonka on määrä ostaa hänet ensi kesänä pysyvästi.

Myös Vallejo vaikutti kovan luokan kaappaukselta. Espanjalaistoppari saapui Wolverhamptoniin lainalle kotimaansa suurseurasta Real Madridista, joka on lähettänyt häntä lainalle suuntaan ja toiseen.

Vallejon lainadiili purettiin kuitenkin jo kauden puolivälissä, kun hän oli esiintynyt Wolvesin paidassa vain seitsemässä ottelussa.

Wolverhamptonin pitkä kausi alkoi jo heinäkuussa Eurooppa-liigan karsinnoilla. Peli kulki Euroopassa, mutta kotimaan kentillä tulosta ei tullut.

Valioliigassa Wolves otti ensimmäisen voittonsa vasta seitsemännellä kierroksella, maalein 2-0 Watfordin kustannuksella. Heti seuraavalla viikolla Manchester City kaatui vieraissa samoin lukemin.

Wolverhampton oli syksyn puolella ennen kaikkea vaikeasti voitettava joukkue. Lukuisat tasapelit turhauttivat, mutta Nunon miehistö ei suostunut kaatumaan.

Kauden puoliväliin mennessä vain Arsenal oli pelannut yhtä monta tasapeliä Valioliigassa kuin Wolverhampton (9). Wolves oli kuitenkin voittanut kahdesti useammin ja kerännyt siten kuusi pistettä enemmän. Se oli ylemmän keskikastin paras joukkue.

Wolves päätti Eurooppa-liigan lohkovaiheen löylyttämällä turkkilaista Beşiktaşia murskaluvuin 4-0. Kuva: Getty Images

Aston Villa kenki Wolverhamptonin ulos liigacupista jo lokakuussa, mutta Eurooppa-liigassa Wanderers paineli komeasti jatkoon. Portugalilainen Braga eteni pudotuspeleihin tappioitta lohkoykkösenä, mutta Wolves jäi siitä vain pisteen päähän.

Vuodenvaihde oli vaikeaa aikaa Wolvesille. Joukkue pelasi kaikki kilpailut huomioiden kaksi viikkoa voitoitta ja putosi FA Cupista kolmannen kierroksen uusintapelissä Manchester Unitedille.

Tammikuun siirtoikkunassa hyökkäyspäähän hankittiin lisää leveyttä Daniel Podencen muodossa. Kreikkalaisesta Olympiakosista hankittu portugalilaisväkkärä pelasi debyyttikaudellaan Englannissa, silloin tällöin, mutta antoi tärkeitä lepovuoroja muille ja onnistui minuutteihinsa nähden varsin hyvin.

Alkuvuoden vaikeuksien jälkeen Wolves palasi taas omalle tasolleen. Se oli jälleen vaikeasti voitettava joukkue. Koronatauolle lähdettäessa Wanderers komeili taulukon kuudennella sijalla, tasapisteissä Manchester Unitedin kanssa.

Kolmen kuukauden kotioloista palasi vaarallisen näköinen joukkue. Wolverhampton voitti peräkkäin West Hamin, Bournemouthin ja Aston Villan päästämättä maaliakaan.

Kauden viimeisillä metreillä Wolvesin ote lipsui. Se nappasi kuudesta ottelusta vain seitsemän pistettä ja putosi päätöskierroksella seitsemänneksi jääden vain huonomman maalieron takia Tottenhamin taakse.

Wolverhamptonilla oli enää kaksi mahdollisuutta selviytyä seuraavan kauden europeleihin: Chelsean olisi pitänyt voittaa Arsenal FA Cupin loppuottelussa tai Wolvesin olisi pitänyt voittaa Eurooppa-liiga. Kumpikaan ei toteutunut.

Suorituksestaan Eurooppa-liigassa Wolves voi kuitenkin olla äärimmäisen ylpeä. Seura oli viimeksi pelannut europeleissä 40 vuotta sitten ja pääsi heti paluukaudellaan Eurooppa-liigan puolivälierään, jossa tuleva mestari Sevilla oli kuitenkin vahvempi viime hetken maalilla 1-0.

Monet miettivät ennen kautta, miten Wolves pärjää eurokiireiden kanssa kotimaiden kilpailuissa. FA Cup ja Liigacup menivät penkin alle, mutta Valioliigassa se säilytti seitsemännen sijansa ja keräsi kaksi pistettä enemmän kuin edeltävällä kaudella. Vähintään kiitettävä suoritus, kun ottaa huomioon, että Wolverhamptonin kausi kesti yli vuoden ja sisälsi 59 ottelua.

Kauden suuriin onnistujiin kuuluivat muun muassa hyökkääjä Raúl Jiménez, laitapelaaja Adama Traoré ja toppari Conor Coady.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379557708{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Hélder Costa (oh, 26, Leeds)

Portugalilaislaituri kuului vielä Mestaruussarjassa Wolvesin avainpelaajiin, mutta Valioliigassa taso ei riittänyt. Costa pelasi jo viime kauden Leedsin riveissä ja siirtyi tänä kesänä sarjanousijan riveihin vajaan 18 miljoonan euron korvausta vastaan.

Matt Doherty (op, 28, Tottenham)

Kuva: Getty Images.

Irlannin maajoukkuepakki edusti Wolverhamptonia kymmenen kauden ajan ja nousi vuosi vuodelta isompaan rooliin. Viime kaudella hän oli yksi Valioliigan parhaista puolustajista hyökkäyssuuntaan. Spurs pulitti Dohertysta lähes 17 miljoonaa euroa.

Jordan Graham (vh, 25, Gillingham)

Graham siirtyi Wolvesiin 5,5 vuotta sitten Aston Villan reservijoukkueesta ja esiintyi alussa minuutteihinsa nähden tehokkaasti, mutta loukkaantumiset sotkivat nuorukaisen kehityksen. Hän edusti viime tammikuusta lähtien Gillinghamia lainasopimuksella ja siirtyi tänä kesänä Ykkösliigaan pysyvästi.

Will Norris (mv, 27, Burnley)

Norris hankittiin Wolvesiin varavahdiksi kesällä 2017. Hän esiintyi kolmen vuoden aikana kahdeksassa ottelussa ja siirtyi tänä kesänä Burnleyyn, jossa häntä odottanee samanlainen rooli.

Connor Ronan (kk, 22, Grasshoppers, laina)

Nuori keskikenttäpelaaja siirtyi Wolverhamptoniin kuusi vuotta sitten. Mestaruussarjassa Ronan sai satunnaisesti vastuuta muutamissa otteluissa, mutta enimmäkseen hän on kerryttänyt kokemusta lainapesteillä alemmilla sarjatasoilla ja Slovakiassa. Tuleva kausi vierähtää Sveitsin toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla.

Morgan Gibbs-White (kk, 20, Swansea, laina)

Kuva: Getty Images.

Wolvesin akatemian jalokivi. Gibbs-White on pelannut kasvattajaseuransa edustusjoukkueessa 70 ottelua, mutta hän lähti säännöllisen peliajan perässä lainalle Mestaruussarjan Swanseaan.

Yang Ming-yang (kk, 25, Grasshoppers)

Sveitsin nuorten maajoukkueiden entinen pelaaja vietti kolme vuotta kirjoilla Wolverhamptonissa, mutta pääsi hädin tuskin kentälle reservijoukkueessa. Yang palasi tänä kesänä ilmaiseksi kotimaahansa.

Phil Ofosu-Ayeh (op, 28, ilman seuraa)

Ofosu-Ayeh siirtyi Wolverhamptoniin kesällä 2017 synnyinmaastaan Saksasta, jonka alasarjoissa hän on viettänyt lähes koko uransa. Ghanan A-maajoukkueessa kertaalleen esiintynyt laitapakki palasi Saksaan kahdesti lainapestien myötä ja jätti tänä kesänä Wolvesin lopullisesti.

Matija Šarkić (mv, 23, Shrewsbury, laina)

Aston Villan jättänyt montenegrolaistorjuja hankittiin Molineux’lle ja lähetettiin heti lainalle Ykkösliigan Shrewsburyyn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379594987{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Fábio Silva (kh, 18, Porto)

Kuva: Getty Images.

Molineux’n portugalilaislegioona kasvaa entisestään. Wolves rikkoi siirtoennätyksensä pulittamalla Silvasta 40 miljoonaa euroa portugalilaiselle Portolle. Nuorten maajoukkueissa maaleja tykitellyt Silva on pelannut vasta yhden sesongin miesten edustustasolla. Viime kaudella hän sai vastuuta 21 ottelussa, joissa hän teki yhteensä kolme maalia ja syötti kaksi.

Marçal (vp/kp, 31, Lyon)

Budjettivaihtoehto puolustukseen. Wolves maksoi ranskalaiselle Lyonille kaksi miljoonaa euroa Marçalista, joka kykenee operoimaan sekä vasempana laitapakkina että topparina.

Matija Šarkić (mv, 23, Aston Villa)

Montenegron A-maajoukkueessa jo debytoinyt Šarkić pelasi Aston Villan reservijoukkueessa ja kävi lainalla alemmilla sarjatasoilla sekä Skotlannissa ennen ilmaissiirtoaan Wolvesiin. Lähti heti lainalle Ykkösliigan Shrewsburyyn.

Léo Bonatini (kh, 26, palasi lainalta)

Brassihyökkääjä oli viimeksi isossa roolissa kaudella 2017-18 Mestaruussarjassa. Edelliset 1,5 vuotta hän on viettänyt lainalla Mestaruussarjan Nottingham Forestissa ja portugalilaisessa Vitória Guimarãesissa. Bonatinin sopimusta on jäljellä kaksi vuotta.

Roderick Miranda (kp, 29, palasi lainalta)

Portugalin nuorten maajoukkueiden entinen vakiokasvo on ollut kirjoilla Wolvesissa kolme vuotta, mutta pelannut vain 19 ottelua. Hän lähti ensin lainalle Kreikkaan ja viime kaudeksi kotimaansa pääsarjaseuraan Famalicãoon.

Ryan Bennett (kp, 30, palasi lainalta)

Englantilaistoppari Bennett vietti viime kauden jälkimmäisen puoliskon lainalla Leicesterissä, jossa hän sai peliaikaa viidessä ottelussa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379635835{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

  • Manageri: Nuno Espríto Santo
  • Avustava valmentaja: Rui Silva
  • Avustava valmentaja: Ian Cathro
  • Maalivahtivalmentaja: Rui Barbosa
  • Fysiikkavalmentaja: Antonío Dias
  • Fysiikkavalmentaja: João Lapa
Nuno Espríto Santo on nostanut Wolvesin nopeasi Valioliigan suurseurojen haastajaksi. Kuva: Getty Images.

Wolverhampton Wanderersia isompaa menestystarinaa Valioliiga-aikakaudella saa hakea. Leicester tulee käytännössä ainoana mieleen. Viime kaudella Wolves sijoittui seitsemänneksi Valioliigassa, mutta pisteodottaman valossa ansaittu sijoitus olisi ollut viides. Joukkue alisuoritti odottamaansa verrattuna 4,82 pisteellä.

Kehitystä kuitenkin tapahtui pisteodottaman valossa kauteen 2018-19 verrattuna. Se on positiivinen merkki ja iso kiitos tästä kuuluu Adama Traorélle. Adaman kohdalle sattui viimeistään nyt läpimurtokausi, ja hän nousi samalla suuren jalkapalloväen tietoisuuteen. Adamalle kertyi maaliodottamaa 0,13/p90 ja syöttöodottamaa 0,26/p90. Lukemat eivät käytännössä muuttuneet kaudesta 2018-19. Ainoa ero oli, että minuutteja tuli merkittävästi lisää.

Wolvesin lääkintähenkilökunta ja fysiikkavalmennus ansaitsevat vuolaasti kehuja, sillä joukkue on säilynyt todella hyvin kasassa viimeiset kaksi kautta. Kuormitus on kasvanut, ja Wolves eteni aina puolivälieriin asti Eurooppa-Liigassa, mutta loukkaantumiset olivat harvassa. Oli kuitenkin selvä, että Wolves tarvitsi lisää leveyttä alkavaa kautta ajatellen ja siinä seura myös onnistui.

Kuten siirtoikkuna-analyysissa tuli todettua Wolves tarvitsi vasenjalkaisen topparin ja lopulta seura päätyi todella järkevään ja halpaan ratkaisuun, kun rivejä vahvistettiin Lyonin Marçalilla.

Marçal on koulutukseltaan vasen laitapakki, mutta hän on myös säännöllisesti pelannut topparina Lyon-uransa aikana. Hän tuo selkeästi leveyttä Wolvesin alakertaan. Samaisessa siirtoikkuna-analyysissa tuli todettua, että Wolves tarvitsee myös leveyttä piikkiin. Tämä toteutui, kun seura rikkoi oman siirtoennätyksensä ja hankki riveihinsä 18-vuotiaan Fábio Silvan Portosta 40 miljoonalla eurolla.

Silva on todella työteliäs klassinen ysi, joka omaa hyvän tekniikan ja on yksi Portugalin lupaavimpia junioreita. Silvalla ei kuitenkaan ole pahemmin kokemusta miesten tasolta avauksesta. Tämä hankinta on yksi niistä, joita viiden vuoden kuluttua pidetään neronleimauksena tai suurena floppina. Silva on hyvä korvaaja Raul Jiménezille pitkällä tähtäimellä, mutta hankintaan sisältyy ilmiselviä riskejä. Ominaisuuksiltaan Silvalla on kuitenkin kaikki eväät pärjätä.

Valmentaja Nuno Espríto Santo on tehnyt uskomatonta työtä Wolvesin peräsimessä palkkauksensa jälkeen. Ensin Mestaruussarjan parhaana joukkueena Valioliigaan. Ensimmäisenä vuonna Valioliigassa heti eurokentille ja sama trendi sai jatkoa myös viime kaudella. Samalla peli on kehittynyt entisestään, ja joukkue on hankkinut sopivia palasia vahvistamaan kokonaisuutta. Jälleen tuli muutama. Matt Doherty pitäisi vielä korvata, mutta se tuskin osoittautuu ongelmalliseksi, vaikka hän hyvä pelimies onkin.

Pelillisesti Wolves on konservatiivinen joukkue, ja parhaat tilanteet tulevat positiivisista suunnanmuutoksista sekä tutkapari Adama-Jiménezin yksilötaidosta. Joukkueen menestys on pohjautunut poikkeuksellisen tiiviiseen puolustuspelaamiseen, ja Wolves päästi maalidottamaa omiin ainoastaan 37,29 maalin verran. Tämä riitti toiseen sijoitukseen Man Cityn jälkeen. Ero oli marginaalinen.

Joukkue kuitenkin alisuoritti omaan xGA:hansa verrattuna. Samalla Liverpool ja varsinkin Sheffield United onnistuivat ylisuorittamaan oman päänsä maaliodottamaa vastaan, joten päästettyjen maalien osalta oli Wolves vasta viides.

Nuno Espríto Santo suosii kolmen topparin alakertaa, ja käytettyjä muotoja ovat 3-4-3 sekä 3-5-2. Vaikka Wolves on tunnettu puolustamisestaan, on ”positional play” -elementtejä olemassa, ja joukkue pyrkii luomaan aktiivisesti kolmioita. Joukkue onnistui luomaan maaliodottamaa 54,22 maalin verran, mikä riitti datan varjossa sarjan seitsemänneksi. Hyvä saldo konservatiiviselta joukkueelta.

Willy Boly on Wolvesin topparilinjan ainoa puhdas keskuspuolustaja. Kuva: Getty Images.

Wingbackit sekä pallollisesti taitavat topparit ovat monella tapaa Wolvesin puolustuksen keskiössä. Conor Coady sekä Romain Saïss ovat pelanneet urallaan aikaisemmin keskikentällä, ja Leander Dendoncker pelaa edelleen keskikentällä ja topparina. Puolustuslinjasta ainoa ”perinteinen” puolustaja on Willy Boly. Hänen rautaisuutensa on kuitenkin korvaamatonta Wolvesin puolustuslinjalle, ja joukkue päästää selkeästi vähemmän tilanteita omiin, kun hän pelaa.

Minkä takia pallollisesti hyvät topparit ovat tärkeitä? Ensinnäkin se auttaa merkittävästi pelin pitämisessä rauhallisena, ja Wolves pyrkii usein pelaamaan palloa alhaalta ulos. Samalla keskimmäisen topparin Conor Coadyn pitkät ristipallot korostuvat – varsinkin, jos Rúben Neves merkataan pois pelistä. On hyvä, että joukkueella on tietyllä tapaa kaksi ”quarterbackia”. Se pitää pelin leveänä ja wingbackit aktiivisina. Samalla se antaa enemmän tilaa keskikentälle operoida, sillä vastustajat eivät voi pelkästään keskittyä tiiviyteen ja lyhyiden syöttöjen peittämiseen.

Keskikenttä on Wolves-pelin sielu ja keskikenttämiehiltä vaaditaan kurinalaisuutta, kovaa työmoraalia sekä taktista kypsyyttä. Tilaa kuitenki olisi yhdelle box-to-box-keskikentälle, joka toisi hieman ”x-factoria” ja ylimääräistä vertikaalisuutta joukkueeseen.

Tärkein elementti hyökkäyspelaamisessa on positiiviset suunnamuutokset, tai yksinkertaisemmin sanottuna, vastahyökkäykset. Yksi trendi, mikä näissä tilanteissa esiintyy, on se, että Wolvesin ylemmät pelaajat tippuvat palloa vastaan ja koittavat houkutella oman merkkaajansa mukaan mahdollisimman korkealle kenttää. Hyvänä esimerkkinä on Adaman spurtti Sevillaa vastaan, mikä johti rangaistuspotkuun.

Huomionarvoista on myös, että kolmasosa Wolvesin vastahyökkäyksistä päättyy laukaukseen. Armottomuus ja tehokkuus ovat avainasemassa.

Vaikka Wolvesin pelin sielu on keskikenttä, puolustus on sen perusta. Näiden kahden linjan on toimittava harmoniassa, ja niin ne ovat toimineetkin. Suurimman osan ottelusta, varsinkin 5-3-2-muodossa, Wolvesin keskikenttä on ensimmäinen vaikeasti ohitettava linja. Wolves tukahduttaa tilan. Keskeltä on toisin sanoen todella vaikeaa pelata läpi, ja Wolves ohjaa pelin onnistuneesti laitoja kohti. Wolvesin vastustajan turhauttaminen on tietyllä tapaa taidetta, ja Wolves on heittämällä yksi parhaiten valmennetuista joukkueista Euroopassa.

Wolvesilla on kaksi muotoa ja periaatteet ovat monelta tapaa samoja, mutta ne eroavat kuitenkin yllättävän merkittävästi toisistaan. 3-5-2/5-3-2-muoto on suosiossa, kun vastustaja haluaa hyökätä keskeltä ja 3-4-3/5-4-1 taas, kun vastustaja on enemmän laitaorientoitunut.

João Moutinho viihtyy vastustajan linjojen välissä. Kuva: Getty Images.

3-5-2 tarkoittaa, että Moutinho ja Dendoncker löytyvät linjojen välistä ja Neves on yksinäinen pohja kolmen topparin kanssa. 3-4-3-muoto tarkoittaa, että keskikentän pohjat kierrättävät peliä sivuilta sivuille ja laitahyökkääjät ilmestyvät taskuihin.

3-5-2-muodossa kärjet saavat levätä pelin päällä, mutta 3-4-3-muodossa laitahyökkääjät joutuvat auttamaan alaspäin, jolloin Wolvesin puolustusblokki näyttää 5-4-1-muodolta. Nyanssieroja on siis olemassa suhteellisen paljon, ja peli näyttää erilaiselta sen mukaan.

On sanottava, että Wolves osaa hyödyntää hyvin peittovarjoa (cover shadow) ja asettaa laidoille hyviä kolmen miehen prässiansoja. Se eliminoi hyvin korkeat laitapakit ja aiheuttaa myös hyvin riistoja.

Wolvesin ehkä konkreettisin ongelma on silloin, kun joukkue pelaa 3-4-3-muodolla ja pallo hukkuu. Se tarkoittaa korostettua roolia wingbackeille. Kahden miehen keskikentässä etäisyys wingbackeihin on huomattavasti pidempi verrattuna kolmen miehen keskikenttään. Vastustajan laitahyökkääjät voivat siis saada enemmän tilaa korkeammalla kenttää. Tämä ei varsinaisesti ole iso riski, mutta Wolvesin mittarilla se on riski.

Wingbackit joutuvat silloin useammin 1v1-tilanteisiin, ja aikaikkuna ennen tuplausta/puolittaista tuplausta on yksi-kaksi sekuntia suurempi, mikä on paljon huipputasolla. Samaan aikaan muoto 3-4-3 on kuitenkin mahdollisuus.

3-4-3-muodossa näemme paljon useammin kosketuksia ylimpien pelaajien sekä wingbackien välillä, mikä asettaa vähemmän painetta keskikentälle. Nuno Espríto Santo joutuu siis käytännössä valitsemaan. Kuinka ison uhan vastustaja tarjoaa milläkin alueella ja mitä kautta se pyrkii ensisijaisesti murtautumaan? Samalla oman joukkueen hyökkäysuhan hyöty-haitta-suhde on analysoitava tarkasti. Tässä on Wolves kuitenkin onnistunut erinomaisesti, mistä loistavat peliesitykset kielivät.

Muutama muu huomio Wolvesista:

  • Monet uskovat, että PPDA (passes allowed per defensive action) korreloi menestyksen kanssa, mutta näin ei ole. Isommat joukkueet ovat luonnollisesti yleensä aggressiivisempia tai pelaavia, mikä pakottaa prässäämään aktiivisesti. On kuitenkin olemassa monia joukkueita joilla on matala PPDA, mutta tulokset ovat huonoja.
  • Wolves on erinomainen poikkeus ja joukkueen PPDA (13,39) on sarjan kolmanneksi korkein. Sheffieldilla luku on sarjan toiseksi korkein ja molemmat seurat ovat pärjänneet hyvin. Italiassa Lazio on hyvä esimerkki joukkueesta, jolla on korkea PPDA. Kaikki pelaavat sattumoisin kolmen topparin alakerralla. Espanjan PPDA on taas sarjana huippusarjoista selkeästi matalin. Tämä on siis hyvin sarjakohtaista.
  • Wolvesin kosketusmäärä vastustajan hyökkäysalueella ennen menetystä on samaa luokkaa Evertonin ja Tottenhamin kanssa.
  • Wolvesilla on sarjassa kolmanneksi eniten taklauksia kuljetuksia vastaan, mikä viittaa siihen, että vastustaja on pakotettu yrittämään Wolvesin puolustuksen murtamista kuljetuksilla. Syöttelemällä se on todella haastavaa.
  • Wolvesilla on sarjassa kuudenneksi vähiten blokkeja, mikä viittaa siihen, että tilaa laukoa ei ole.
  • Wolvesilla on viidenneksi eniten syötönkatkoja sarjassa.
  • Wolvesilla on sarjassa seitsämänneksi vähiten (972) purkuja omasta boksista. Sheffieldilla on 271 enemmän, mikä viittaa Wolvesin puolustuksen pallolliseen taitoon sekä rauhallisuuteen. Ei tarvitse roiskia, vaikka joukke puolustaakin isoja jaksoja ottelusta.
  • Wolvesilla on sarjassa vähiten paitsioita hyökkäyssuuntaan.
  • Adama Traoré kuljettaa keskimäärin sarjassa toiseksi eniten palloa ylöspäin kenttää per kuljetus. Adaman saldo on keskimäärin noin 7 metriä per kuljetus. Allan Saint-Maximinin luku on 7,6.
Adama Traoré pelasi viime kaudella loistavasti. Kuva: Getty Images.

Wolves on vahvistunut kesällä ja on hyvin mahdollista, että se vahvistuu edelleen. Joukkue on sekoitus todella hyviä palasia. Raúl Jiménez on yksi maailman monipuolisimpia klassisia ysejä, ja Adama Traoré on poikkeuksellinen atleetti, joka on erinomainen kuljettamaan ja hyvä keskittämään.

Diogo Jotalta toivoisi vielä isompaa kontribuutiota tulevalla kaudella, mutta hänen numeronsa näyttävät hyviltä. Jotan xG/p90 on 0,46 ja Jota alisuoritti viime kaudella omaan maaliodottamaansa (12,02) verraten viidellä maalilla, joten kymmenen maalin kausi on enemmän kuin realismia.

Wolvesin pelitapa ei muutu, ja joukkueen puolustus on sen verran hyvä, että on vaikea nähdä, miten Wolves ei olisi kahdeksan parhaan joukkueen joukossa myös tulevalla kaudella. Ainoa uhka on loukkaantumiset, sillä on vielä mahdotonta sanoa kuinka paljon onnea on ollut matkassa niiden osalta. Materiaali on kuitenkin aiempaa leveämpi, joten riskejä on minimoitu.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja – Conor Coady” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1599474662470{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Coady on pelannut Wolverhamptonissa jo 235 ottelua. Kuva: Getty Images

Koko Valioliigasta on vaikeaa löytää luontaisempaa johtajaa joukkueelleen kuin mitä Coady on Wolverhamptonille.

Viisi vuotta seurassa tahkonnut toppari on pelannut alusta asti isossa roolissa ja viimeiset kolme vuotta kapteenina.

Kahdella viime kaudella Coady on pelannut täydet minuutit kaikissa Wolvesin Valioliigan otteluissa ja viime kaudella myös Eurooppa-liigassa.

Tänä kesänä hän sai uransa ensimmäisen kutsun Englannin A-maajoukkueeseen – ja täysin syystä. Mainettaan modernimpi puolustaja kestää monessa mielessä vertailun Valioliigan nimekkäämpiin toppareihin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379791672{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sija: 7

Wolves jatkaa siitä mihin se jäi. Viime kausi oli jälleen erinomainen ja joukkue sijoittui seitsemänneksi sarjassa. Pisteodottaman valossa sarjasijoituksen olisi kuulunut olla pari pykälää korkeampi.

Siirtoikkunan aikana Wolves on tehnyt järkeviä vahvistuksia, mutta Matt Doherty pitäisi edelleen korvata. Fábio Silvan hankinta 40 miljoonalla eurolla edustaa luonnollisesti isoa riskiä, mutta hänen numeroitaan aikuisten tasolta Portosta ei kannata tuijottaa liikaa. Silva on todella monipuolinen ja taitava klassinen ysi ja samalla Raúl Jiménezin pitkäaikainen korvaaja.

Hankinta menee kuitenkin hinnan takia joko neronleimaus- tai isoin floppi -kategoriaan, kun asiaa tarkastellaan viiden vuoden kuluttua. Lyonista tullut vasen laitapakki/toppari Marçal on myös hyvä vahvistus aivan järjettömän halpaan hintaan.

Wolves on yksi parhaiten valmennettuja ryhmiä Euroopassa ja Nuno Espríto Santo ansaitsee kaikki ylistykset. Tiivis puolustusmuoto ja pelin tehokas kääntäminen ylöspäin ovat keskiössä. Wolves taistelee lähtökohtaisesti sijoista 6-9 ja ilman merkittäviä loukkaantumisia tulee se tämän myös saavuttamaan. Vielä ei joukkue murtaudu ”isojen” joukkoon, mutta projekti ottaa taas askeleen eteenpäin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379887493{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Wolverhamptonin ihanneavauskokoonpano kaudella 2020-21.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379956327{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

[table id=175 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]