Kun Alisson Becker nousi Liverpool–West Bromwich -ottelun lisäajalla vastustajan boksiin punaisten saaman kulmapotkun myötä, eivät edes optimistisimmat ja kiihkeimmät Pool-fanit osanneet kuvitella, mitä tuleman pitää.

Sunnuntai-iltapäivä oli ollut siihen asti kuin Liverpoolin kausi pienoiskoossa. Joukkue hakkasi päätään Sam Allardycen rakentamaan muuriin näennäisen hyvin, mutta totaalisen tehottomasti. Hallinta johti vain harvoin aitoon maalipaikkaan, ja silloin kun niin kävi, oli punaisten viimeistely koko aiemman kauden tapaan luokatonta.

Kaiken kruunasi yksittäinen puolustuspään virhe, josta Hal Robson-Kanu pääsi upottamaan pallon Alissonin vartioimaan maaliin. Ottelun lopussa näytti jo varmalta, että Liverpool hukkaisi ensi kauden Mestarien liigan paikan niihin samoihin synteihin, jotka ovat vaivanneet joukkuetta kauden alusta asti.

Sitten jalkapallo kuitenkin osoitti, miksi se on maailman kaunein urheilulaji.

Olisi väärin sanoa, ettei kukaan olisi osannut käsikirjoittaa The Hawthornsilla nähdyn kaltaista lopetusta ottelulle. Kyseessä oli nimittäin juuri se absurdein, epäuskottavin ja dramaattisin tapa lopettaa jalkapallopeli. Sellainen, jota käsikirjoittajat kerta toisensa jälkeen yrittävät toteuttaa elokuvissa ja TV-sarjoissa.

Se, että se tapahtui oikeasti, on tarina siitä, miksi me jalkapalloa seuraamme.

Alissonin maaginen puskumaali oli ensimmäinen maalivahdin tekemä maali koko Liverpoolin 129-vuotisessa historiassa. Se oli ensimmäinen koskaan maalivahdin tekemä puskumaali Valioliigassa. Ja se oli tekniikaltaan niin puhdas ja kliinisyydessään niin ihailtava, että jopa Luca Toni olisi suorituksesta ylpeä.

Täydellisen käsikirjoituksesta tekee kuitenkin se, että se sattui juuri brasilialaismaalivahdille. Alisson on yksi oman joukkueensa pidetyimmistä hahmoista, joka on kuluvan kauden aikana joutunut käymään läpi henkilökohtaisen helvetin.

Kausi, jota kenenkään ei pitäisi kokea

Liverpoolin ykkösmaalivahdin kausi on ollut totaalista tunteiden vuoristorataa. Kentän puolella joukkueen hienosti alkanutta kautta seurasi joulun jälkeen totaalinen romahdus, jonka aikana hallitseva Valioliigan mestari putosi pois mestaruustaistelusta ja jopa Mestarien liigaan oikeuttavilta sijoilta.

Alissonin on otettava osa tuosta romahduksesta kontolleen, sillä yleensä niin luotettavan maalivahdin käsittämättömät virheet johtivat helmikuun alussa tappioon ensin Manchester Cityä ja sitten Leicesteriä vastaan. Kumpikin otteluista oli kärkitaiston kannalta kohtalokas. Ennen noita otteluita Pool oli ollut tukevasti neljän parhaan joukossa ja vain seitsemän pisteen päässä sarjaa johtavasta Citystä.

Jalkapalloilulliset murheet jäivät kuitenkin taka-alalle, kun maalivahti joutui kohtaamaan kauheimman kuviteltavissa olevan kohtalon tässä maailman tilassa. Alissonin isä menehtyi hirvittävässä hukkumisonnettomuudessa vain reilu viikko Leicester-pelin jälkeen. José Agostinho Becker oli kuollessaan vain 57-vuotias. Pandemian vuoksi perhekeskeinen Alisson ei ole päässyt koko keväänä Brasiliaan muun perheensä tueksi.

Maalinsa jälkeen brasilialainen lähetti terveisensä taivaaseen.

– Toivon, että hän (isä) oli täällä tänään ja näki se. Olen varma, että hän juhlii Jumalan kanssa, Alisson sanoi Sky Sportsille ottelun jälkeen.

Maalivahti on kertonut saavansa voimaa uskostaan, muun Liverpool-joukkueen tuesta sekä tärkeimpänä vaimoltaan Natalielta. Perhe-elämä on myös antanut Alissonille syyn pysyä positiivisena, sillä vain viikko takaperin Natalie synnytti pariskunnan kolmannen lapsen.

On tuskin siis ihme, että 28-vuotias maalivahti murtui kyyneliin loppuvihellyksen soidessa The Hawthornsilla. Brasilialainen on kokenut tämän kevään aikana enemmän kuin moni ehtii kokea kymmenessä vuodessa.

Kaiken lisäksi muutenkin Liverpoolin parhaana pelaajana sunnuntaina esiintynyt Alisson saattoi maalillaan viedä joukkueensa ensi kauden Mestarien liigaan ja luoda positiivisen päätöksen kaudelle, joka on ollut surullinen taival koko seuralle.

Traaginen kausi koko joukkueelle

Jos Alissonin kausi on ollut raskas henkilökohtaisella tasolla, on pelillisesti kausi ollut painajainen koko seuralle. Joukkue, joka voitti peräkkäisinä kausina Mestarien liigan ja Valioliigan ja pelasi kotinurmellaan putkeen kaikkiaan 68 tappiotonta sarjaottelua, on ollut joulun jälkeen vain varjo entisestään. Tappiotonta putkea seurasi kuusi peräkkäistä kotitappiota, mikä on huonoudessaan seuraennätys.

Paljon on spekuloitu fanien puuttumisen vaikutuksella pelaajiin. Liverpoolin kohdalla voidaan ainakin sanoa, että vaikutus on ollut näkyvä. Joukkue pelaa todella korkeaoktaanista jalkapalloa, ja Jürgen Klopp on tottunut käskemään pelaajiaan repimään energiaa Anfieldin äänekkäästä kotiyleisöstä. Ei ole kohtuutonta väittää, että Liverpool on kärsinyt tyhjistä katsomoista enemmän kuin yksikään toinen seura Valioliigassa.

Fanien puute, tiivis pelitahti ja viimeisten vuosien aikana syntynyt kuormitus on näkynyt joukkueen pelinopeuden putoamisessa. Vain ajoittain Liverpool on hyökännyt sillä intensiteetillä, jota Kloppin aikakaudella joukkueelta on totuttu näkemään. Moni pelaajista, Sadio Mané ääriesimerkkinä, pelaa Pool-aikakautensa heikointa sesonkia, todennäköisesti niin fyysisen kuin henkisen ylikuormitustilan takia.

Samaan aikaa Liverpoolia on koetellut ennennäkemätön loukkaantumissuma, joka on jättänyt Kloppin vaihtoehdot reagoida minimiin. Joukkue on joutunut marraskuun alusta asti tulemaan toimeen ilman molempia optimiavauksensa toppareita ja tammikuun lopusta saakka ilman yhtään kauden alussa ykkösjoukkueeseen kuulunutta keskuspuolustajaa.

Lisäksi pienemmät vammat esimerkiksi Jordan Hendersonin, Fabinhon ja Diogo Jotan kohdalla ovat tehneet pelaajien kierrättämisen ja taktiset variaatiot lähes mahdottomiksi.

Toki syyttävä sormi osoittaa myös Kloppia, joka ei ole tuntunut löytävän peliin mitään uutta koko kauden aikana. Samalla on kuitenkin muistettava, että myös saksalaismanageri on käynyt kauden aikana läpi henkilökohtaisen tragedian.

Kloppin perhettä kohtasi tammikuussa suuri suru, kun saksalaismanagerin äiti menehtyi 81-vuotiaana. Pandemian takia myös Klopp on ollut estynyt matkustamaan Saksaan hautajaisia varten tai perhettään tapaamaan.

Lähteet Liverpool-leiristä ovat vakuuttaneet, ettei tilanne ole vaikuttanut päävalmentajan työskentelyyn, mutta niitä on vaikea ottaa todesta. Suruajan keskellä työmotivaatiota on hankala pitää huipussaan, eikä jalkapallo ole todellakaan silloin maailman tärkein asia.

Klopp on tunnettu ihmisjohtajuudestaan, mutta kun takana on henkilökohtaisesti uran raskain kausi, on varsin ymmärrettävää, jos energiaa ei muiden motivoimiseen vanhaan tapaan ole. Kukaan tuskin voisi syyttää saksalaista, jos hän haluaisi kuluvan kauden jälkeen pitää sapattivapaata jalkapallosta.

Maaliodottama osoittaa, että joukkue on sijoitustaan parempi

Liverpool ei ole enää tällä kaudella ollut sellainen mentaalihirviö, joksi se hurjan viime kauden aikana ristittiin. Pelaajat eivät ole onnistuneet nostamaan suoritustasoaan paineen alla samaan tapaan kuin kahden edellisvuoden aikana. Oli kyse sitten Kloppin jaksamisesta, pandemiasta tai edelliskauden mestaruuden synnyttämästä ulospuhalluksesta, joukkue ei ole onnistunut kääntämään tiukkoja otteluja voitokseen aikaisempaan tapaan.

Tämä näkyy myös joukkueen maaliodottamassa. Liverpool on tehtyjen maalien odottaman perusteella Valioliigan toiseksi paras joukkue tällä kaudella. Joukkueen maalimäärä ottelua kohden on jopa 0,14 maalia sen luomaa maaliodottamaa heikompi, mikä tarkoittaa yli viittä maalia koko kauden aikana. Osa näistä maaleista olisi luonnollisesti kääntänyt tasapelejä tai tappioita voitoiksi.

Viime kaudella henkisesti nykyistä vahvempi Liverpool teki jopa yhdeksän maalia yli oman odottamansa. Joukkue onnistui kerta toisensa jälkeen kääntämään tiukat ottelut edukseen. Joku voisi sanoa, että karma korjaa omansa, mutta totuus on, ettei Pool ole ollut tällä kaudella niin heikko joukkue kuin sarjasijoitus antaa ymmärtää.

Pisteodottamaan pohjatussa sarjataulukossa Liverpoolin pitäisi olla jopa liigan kolmas. Manchester City olisi edelleen ylivoimainen ykkönen ja Chelsea ylivoimainen kakkonen, mutta Liverpool olisi muun muassa Manchester Unitedin ja Leicesterin edellä.

Heikko viimeistely ja epäonni ovat kuitenkin ajaneet joukkueen tilaan, jossa henkinen lukko on kasvanut lähes rikkoutumattomaksi. Olisi helppo osoittaa pelaajien palkkakuitteja, mutta totuus on, että ammattiurheilijat elävät voittaakseen, eikä kulunut kausi ole varmasti ollut nautinnollinen kenellekään Pool-leirissä.

Jos Klopp onnistuu piiskaamaan joukkonsa neljän parhaan joukkoon tällaisen kauden jälkeen, on se uskomaton näyte saksalaisen henkisestä kovuudesta, ja työnäytteenä täysin viimekautisen mestaruuden arvoinen.

Eilinen Chelsean voitto Leicesteristä tarkoitti sitä, että Liverpoolin on napattava kauden kahdesta viimeisestä ottelustaan vähintään yksi voitto, ja toisesta vähintään sama tulos, minkä Leicester hakee sunnuntaina Tottenhamista. Tasapisteissä maaliero ratkaisee, ja se on punaisilla tällä hetkellä parempi. Kaikki on vielä Liverpool-ryhmän omissa käsissä – mutta niin on toisaalta ollut monta kertaa aiemminkin tällä kaudella.

[readmore from=Liverpool]

Nyt tilanne Liverpoolin punaisella puolella näyttää kuitenkin hieman valoisammalta. Kenties Alissonin ihmemaali oli vaikean kauden jälkeen se kaivattu piristysruiske, joka avaa henkisen lukon ja vapauttaa loppukauden tekemisen; kenties se oli juuri se epätodennäköinen osuma, joka toi Liverpoolin maalimäärän ratkaisevan maalin verran lähemmäs joukkueen odottamaa.

Kloppilla oli kaudella 2018/2019 tapana kulkea ympäri Melwoodin harjoituskeskusta laulaen ”All you need is Alisson Becker” Queenin Radio Ga Gan melodiaan. Jos Liverpool nousee tällä kaudella neljän parhaan joukkoon ja etenee ensi kaudeksi Mestarien liigaan, voi olla, että sama laulu raikaa kaupungissa koko kesän.

Lähteet: The Athletic, Understat.com