Pohjois-Lontoon kauden ensimmäinen derby Valioliigan merkeissä pelattiin sunnuntaina Arsenalin Emiratesilla.

Homma hoitui pitkiä vaikeita jaksoja läpikäyneiltä isänniltä nopeasti; voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi jo 27. minuutilla. Loppuluvut 3-1 eivät jätä Spurs-leirille selitetävää.

Layth

@laythy29
Not long now until one of the biggest clashes in world football

Lukuunottamatta hienoa aloitushetkeä, jona koko stadion pelaajia myöten kunnioitti edesmenneen Jimmy Greavesin muistoa, ei sympatiaa vastapuolia kohtaan areenalla juuri tunnettu – ja avausjaksolla tästä kärsi valkopaitainen vierasjoukkue, kovalla kädellä.

Isäntien kokoonpanossa yksi nimi aiheutti tutusti kannattajien keskuudessa pärinää – Granit Xhaka palasi kentälle pelikieltonsa, ja Covid-karanteeninsa jälkeen.

JB™️

@gunnerpunner
If Arteta thinks Xhaka is the right man for today, then he should pick him. But if Xhaka does a Xhaka, Arteta is culpable. Such is the life of a manager. But Arteta is putting a lot of his own goodwill on Xhaka playing well today. Did he need to? It’s a bold call either way.

Xhaka oli käynnistämässä ottelun ensimmäiseen todelliseen maalipaikkaan johtanutta tilannetta. Pierre-Emerick Aubameyangin etualanurkkaa tavoitelleeseen vetoon ehti hätiin Hugo Lloris.

Avausmaali syntyi 12. minuutilla. Xhaka onnistui pienessä katkossa keskialueella, ja pallo pelattiin oikealle laidalle Bukayo Sakalle. Tämä sai katsoa tarkan paikan keskeltä, josta löytyi Emile Smith Rowe siirtämään pallon sisään. Arsenalin Hale Endin akatemiassa kasvanut kaksikko teki sitä, mihin on koko ikänsä valmistautunut; 1-0 Arsenalille.

Daily Cannon

@DailyCannon
I don't remember when I last cheered an Arsenal goal like that 🤔😍

B/R Football

@brfootball
First North London Derby goal for Emile Smith Rowe 🌟

Nopeasti maalin jälkeen Arsenal lisäsi höyryä, sekä Thomas Partey että Aubameyang pääsivät hakemaan jo toista osumaa isännille.

Parinkymmenen peliminuutin jälkeen Aaron Ramsdale joutui isäntien maalilla töihin, Son Heung-Minin murtauduttua ampumaan läheltä. Kesällä Sheffieldistä saapunut uusi ykkösvahti osoitti tasonsa torjunnalla etukulmasta.

27. minuutilla Ramsdalelle oli käydä lapsus liian lepsun, omalle puolustajalle tarkoitetun syötön muodossa. Kenttäpelaajat kuitenkin pelastivat tilanteen, ja käänsivät sen totaalisesti voitoksi. Aubameyang ja Smith Rowe pelasivat kauniisti ja nopeasti yhteen, ja gabonilaiskärki napautti taululle 2-0.

Maali maistui myös jotain näistä otteluista tietävälle Mikel Artetalle.

Charles Watts

@charles_watts
Think Arteta enjoyed that one.

Pian lukemat olivat jo 3-0. Harry Kane kompuroi pallon kanssa keskialueella, ja Arsenal vei pallon hyökkääjältä helposti. Saka pääsi jälleen irti laidaltaan, ja kun vielä muutkin Spurs-pelurit kaatuilivat boksissa, pääsi elämänsä kolmatta derbyä pelaava laituri painamaan pallon verkkoon keskeltä.

Opta Analyst

@OptaAnalyst
It's 1-1 in the touches in box game for Harry Kane so far. #ARSTOT

Tottenhamin kannattajapäädystä alkoi löytyä tyhjiä paikkoja jo pian puolen tunnin pelin jälkeen.

Arsenal saattoi jopa nostaa jalkaa kaasulta – Harry Kanea vaikea edes tunnistaa

Kuten V Sportin ruotsalaisen lähetyksen studikommentaattori Erik Niva huomautti, ei Arsenal ollut koskaan aiemmin johtanut valioliigaderbyä kolmella maalilla. Nuno Espirito Santon oli siis keksittävä jotain. Manageri teki tauolla kaksi vaihtoa, sisään Emerson Royal ja Oliver Skipp, ulos Japhet Tanganga ja Dele Alli.

Skipp pääsi pian Sakan kouluun, naapuriakatemioitten kasvateista punaista puolta edustava 20-vuotias vei keskikenttäpeluria näyttävästi. Saman tilanteen jatkuessa Gabriel Magalhaes tuli aivan maalin edessä Davinson Sánchezin jyräämäksi – erotuomari Craig Pawson ei nähnyt tilanteessa rankkarin arvoista rikettä.

Hetki edellisestä, ja Kane sai Arsenal-boksin rajalla osuman Ben Whiten jalasta. Pawson viittilöi pelaajaa ylös ja peliä jatkumaan.

Tunnin tullessa täyteen Tottenham sai potentiaalisen vaparin vasemmalta. Son lähetti pallon kuitenkin suoraan roikkuna Ramsdalen käsiin.

Kaksi minuuttia edellisestä, ja Kane pääsi kaksin Gunners-vahdin kanssa, työnnettyään Takehiro Tomiyasun noustessaan kumoon. Tälläkin kertaa ex-kultakenkä hyytyi, ja pallo painui maalin ohi.

Spurs paransi peliään avausjaksolla nähdystä huikean paljon, mutta vaikutti satunnaisista hyökkäyksistään huolimatta olevan kaikessa huonompi joukkue.

Skipp turhautui Sakan suvereeniuteen nopeasti; ottelun ensimmäinen kortti nousi 21 vuotiaalle tämän oltua kentällä noin 20 minuuttia.

Lisää vieraiden vaihtoja viimeiseksi parikymmenminuuttiseksi; Tanguy Ndombele jätti kentällä tilaa Bryan Gilille.

Sakalle kentällä tehtujen hitotoimenpiteiden ajan kamera kuvasi aitiota, jossa Gunners-juhlasta yhdessä nauttivat seuran ostohaluistaan tunnettu Spotify-omistaja Daniel Ek ja Thierry Henry.

Son onnistui maalinteossa lopulta 79. minuutilla, päästyään ohjaamaan Sergio Reguilonin keskityksen sisään keskeltä. Tottenham käytti tilanteessa hyödyksi sen, että Xhaka makasi maassa loukkaantuneena, jäätyään kaatuneen Lucas Mouran alle. Sveitsiläinen joutui tilanteen seurauksena jättämään kentän, tilalle kesällä Anderlechtistä hankittu Albert Sambi Lokonga.

Ottelun loppu sai siis kaikesta aiemmin nähdystä huolimatta jännitystä, vieraitten haistaessa verta. Kovin iso osa kadun toisesta päästä saapuneista ei tätä mahdollista loppukiriä enää ollut seuraamassa; Spurs-kannattajien katsomosta erottui tässä vaiheessa ottelua jo paljon punaisia penkkejä.

Kaikkiaan kolme kotijoukkueen riveissä hyvän ottelun pelannutta hahmoa poistui kentältä lyhyen ajan sisään, sillä 87. minuutilla Ainsley Maitlans-Niles otti Sakan paikan, ja Nuno Tavares tuli sisään Smith Rowen siirtyessä lepäämään.

Moura sai pallon ylärimaan, kun lisäaikaa oltiin pelattu minuutti. Ramsdale ehti sormineen väliin ohjaamaan pallon kehikkoon.

Vaikka Spurs sai jonkin verran kiriä aikaan aivan lopussa, ei Pohjois-Lontoon väristä ja kerskuntaoikeuksista jäänyt epäselvyyttä.