Valioliiga-kausi 2016-17 on lähes puolessa välissä. Kauden aikana on nähty toistaiseksi lukuisia onnistujia. Päätimme listata näistä kymmenen parasta, jotka julkaistaan pelaaja kerrallaan jouluaaton ja tapaninpäivän välisenä aikana.

10. Sadio Mané, Liverpool

Liverpoolin maksamalle yli 40 miljoonan euron siirtokorvaukselle naureskeltiin vielä kesällä. Olihan Sadio Manésta maksettu siirtosumma toki korkea, mutta Mané on näpäyttänyt epäilijöitään erinomaisilla esityksillä.

24-vuotias senegalilainen oli joukkueensa kantavia voimia jo Southamptonin aikoina. Hänen ratkaisukykyihin luotettiin ja useasti Mané myös lunasti odotukset. Liverpool-siirto luonnollisesti nosti häneen kohdistuneita odotuksia. Toistaiseksi hän on ollut korvaamaton pelaaja Reds-manageri Jürgen Kloppille. Sen osoittavat kahdeksan tehtyä maalia ja neljä maaliin johtanutta syöttöä Valioliigassa.

Mané ei ole tehnyt mitä tahansa maaleja Liverpoolille. Senegalilainen on tehnyt joukkueelleen kolme voittomaalia kauden aikana. Viimeisimpänä näistä viisi päivää sitten Merseysiden derbyssä Evertonia vastaan. Lisäajan maali toi Liverpoolille kolme arvokasta sarjapistettä. Manélta siis löytyy paineensieto -ja ratkaisukykyä tiukoissa paikoissa.

LIVERPOOL, ENGLAND - DECEMBER 19:  Sadio Mane (19) of Liverpool celebrates after scoring the winning goal in injury time during the Premier League match between Everton and Liverpool at Goodison Park on December 19, 2016 in Liverpool, England.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Mané juhlimassa voittomaaliaan Evertonia vastaan. (Kuva: Getty Images)

Klopp on räätälöinyt Manélle istuvan pelityylin, jossa hän pelaa nimellisesti oikeana laitahyökkääjänä. Todellisuudessa hän liikkuu hyvin laajalla säteellä. Liverpoolin hyökkäyksellä on Kloppin systeemissä paljon vapauksia liikesuuntiin. Tämä pelitapa on sopinut Manélle loistavasti.

Manén roolitus ei nosta häntä muissa tilastoissa kovinkaan korkealle. Hän on Philippe Coutinhon jälkeen joukkueensa toiseksi ahkerin yksi vastaan yksi -haastaja. Hän on onnistunut haastoissaan 60-prosenttisesti. Mané on luonut keskimäärin 1,75 maalintekotilannetta ottelua kohden.

Kloppilla on edessään pulma. Mané nimittäin lähtee tammikuussa edustamaan maataan Afrikan mestaruuskisoihin. Senegalilainen jättää Reds-miehistöön kuukauden ajaksi valtavan aukon, joka voi olla vaikea täytettäväksi. Yhteen pelaajaan Liverpoolin mestaruushaaveet tuskin kaatuvat, mutta Manén poissaolo näkyy väistämättä Kloppin miehistön hyökkäyspelaamisessa.

Valioliigan syyskauden TOP 10

10. Sadio Mané, Liverpool
9. César Azpilicueta, Chelsea
8. Virgil van Dijk, Southampton
7. Kevin De Bruyne, Manchester City
6. N’Golo Kanté, Chelsea

Loput artikkelit julkaistaan jouluaaton ja tapaninpäivän välisenä aikana