Uutta hyökkääjää kiperästi kaivannut Manchester United nosti siirtoikkunan viimeisinä päivinä esille yllätyksen, jota harva osasi odottaa. Aiemmin seuraan huhutuissa nimissä oli pyörinyt maailmanluokan pelaajia Thomas Mülleristä Neymariin. Kun kohteeksi maanantaina paljastui lopulta suurelle yleisölle tuntematon AS Monacon 19-vuotias ranskalaisnuorukainen Anthony Martial, heräsi jopa seuran kapteenille Wayne Rooneylle kysymys: ”kuka tämä Thierry Henryynkin verrattu mies on?”

Martialin siirtokuviot nostivat maanantain ja tiistain aikana esiin mittavan kohun. Useat brittimediat paisuttelivat siirtokorvausta ja korkeimmillaan summan väitettiin olevan jopa 80 miljoonaa euroa.

Erityisen suuren pöhinän hyökkääjän huhuttu hinta aiheutti miehen kotimaassa Ranskassa, missä nuorukainen parhaiten tunnettiin ennalta. Martialin tiedettiin olevan lupaus suurella potentiaalilla varustettuna, mutta kysymyksiä herätti se, että summa mahdollisesti ylittäisi Gallian kukkojen legendaarisen keskikenttäpelaajan Zinédine Zidanen hinnan. Vuonna 2001 Real Madrid maksoi ”Zizousta” silloisen maailmanennätyshinnan, 75 miljoonaa euroa. Sitä ei sentään ylitetty.

Martialista tuli silti 50 miljoonan euron hinnallaan kaikkien aikojen kallein teini-ikäinen pelaaja. Suuri tekijä oli mahdollisesti Louis van Gaalin tarve saada uusi kärki todella lyhyessä ajassa. Katsotaanpa seuraavaksi yksinkertaisesti tilastojen kautta, onko vain yhden kokonaisen kauden Ranskan pääsarjassa pelannut Martial siirtosummansa arvoinen.

Monacossa keskitasoa

Martialin tilastot olivat viime kaudella Monacon joukkueen sisällä melko keskitasoa. Luotujen maalipaikkojen määrässä (12) hyökkääjä jäi kauas kärjestä, sillä João Moutinhon vastaava määrä oli 69. Myöskään ranskalaisen syöttöprosentti (72%) ei ollut kirkkainta huippua.

Nuorukaisen kokemattomuus korostui kaksinkamppailuissa. Martial hävisi lähes 70 prosenttia pääpalloistaan, mutta yksi vastaan yksi -tilanteista hyökkääjä voitti lähes puolet. Laukaisutarkkuuskin (58% maalia kohti) jäi ranskalaisseurassa keskitasolle. Sen sijaan maalinteossa (yhdeksän maalia) Martial oli Bernardo Silvan ohella joukkueensa kirkkainta kärkeä.

Samanikäisissä lähellä kirkkainta huippua

Ei ole kuitenkaan täysin reilua vertailla 19-vuotiasta raakiletta pelkästään huomattavasti kokeneempia joukkuetovereita vastaan. Tarkastetaan siis, miten nuorimies kestää vertailun oman ikäisiinsä.

Ranskan pääsarjassa Martial oli alle 20-vuotiaiden ehdotonta eliittiä. Voitettuja kaksinkamppailuita (146) oli reilusti eniten, joista ilmassa 39. Bastian hyökkääjän Francois Kamanon vastaava lukema oli 104. Luotujen maalipaikkojen määrässä (yhdeksän) ranskalainen hävisi Kamanon lisäksi Caenin keskikenttäpelaajalle Thomas Lemarille ja Lillen pelintekijälle Rony Lopesille. Laukaisutarkkuus (56 prosenttia maalia kohti) oli Lopesin jälkeen toiseksi paras, mutta Martial myös laukoi eniten (51 vetoa). Maaleissa mies oli selvä ykkönen, niitä tuli neljä enemmän kuin Kamanolla.

Entä jos mukaan otetaan kaikki alle 20-vuotiaat Euroopan viidessä kovimmassa sarjassa? Luotuja maalipaikkoja (9) Martialilla oli yhdeksänneksi eniten. Lukema jäi kuitenkin varsin kauas Lopesin ja Frankfurtin keskikenttäpelaajan Marc Stenderan 26 luodusta tilanteesta. Kaksinkamppailuissa Martial hävisi ainoastaan Stenderalle. Pääpalloja ranskalainen voitti ikäisistään hyökkääjistä eniten. Yksi vastaan yksi -tilanteista Martial vei 48. Lukema oli alle 20-vuotiaissa suurin koko Euroopassa. Martial myös laukoi ikäisistään eniten. 51 vedosta 56 prosenttia meni maalia kohti.

Unitedin kannalta tärkeimmässä tilastossa Martial oli ikäistensä paras, nimittäin maalinteossa. On otettava kuitenkin huomioon, että Celta Vigossa Santi Mina teki 20 otteluun vain kaksi osumaa ranskalaista vähemmän. Martial pelasi kaksi täyttä ottelua ja Mina kolme. Martialin peliaika oli siis huomattavasti suurempi.

Mitä United hakee Martialista?

Miksi United halusi sitten maksaa niin paljon juuri Martialista? Vastaus on varsin selvä. Van Gaal menetti siirtoikkunan edetessä saumansa lehdistön huhuissa pyörineisiin Mülleriin, Zlatan Ibrahimoviciin ja Neymariin. Monilla seuran tähtäimessä olevilla pelaajilla saattoi myös olla ennakkoluuloja vaativaa hollantilaismanageria kohtaan. Näin viimeiseksi vahtoehdoksi jäi siis ostaa korkean potentiaalin lupaus, josta mahdollisesti kehittyy suuressa roolissa edellä mainittujen pelaajien tasoinen viimeistelijä. Tavoitteena oli saada valmis maalinsylkijä. Sisään saatiin kehityskelpoinen ja sinänsä lupaava hyökkääjä.

Yhden kokonaisen kauden pääsarjatasolla pelanneen nuorukaisen hankinnassa piilee riskinsä, jotka ovat hyvin Unitedin tiedossa. Muistetaan kuitenkin, että Old Traffordin suojissa kirkkaimmalle huipulle ovat nousseet myös muun muassa Wayne Rooney ja kahtena viime vuonna vuoden jalkapalloilijaksi valittu Cristiano Ronaldo.

Tältä pohjalta United on juuri oikea paikka korkean potentiaalin nuorukaiselle kehittyä. Vastuuta irtoaa heti alkuun avauksessa ja mahdollisuuksia tulee jatkuvalla syötöllä, mutta eri asia on, miten Martial käyttää ne? Tulevat kuukaudet, mahdollisesti vuosi, näyttävät, miten ranskalaisnuorukaisen kantti kestää Valioliigassa. Tuleeko Martialista Old Traffordin ikisuosikki vai vajoaako hyökkääjä unholaan muiden seuran hukkahankintojen jatkoksi?