Valioliiga-kausi 2016-17 on lähes puolessa välissä. Kauden aikana on nähty toistaiseksi lukuisia onnistujia. Päätimme listata näistä kymmenen parasta, jotka julkaistaan pelaaja kerrallaan jouluaaton ja tapaninpäivän välisenä aikana.

8. Virgil van Dijk, Southampton

Virgil van Dijk siirtyi Southamptoniin viime kauden alkumetreillä. Celticissä edelliset kaksi kautta pelannut hollantilaispuolustaja siirtyi Saintsiin noin 15 miljoonan euron siirtokorvauksella. Puolentoista kauden jälkeen voi todeta Southamptonin tehneen erinomaisen hankinnan alakertaansa.

Van Dijk urakoi viime kaudella 34 Valioliiga-ottelua Saints-puolustuksessa. 25-vuotias keskuspuolustaja murtautui jo viime kaudella brittikenttien parhaimpien toppareiden joukkoon. Van Dijk on pelannut kaudella 2016-17 jokaisen peliminuutin Saints-puolustuksessa. Kehitys on jatkunut ja nyt miehen perässä on tiettävästi jo Manchester Cityn, Liverpoolin ja Chelsean kaltaisia isoja seuroja.

SOUTHAMPTON, ENGLAND - MARCH 05:  Virgil van Dijk of Southampton celebrates scoring his team's first goal during the Barclays Premier League match between Southampton and Sunderland at St Mary's Stadium on March 5, 2016 in Southampton, England.  (Photo by Tom Dulat/Getty Images)
Van Dijk on erinomaisena pääpelaajana pelote myös hyökkäyspään erikoistilanteissa. (Kuva: Getty Images)

Hollantilaispuolustajan taidot nousevat esille erityisesti ilmatilassa. Van Dijk on voittanut keskimäärin 4,65 pääpalloa ottelua kohden. Saints-puolustaja on voittanut ilmataistelut 77-prosenttisesti, mikä on yksi sarjan parhaista lukemista. Samankaltaisiin lukemiin yltävät ainoastaan Tottenhamin Jan Vertonghen ja Evertonin Ramiro Funes Mori, mutta kaksikko ei yllä van Dijkin tasolle voitettujen pääpallojen määrässä.

Southampton on päästänyt Valioliigassa kolmanneksi vähiten maaleja kuluvan kauden aikana. Van Dijk on ollut tämän puolustuslinjan johtaja. Saints on pitänyt maalinsa puhtaana seitsemässä Valioliiga-ottelussa.

Van Dijk katkoo syöttöjä, blokkaa laukauksia ja tekee eniten purkupalloja Saints-puolustajista. Tästä huolimatta hän on saanut vain kolme varoitusta koko kauden aikana. Vaikka van Dijk pelaakin uhrautuvasti, hän tekee sen kovin usein puhtaasti.

25-vuotiaalla puolustajalla on luultavimmin vasta edessään uransa parhaat pelivuodet. 193-senttinen hollantilaispuolustaja voi parhaimmillaan nousta maailman parhaimpien keskuspuolustajien joukkoon.

Valioliigan syyskauden TOP 10

10. Sadio Mané, Liverpool
9. César Azpilicueta, Chelsea
8. Virgil van Dijk, Southampton
7. Kevin De Bruyne, Manchester City
6. N’Golo Kanté, Chelsea

Loput artikkelit julkaistaan jouluaaton ja tapaninpäivän välisenä aikana