Alkaa näyttää vahvemmin ja vahvemmin siltä, että saudiarabialainen öljyraha virtaa kohta Tyne-joen varrella olevaan Newcastleen, uuden omistajan muodossa. Seuran kannattajat ovat vaatineet pitkään omistajan, Mike Ashleyn päätä vadille. Rukouksiin on mitä ilmeisimmin vihdoin vastattu. Eettisyydestä voi varmasti olla montaa mieltä, mutta se ei ole tämän näkökulman aihe.

Seuraan on liitetty monia nimiä viemään uutta projektia eteenpäin. Osa liitetyistä nimistä ovat todella ison profiilin valmentajia, kuten Mauricio Pochettino. Tässä näkökulmassa on tarkoituksena tutkia mihin Tottenhamin ja Southamptonin entinen luotsi Pochettino voisi seuran nostaa, ja mitä siihen vaaditaan.

Nykyinen nippu

Newcastle majailee jollain ihmeen kaupalla sarjataulukossa tällä hetkellä sijalla 13 ja on toistaiseksi turvallisesti putoamisviivan yläpuolella. Tämä on rehellisesti sanottuna pieni ihme. Data paljastaa, että Newcastle on ollut sarjan huonoin joukkue. Onnea on toisin sanoen ollut valtavasti matkassa. Jalkapallo on varsinkin Valioliigassa tulosurheilua, mutta nykyinen meno ei missään nimessä ole kestävää.

Mark O'Haire

@MarkOHaire
⚫️⚪️ Newcastle's ratio rankings:

20th - Shots
20th - Shots on-target
20th - Shots in the box
20th - xG
20th - xG from open play
20th - Touches in the box
20th - Deep completions
20th - Very deep completions
20th - Possession

50% of goals scored via set-piece situations.

#NUFC

Tilanne ei kuitenkaan ole täysin onneton Mauricio Pochettinon perspektiivistä. Newcastle on täynnä paljon lähes turhia pelaajia, mutta sekaan mahtuu muutama todella käyttökelpoinen palanen. Aloitetaan.

Erikseen on mainittava todennäköisesti mielenkiintoisin palanen, villi kortti, Allan Saint-Maximin. Saint-Maximin on yksi maailman parhaista pallon kuljettajista, mikä on valmentajalle aina suotava tilanne. Häneltä löytyy 1vs1-osaamista enemmän kuin laki sallii. Taitoa kuljettaa palloa ylös tilaan, tai jopa puhtaasti ulos matalasta puolustusmuodosta. Ilman Sain-Maximinin kuljetuksia Newcastle olisi takuuvarmasti selkeästi huonommassa jamassa.

Muita hyödyllisiä palasia projektin rakentamiseen ovat mielestäni MLS:ssä loistanut Miguel Almirón, Hoffenheimissa selkeästi paremmin pelannut Joelinton, kapteeni Jamaal Lascelles, maalivahti ja viime vuosien paras hankinta Martin Dúbravka, Jonjo Shelvey sekä nuoret veljekset Matty Longstaff & Sean Longstaff.

Nipusta löytyy myös kelpo valioliigapalloilijoita, jotka pystyvät kierrättämään pakkaa. Laadulle on kuitenkin akuutti tarve.

Craque Stats

@CraqueStats
Newcastle's xG trend screams relegation. No idea how they are seven points above the drop zone. Suspect next season will be very rough on them at this rate unless things take a massive change for the better.

Scouttaaminen

Mauricio Pochettino tunnetaan erinomaisena pelaajien kehittäjänä. Tämä olisi tietenkin loistava asia Newcastlelle projektin kannalta. Asia mistä Pochettino kuitenkin kerää turhaan liikaa kehuja on kykyjen löytäminen. Scouttaaminen.

Hänellä oli Southamptonissa sekä Tottenhamin alkuaikoina apunaan RB Leipzigin nykyinen kykyjenetsintäpäälikkö, Paul Mitchell. Mitchell on kiistatta yksi alan parhaita tekijöitä ja hänen haaviinsa on tarttuneet muun muassa Sadio Mané, Dušan Tadić, Graziano Pelle, Heun-Ming Son, Toby Alderweireld sekä Dele Alli.

Muutama kysymys tulee väkisin mieleen. Minkälainen verkosto Newcastlella on pystyssä? Onko seuralla aidosti mahdollisuuksia löytää pinnan alla kuplivia lahjakkuuksia?

On myös syytä muistaa, että seura ei pysty käyttämään enempää rahaa pitkällä tähtäimellä kuin mitä se tekee. Kiristetyt FFP-ehdot (Financial Fair Play) on yksi painava tekijä. COVID laskee myös todennäköisesti resursseja jonkin verran alkuun.

Łukasz Bączek

@Lu_Class_
Premier League leads UK sport’s return to action after shutdown. The "Big5" European leagues can lose around €4.2 bn due to the end of the games. One-third is Premier League revenue (broadcasting, commercial, matchday) #SportBusiness ft.com/content/ca3b94…

Nykyään on myös huomattavasti haastavampaa kiertää FFP:tä sponsoreiden kautta. Varmaa on kuitenkin se, että seuraavat pääsponsorit Fun88 ja Sports Directin jälkeen tulevat olemaan huomattavasti rahallisesti houkuttelevampia. Ashley on käytännössä kusettanut rahaa seuralta, vaikka väittää täysin muuta.

Łukasz Bączek

@Lu_Class_
#PremierLeague clubs have generated a record £349.1m from shirt sponsorship deals ahead of the 19/20 season. #ManUnited will earn the most money - up to £64m-a-yr. Second placed #ManCity will settle for just £45m from Etihad. #Arsenal, #Chelsea & #Liverpool will get £40m per year

Nostetaan esiin myös muutama positiivinen argumentti tasapainon ja objektiivisuuden vuoksi. Uuden rahan myötä varsinkin toimihenkilöitä, kuten parhaita kykyjenetsijöitä, fysiikkavalmentajia ja ravinto-asiantuntijoita voi houkutella isommalla palkalla ja uudella houkuttelevalla projektilla.

Väitän, että seura on muutenkin ottanut pieniä askeleita eteenpäin datan käytössä, vaikka virheitä tulee edelleen. Hankinnat ovat olleet enemmän lupauksia herättäviä viimeisen kahden vuoden aikana.

Suunnittelu

Jokainen uusirikas seura joutuu valintojen äärelle. Mikä on suuntaus? Huhuissa tuntuu vahvasti olevan yli 30-vuotiaita pelaajia. Henkilökohtaisesti en allekirjoita tätä lähestymistapaa.

Osittain ymmärrän, että isot palkat ja kiinnostava projekti saattaisi houkutella jonkun ison nimen, mikä taas johtaisi seuran statuksen ja projektin nostoon. Ymmärrän, että vaikka sijoitus on pintapuolisesti huono pitkällä tähtäimellä, niin esimerkiksi kaksi vastaavan profiilin pelaajaa toisivat merkittävästi lisää uskottavuutta projektille. Tämä luonnollisesti auttaisi sijoitusta pitkällä tähtäimellä. Fokuksen olisi kuitenkin syytä olla nuorissa. Miksi?

Ensinnäkin nuoret pelaajat edustavat järkevämpää sijoitusta pitkällä tähtäimellä. On jopa todennäköistä, että heidän markkina-arvonsa kasvaa. Alkuperäinen sijoitus takaisin korkojen kera tai vaihtoehtoisesti pelaaja jää seuraan. Tämä toimii samalla myös oivana aasinsiltana seuraavaan ongelmaan.

Suurimmat lahjakkuudet ovat varattu suurimmille seuroille. Jos lahjakkuus on kiistaton tarkoittaa se yleensä tuntuvaa hintaa nuoresta iästä huolimatta. Newcastlella ei yksinkertaisesti riitä vielä resurssit tai rahkeet siihen Valioliigan TV-rahasta huolimatta. Miten kuuluisi siis toimia?

Infrastruktuuri

Järkevin mahdollinen sijoitus hyvän valmentajan lisäksi on seuran infrastruktuuri. Tällä tarkoitan harjoitusolosuhteita, koko tiimiä sekä ennen kaikkea laadukkaan scouttaus-verkoston sekä analyysi-tiimin luomista. Pitäisi kyetä löytämään lahjakkuuksia ennen muita, tai näkemään omien metodien avulla jotain, mitä muut eivät näe. Laskelmoituja riskejä.

Jos peilataan pari vuotta takaisinpäin historiaa, niin löydämme monia oppitunteja. Koko Red Bull -konserni on varmasti paras esimerkki. Toiminta koko organisaatiossa on poikkeuksellisen täsmällistä, suunniteltua ja laadukasta. Muita päteviä oppitunteja ovat Brighton ja Monaco.

Brightonissa taustalla on nerokas vedonlyöjä ja sijoittaja, Tony Bloom. Laskelmoitujen riskien mestari. Brighton on vakiinnuttanut itsensä Valioliigan kestokasvona ja rakentaa itseään pala kerrallaan ylöspäin. Projekti etenee. Tämä ei myöskään tarkoita etteikö Brighton olisi tehnyt virheitä. Toiminta on kuitenkin järkevällä pohjalla ja siitä kuuluisi mielestäni ottaa mallia.

Toisessa esimerkissä, Monacossa, toimintamalli meni täysin uusiksi venäläisen miljardöörin, Dmitry Rybolovlevin avioeron myötä. Puolet omaisuudesta lähti kävelemään ja piti keksiä jotain uutta. Monaco onnistuikin ostamaan valtavasti lahjakkuuksia joiden markkina-arvo moninkertaistui. Kulminaationa oli Mestarien liigan välierä 2017. Uskomaton suoritus seuralta modernissa pelissä. Tässä piilee kuitenkin iso oppitunti Newcastlen kannalta.

Monaco ostettiin palasiksi ja seura teki samalla hyvän tilin. Seura investoi osan rahoista uusiin nuoriin lupauksiin. Joukkueen ikärakenne ja kärki kompetenssi petti kuitenkin samalla. Uuden ja vanhan syklin välillä oli yksinkertaisesti liian suuri ero, ja Monaco onkin lievästi sanottuna rämpinyt sen jälkeen. Valoa on kuitenkin vihdoin näkyvissä tunnelin päässä.

Suunnitelmallisuus

Olemme siis todenneet, että järkevä suunnitelma on kaiken a ja o. Pitäisi olla yhden, kolmen, viiden ja kymmenen vuoden suunnitelma seuralle. Raha ei tuo rakkautta ja huonot sijoitukset tulevat todella kalliiksi. Kumotaan samalla myös yleinen harhaluulo. Vaikka uusilla omistajilla on rahaa kuin roskaa, niin ei Newcastle voi käyttää esim. 200 miljoonaa vuodessa nettokulutuksena. Tänä päivänä tulee sanktioita.

Newcastlella on kuitenkin eväitä sijoittaa selkeästi enemmän rahaa kuin mitä se on tähän asti tehnyt.

Mauricio Pochettino

Pochettinoa on viimeisten vuosien aikana liitetty milloin Real Madrdiin, Manchester Unitediin tai Bayern Müncheniin. Pochettino nosti Tottenhamin kestomenestyjäksi ja Mestarien liigan finaali oli saavutus, jolle on pakko nostaa hattua. Ennenkuulumatonta. Kaikki ei kuitenkaan ole tunnetusti ruusuilla tanssimista, vaan pinnan alla tapahtuu paljon muutakin.

Pochettinosta puhutaan erinomaisena projektivalmentajana, mutta objektiivisuuden nimissä on esitettävä myös muutama vastaväite. Jos Pochettino pysyy hänen suosimissaan 4-2-3-1- ja 3-4-3-muodoissa niin on yhtälö varsin suotuisa tasapainon kannalta. Tottenhamilla oli kuitenkin ajoittain ongelmia puolustaa tilaa.

Pochettinon joukkueet perustuvat pelaajiin ja tasapainoon. Hänen systeeminsä eivät perustu samalla tavalla jäykkyyteen tai automatioihin, kuten vaikkapa Antonio Conten tai Maurizio Sarrin vastaavat.

Siinä ei tietenkään ole mitään väärää, ja paras Spursin kausi päättyi 86 pisteeseen. Joukkue teki eniten maaleja sarjassa, ja päästi vähiten, mutta se ei ikävä kyllä kuitenkaan riittänyt kannun nostamiseen.

Pochettino olisi luonnollisesti hyvä valinta manageriksi Newcastlen statuksen seuralle. Pari ongelmaa on kuitenkin olemassa:

  1. Kuten aikaisemmin mainittu, niin Pochettino ei vastannut hankinnoista.
  2. Pochettinon kaksi viimeistä kautta olivat ajoittain taktisesti huonoja, koska hänellä oli fiksaatio 4-4-2-timantti-muotoon. Mestarien liiga -saavutus oli jokaisella mittapuulla loistava, mutta lopulta myös hyvin onnekas. Ripaus onnea on kuitenkin välttämättömyys, vaikka onnen roolia pitäisi kyetä minimoimaan.

Uudelleenrakennuksen kriteerit

Voi väittää, että seura joka haluaa rakentaa uudelleen tarvitsee muutaman teeman. Taktinen tasapaino, tai yhteinen filosofia on ehdottomasti tärkeimpiä kriteereitä. Prässääminen, pelin rakentaminen syöttelyn kautta ja tilan tukkimista sekä hyödyntämistä lyhykäisyydessään.

Pochettino on vahvasti prässi-orientoitunut valmentaja, joten sen ympärille olisi syytä rakentaa kera vähäisten taktisten muutosten. Tällä tarkoitan juuri vaihtelua esimerkiksi 4-2-3-1- ja 3-4-3-muotojen välillä. Käytännössä ainoa muutos on numeraalisen edun painottamisessa tilanteen tai vastustajan mukaan. Ole Gunnar Solskjær tekee tätä valmennusryhmänsä kanssa Manchester Unitedin puikoissa.

Pochettino ja Solskjær luottavat enemmän pelaajiin kuin systeemiin, joten luontaista tasapainoa on löydettävä, ja roolien olisi hyvä olla mahdollisimman yksinkertaisia ja luonnollisia. Tarkoituksena tukea pelaajien ominaisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla.

Dele Alli timantissa ei ollut luonnollista, kuten ei myöskään laitapakkien tai Harry Winksin kasvava tarve kattaa isoja tiloja systeemissä. Varsinkin negatiivisissa suunnanmuutoksissa. On helppoa argumentoida, että Pochettinon 4-2-3-1- ja 3-4-3-muodot olivat huomattavasti lähempänä luonnollista tasapainoa kuin hänen timanttinsa.

Tottenham oli parhaimmillaan atleettinen ja tasapainoinen. Maaleja tuli leveältä, joukkueella oli melko hyvä leveys itse ryhmässä ja Moussa Dembélé oli parhaimmillaan kaikkea ja enemmän keskikentällä. Joukkueessa oli voimaa ja tarpeeksi syöttötaitoa.

Tärkeintä oli kuitenkin Delen ja Harry Kanen dynaamisuus kera roolin, joka toi Delestä parhaat puolet esiin. Dele Alli on mielestäni erittäin atleettinen ”tilan tulkitsija”. Parhaimmillaan hän on joukkueen toiseksi korkein pelaaja. Joukkueella oli myös siihen aikaan tarpeeksi atleettinen puolustuslinja. Kaikessa on kyse pelaajien rooleista ja avuista tasapainoisessa systeemissä.

Harakat ja Pyhimykset

Jotta näkisimme vastaavan projektin Newcastlessa tarvitsee joukkue luonnollisesti laadukkaita pelaajia ja investointeja. Tottenhamissa sattui kaikki kohdilleen ja joukkueella oli kultainen aikakausi, mitä tuli hankintoihin ja omien pelaajien läpimurtoon akatemiasta edustusjoukkueeseen. Tätä voisi verrata Liverpoolin nykyiseen tilanteeseen. Monien osien summa. Entä Newcastle?

Vaikka olen puhunut tässä näkökulmassa todella paljon Tottenhamista, mikä olisi Pochettino-Newcastle-liiton suotuisin määränpää, niin on hetkeksi laitettava jäitä hattuun ja tutkittava Southamptonia. A:sta on vaikea hypätä C:hen.

Southampton oli monella tapaa räätälöity Pochettinolle, josta jälleen iso kiitos kuuluu Paul Mitchellille. Joukkueella oli kaksi pallonvoittajaa keskikentällä, Morgan Schneiderlin sekä Victor Wanyama. He käytännössä mahdollistivat pelitavan kera liikkuvien, monipuolisten palojen hyökkäyksessä, kuten Jay Rodriguezin ja Adam Lallanan.

Tähän kylkeen, kun lisätään aikaisemmin mainittuja samoja elementtejä: atleettiset laitapakit Luke Shawn ja Nathaniel Clynen muodossa, yllättävän laadukkaat topparit sekä keskikentän voimaparin; niin saimme ihastella todella viihdyttävää Southamptonia. Voisi jopa argumentoida, että Spurs oli käytännössä korkeamman luokan kopio Southamptonista. Perustat säilyivät samana, mutta laatua oli enemmän.

Periaatteet

Mauricio Pochettinon pelissä on paljon samoja elementtejä kuin hänen esikuvansa, Marcelo Bielsan vastaavassa. Kolme olennaisinta periaatetta ovat: intensiteetti, organisointi ja nopeus. Joukkue prässää armottomasti ja haluaa edetä vauhdilla sauman tullen.

Pallonhallinnassa fokuksena ovat vertikaaliset syötöt kohti hyökkäysnelikkoa tai kolmikkoa, jonka jälkeen joukkue pyrkii etenemään syöttökombinaatioilla sekä keskittämään välikaistoilta – puolustuslinjan ja maalivahdin väliseen tilaan. Pochettinon joukkueet juoksevat yleensä vastustajaa enemmän, mutta he juoksevat ennen kaikkea enemmän organisoidusti. Joukkue haluaa voittaa pallon takaisin mahdollisimman nopeasti, ja pakottaa vastustaja virheisiin.

Pochettinon Southamptonissa ja Tottenhamissa näkyvät muitakin Bielsan elementtejä. Paljon pelipaikkojen rotaatioita ja ennakointia. Iso vastuu jää keskikentän pohjalle kattaa tilaa ja levittää kohti laitoja negatiivisissa suunnanmuutoksissa, koska laitapakit olivat usein korkealla kenttää. Tällä tavalla joukkue säilyy organisoituna ja tiiviinä.

Newcastle vielä kerran

Jos Pochettino päätyy Newcastlen valmentajaksi on kuitenkin syytä pysyä kärsivällisenä. Hänen tyylinsä implementointi vaatii karkeasti noin kuusi kuukautta aikaa iskostaa materiaaliin. Turha odottaa jymymenestystä heti kättelyssä. Systeemi on vaativa ja erilainen.

Näkisin, että Newcastlelta puuttuu edelleen liikaa Pochettinon näköisiä pelaajia, mutta se on varmasti järjestettävissä. Joelinton kokisi myös aivan varmasti uuden kevään ja hänellä olisi ympärillään paljon enemmän liikettä ja pelaajia. Joelinton on kerännyt syystäkin kritiikkiä tällä kaudella, mutta haluan samalla muistuttaa siitä millainen pelaaja hän oli Julian Nagelsmannin alaisuudessa Hoffenheimissa.

Matalasta puolustusblokista siirtyminen korkealta prässääväksi joukkueeksi ei ole myöskään kivutonta. Koen, että ensimmäisellä kaudella on realistisesti vielä turha unelmoida Top 10 -sijoituksesta, mutta kahden kauden tähtäimellä se on enemmän kuin realistista. Se vaatii kuitenkin järkeviä hankintoja mielellään 15-30 miljoonan euron hintaluokassa. Esimerkkejä tämän tyyppisistä hankinnoista olisivat Aston Villan Frédéric Guilbert sekä John McGinn. Systeemi vaatii laatua ja leveyttä, mitä Newcastlessa ei tällä hetkellä yksinkertaisesti ole.

On vaikea argumentoida, etteikö Mauricio Pochettino olisi maailman kymmenen parhaan valmentajan joukossa. Tekeminen Southamptonissa ja Tottenhamissa on ollut vähintäänkin uskomatonta. En kuitenkaan osta täysin nielemättä väitettä, että Newcastlessa jälki olisi takuuvarmasti samanlaista. Tällä hetkellä on liikaa tekijöitä, mistä ei ole varmaa tietoa seuran sisällä.

Projekti on kuitenkin varmasti sen verran houkutteleva, että miettisin Pochettinona tarjousta vakavissani. Se olisi tietyllä tapaa helppo sulka hattuun, koska pelin kehittäminen nykyisestä ei olisi kovinkaan haastavaa. Jos hänellä on kärsivällisyytä katsoa huonohko käsi alkuun – tulee se olemaan erinomainen käsi tulevaisuudessa. Mestarien liiga -paikka saattaa olla realismia 3-4 kauden sisällä, koska resursseja tulee enemmän ja enemmän käyttöön huuman myötä.

Swiss Ramble

@SwissRamble

Swiss Ramble

@SwissRamble
A long-suffering Newcastle United fan asked how their financial performance compared with Tottenham Hotspur since Mike Ashley bought the club in July 2007, so here’s a few thoughts in the following thread #NUFC #THFC
Both #NUFC and #THFC have focused on profit. #NUFC have essentially broken even during Ashley’s tenure with £4m aggregate profit, while #THFC have reported an impressive £215m. Worth noting that £188m of that came in last 4 seasons, when #NUFC had a £47m loss in Championship.

Konkluusio

Taivas on projektille lopulta rajana pitkällä tähtäimellä, mutta ensiksi pitää rakentaa tukeva pohja toiminnalle. Myyvästä seurasta menestyjäksi. Toivon sydämeni pohjasta, että Newcastle palaisi Valioliigan kärkitaisteluun mukaan. Ei pidä kuitenkaan antaa yli-optimismin viedä voittoa järjestä. Seuran on turha edes haaveilla mistään Kylian Mbappésta tai kumppaneista useaan vuoteen. En tiedä jos kukaan uskoo isojen nimien huhuihin tosissaan, mutta toivottavasti oheinen teksti on tuonut hieman kaivattua tasapainoa vallitsevaan uutuuden ja ihmeellisen hysteriaan.

Pochettino tai Rafa Benítez olisivat omat ratkaisut tähän tilanteeseen. Riippuu pitkälti siitä kumpi on saatavilla vai onko kumpikaan? Vaikka Manchester City ja ennen kaikkea Chelsea ovat tehneet erittäin laadukasta työtä seurana, niin ei ole mitään takeita siitä, että näin käy Harakoissa.

[readmore from=Newcastle]

Akatemia on kaukana maan huipusta, pelitapa ja ryhmä kaipaavat akuuttia päivitystä ja koko seura kaipaa enemmän laatua. Muutos tapahtuu kuitenkin askel kerrallaan, ja jos Pochettino sitoutuu projektiin, on tulevaisuus vihdoin ja viimein huomattavasti valoisampi Tyne-joen varrella.

Se olisi enemmän kuin ansaittua, ja kilpailu on aina tervetullutta. Kilpailu vie myös tunnetusti kaikkia eteenpäin ja Mauricio Pochettino on osoittanut useaan otteeseen kykenevänsä kilpailemaan pienemmilläkin resursseilla.