Frank Lampard on suoriutunut kohtalaisesti Chelsean päävalmentajana. Valioliigassa Chelsea pelaa hyvistä sijoituksista ja Mestarien Liigassa joukkue puski ansaitusti jatkoon.

Lampard on sanonut, ettei Chelsea aio hullutella siirtomarkkinoilla, vaikka seura saakin ostaa nyt pelaajia. Joukkueella on kaksi haastetta pelaajistonsa suhteen.

Ensinnäkin, Chelsea tarvitsisi puolustuslinjaansa pelaajaa, joka osaa puolustaa isoja pystysuuntaisia alueita. Chelsea on päästänyt Valioliigassa sekä Mestarien Liigassa 1,5 maalia ottelua kohden. Suuri päästettyjen maalien lukema johtuu joukkueen tavasta hurjastella ilman kontrollia, mutta myös puolustuslinjassa on pieniä aukkoja.

Kurt Zouma on fyysisestä potentiaalistaan huolimatta virhealtis pelaaja aivan huipputasolla. Fikayo Tomorista voi kasvaa suuri pelaaja, mutta puolustuslinjan johtohahmoksi hänestä ei vielä ole.

Lampard näyttää tiedostavan nuo aukot, sillä siirtohuhuissa Chelsean suuntaan on ollut muiden muassa Bournemouthin toppari Nathan Aké.

Puolustusosaston lisäksi Chelsea etsinee maltillisesti vahvistusta hyökkäyspäähän.

Eden Hazardin lähdön mukana seurasta lähti rutkasti maaleja ja maalisyöttöjä. Hazardilla oli viime kaudella Valioliigan kovin maalisyöttöodote, ja hänen luomista paikoistaan tehtiinkin peräti 15 maalia. Hazard antoi viime kaudella Chelseassa 2,6 avainsyöttöä ja ohitti vastustajan neljä kertaa ottelua kohden.

Kun pelataan yhdellä kärjellä, kuten Chelsea pelaa, tarvitaan hyökkääjältä sekä target-pelaajan ominaisuuksia, että dynaamisemmin liikkuvan hyökkääjän ominaisuuksia. Tammy Abrahamilla on näitä molempia – siksi hän menestyy Chelsean kärkenä. Näin ollen Chelsealla ei ole massiivista hätää ysipaikan suhteen juuri nyt.

On kuitenkin pohdittava, pärjääkö Chelsea otteluruuhkissaan, kun kärjessä on käytännössä vain yksi vaihtoehto, eli Abraham. On mielenkiintoista ajatella, etsisikö Chelsea vain vaihtoehtoa Abrahamille vai oikeasti ykkösrivistön maalintekijää ja maalipaikkojen luojaa.

Hazardin paikkaaminen olisi loogista. Huhuissa on pyörinyt Dortmundin Jadon Sancho, RB Leipzigin Timo Werner ja Crystal Palacen Wilfried Zaha.

Sancho sekä Zaha sopisivat mainiosti Lampardin vauhtijalkapalloon, jossa kenttää pyyhitään edestakaisin rangaistusalueelta toiselle. Frank Lampard on suosinut viimekin kaudelta tuttua 4-1-4-1-pelijärjestelmää, jossa laitahyökkääjillä on iso rooli maalipaikkojen luonnista, vastustajien ohittamisesta ja ylipäänsä pallon toimittamisesta vauhdilla kohti vastustajan rangaistusaluetta.

Wernerin maalisyöttöodote on tällä hetkellä 0,41 maalisyöttöä ottelua kohden. Se on kova lukema. Sanchon maalisyöttöodote on 0,37 maalisyöttöä ottelua kohden. Zahan maalisyöttöodote on vain 0,10 maalisyöttöä ottelua kohden. Jos katsotaan dataa ja pelaajien potentiaalia, Sancho tai Werner olisivat kaikista parhaita täsmähankintoja.

Chelsealla ei siis ole massiivinen hätä juuri nyt, mutta yleisen tasonnoston nimissä joukkuetta on yllämainittujen pelipaikkojen osalta vahvistettava.

Hyökkäyspään osalta tammikuu on kinkkinen kuukausi. Jos joukkueen vahvistaminen ei tapahdu topparin tai hyökkäyspään täsmäaseen kohdalla tammikuussa, on sen tapahduttava kesällä. Jos siis Chelsea aikoo kuroa itsensä vielä lähemmäs Valioliigan absoluuttista kärkeä.