Valioliigan kausi 2023-24 alkaa tänään, perjantaina, kun hallitseva mestari Manchester City vierailee Mestaruussarjan voittajan Burnleyn luona.

Sivustollamme on julkaistu kauden alla kattavat ennakot jokaisesta joukkueesta. Olemme käyneet läpi viime kauden suoritukset, analysoineet valmennuksellisia asioita ja esitelleet kaikki toteutuneet pelaajasiirrot.

Lisäksi olemme parhaamme mukaan arvioineet, mille sijalle jokainen joukkue päätyy kauden päätteeksi. Rankingimme löydät alta.

Pääset tutustumaan joukkue-ennakoihin tarkemmin seuraamalla linkkiä seuran nimessä tai ennakkosivultamme.

Valioliiga.comin arvio – näin tulevalla kaudella käy

20. Luton Town

– Luton tuo pelitapansa, stadioninsa ja koko tarinansa myötä virkistävän tuulahduksen tiettyä retrohenkeä ja suorastaan englantilaista aitoutta. Mutta: materiaali on ohkainen.

– On vaikeaa nähdä, että Valioliigasta löytyisi tulevalla kaudella kolme Lutonia heikompaa joukkuetta.

19. Everton

– Toffeesista saattaa tulla jälleen yksi esimerkki siitä, että yksikään seura ei ole liian suuri putoamaan, jos asioita ei hoideta kunnolla.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Everton käy hakemassa vauhtia Mestaruussarjasta ennen kuin se pääsee muuttamaan uudelle stadionilleen.

18. Nottingham Forest

– On tyystin mahdollista, että Forest pitää jälleen sarjapaikkansa, tekihän se sen viime kaudellakin. Yhtä lailla voitaneen sanoa, että helpolla sarjapaikkaa ei uusita.

– Vähän liian paljon on yksittäisten pelaajien yksittäisten onnistumisten varassa.

17. Sheffield United

– Sheffield Unitedin ainoa tavoite on säilyä sarjassa. Tavoite ei ole mahdoton, mutta se vaatii äärimmilleen venymistä ja stressinsietokykyä niin kentällä kuin katsomossa.

– Blades käy Valioliigassa kokeilemassa, mihin sen rahkeet riittävät. Jokainen viikko putoamisviivan yläpuolella olisi plussaa, mutta tulevasta sesongista ei selvitä kynsiä pureskelematta. Putoamistaistelu odottaa.

16. Wolverhampton

– Wolves kohtaa todennäköisesti samanlaiset vaikeudet kuin viime kaudellakin. Maalinteko on yhtä tervanjuontia, eikä maalintekopaikkojen luominenkaan ole yksinkertaista.

– Putoamiskamppailu voi helpottaa, jos Wolverhampton saa FFP-ongelmansa selätettyä ja hankittua jälleen kesken kauden laadukkaita pelaajia. Sen varaan ei voi kuitenkaan rakentaa.

15. Bournemouth

– Bournemouthissa liikkuu paljon kysymysmerkkejä ennen alkavaa kautta. Valmentajan vaihtaminen Iraolaan lennosta on riski ja muuttaa joukkueen pelillistä identiteettiä aika lailla. Toisaalta eiköhän Bournemouthissakin osata tutkia peliä tuloksia syvemmältä. Bournemouth säilyi nipin napin ja osittain tuurilla.

– On hyvin mahdollista, että Bournemouth löytää itsensä alemman keskikastin tienoilta. Siitä tuskin mennään paljon ylemmäs, mutta siitä voidaan tulla alemmas.

14. Burnley

– Burnley on nousijajoukkueista lähtökohtaisesti selvästi vahvin.

– Toisaalta horisontissa on myös tummia pilviä.

– Parhaassa tapauksessa Burnley yltää sarjassa puoliväliin. Huonoimmassa tapauksessa putoamisviiva tulee kummittelemaan pelottavan lähelle.

13. Crystal Palace

– Roy Hodgson tuntee Crystal Palacen ja Crystal Palace tuntee Roy Hodgsonin. Se auttaa. Hodgson ei hae säihkettä ja glooriaa, vaan pyrkii jälleen tekemään Palacesta hyvin vaikeasti voitettavan.

– Palace ei missään nimessä taistele europaikoista, mutta ei sen pitäisi joutua putoamistaisteluunkaan. Tuttua ja turvallista keskikastin sijoitusta pukkaa jälleen.’

12. West Ham

– West Ham oli viime kaudella pitkään tuuliajoilla, ja Moyes näytti jo menettäneen otteen joukkueestaan. Ei ole suinkaan mahdottomuus, etteikö se voisi käydä uudelleenkin alkavalla kaudella. Kaikki ennusmerkit ovat olemassa. Joukkueen materiaali on kapea, eikä se riitä useaan kilpailuun.

– West Ham alisuoritti viime kaudella rajusti ja oli putoamiskamppailussa vielä toukokuussa. Nyt siihen ei jouduta, mutta West Ham ei löydä itseään tälläkään kertaa sarjataulukon paremmalta puoliskolta.

11. Fulham

– Fulham kuuluu tulevalla kaudella siihen isoon alemman puoliskon joukkoon, joka on lähtökohtaisesti hyvin tasainen. Valioliigassa keskimääräinen vaade on valtavan kova. Europaikkojen tavoittelu jää ehdottomasti haaveeksi. Lähtökohtaisesti Fulham voisi kuitenkin yltää sarjan puoliväliin.

– Jätetään silti varaus myös sille, että asiat lähtevät menemään päin mäntyä, kysymysmerkkejä kun ilmassa on useita.

10. Brentford

– Arvioimme, että Brentford ei hyydy. Thomas Frank johdattaa joukkonsa jälleen hienoon kauteen. Brentfordin viime vuosien kasvu on ollut vaikuttavaa seurattavaa, eikä se ole pysähtymässä mihinkään. Jokaisella osa-alueella esimerkillisesti johdettu ja valmennettu seura ottaa jälleen askeleen eteenpäin.

– Sarjasijoitus ei muutu, mutta toisaalta ei sen pidäkään muuttua. Kärkikymmenikköön sijoittuminen on vuosittain Brentfordille kuin mestaruus – ja sitä on osattava arvostaa.

9. Brighton

– Viime kauden suoritusta ei ole helppo toistaa. Kilpailu europaikoista vaikeutuu joka vuosi, eikä Brightonin kaltainen seura lähde europaikkataisteluun suinkaan ennakkosuosikkina.

– Brighton on ajautunut viime vuosina tilanteeseen, jossa siihen kohdistuneet odotukset ovat nousseet merkittävästi. Se on täysin Brightonin omaa ansiota, mutta realismia ei sovi unohtaa.

8. Chelsea

– Chelsea kyllä parantaa viime kaudesta, mutta on tässä kysymysmerkkejäkin. Kilpailijat ovat päässeet suunnittelemaan kautta ihan erilaisista lähtökohdista, paljon pienemmin muutoksin. Valioliigan keskimääräinen taso ja vaade on jo niin korkea, että suurseurojenkin on oltava ihan tikissä menestyäkseen.

– Neljän joukkoon Chelsealla tuskin on vielä tulevalla kaudella asiaa. Homman mennessä nappiin joukkue voi yltää europaikoille, mutta kilpailu on niin kovaa, että yhtään epäonnistumalla sijoitus voi olla sarjan puolivälissäkin.

7. Tottenham

– Spurs on valovuosia perässä Valioliigan kirkkainta kärkeä, jonka takana on iso kasa europeliehdokkaita. Tottenhamin päävihollisia eivät ole manchester cityt ja arsenalit, vaan brightonit ja aston villat.

– Tottenham on ajautunut imagollisesti hankalaan välitilaan. Se mielletään pokaaleja janoavaksi seuraksi, joka ei kuitenkaan todellisuudessa kilpaile samoista sijoista tai pelaajista todellisten jättiläisten kanssa.

– Tulevaan kauteen lähdettäessä realiteetit ovat selkeät. Tottenhamilla on uusi päävalmentaja, jolle on annettava aikaa ja resursseja. Tavoitteiden ja odotusten on oltava sen mukaiset.

6. Aston Villa

– Valioliigassa on tällä hetkellä monta joukkuetta, jotka taistelevat sijoista kirkkaimman kärjen takana. Mestaruustaisteluun kukaan ei Villaa odota, mutta isompien kompuroidessa Emeryn joukot saattavat hyvinkin aiheuttaa hämmennystä taulukon yläpäässä.

– Mestarien liigan paikoista taistelee tätä nykyä niin monta joukkuetta, että pettyjien joukossa on vuosittain myös osa jättiläisistä. Jos kaikki jättiläiset suorittavat omalla tasollaan, mihin väliin mahtuu Aston Villa?

– Aston Villa ja neljäs sija ei ole utopistinen ajatus, mutta mielikuva vaatii sen, että taakse jää useampikin jättiläinen, joilla jäi jotain hampaankoloon viime kaudesta.

5. Newcastle

– Magpies ei luultavasti ampaise Euroopan huipulle vielä tulevalla kaudella, mutta sille on vaikea nähdä estettä pitkällä aikavälillä, jos rahavirta Lähi-idästä ei katkea.

– Newcastlen tämänhetkinen pelaajamateriaali on liian ohut siihen, että se taistelisi vielä suurimmista pokaaleista. Seuralle ei olisi iso katastrofi olla pääsemättä heti uudelleen Mestarien liigaan, mutta sinne Newcastle tähyää lähivuosina säännöllisesti. Viime kauden saavutukset tulivat odotettua nopeammin.

4. Liverpool

– Liverpoolin odotetaan oppineen viime kauden virheistään, mutta se lähtee isolta takamatkalta ottamaan kiinni sarjan suurimpia suosikkeja.

– Liverpool on matkalla takaisin kohti huippua, mutta se otti viime kaudella merkittävää takapakkia, eikä sen materiaali pärjää varsinkaan leveydessään tämän hetken mestarisuosikeille. Etenkin keskikentän loukkaantumissuma koettelisi tällä hetkellä Liverpoolia rajusti.

3. Manchester United

– Old Traffordin isännät eivät vielä vaikuta ryhmältä, joka laittaa tosissaan kampoihin Citylle tai Arsenalille. Ten Hagin projekti on kaikesta huolimatta vielä alkupäässään, kun taas suurimmat mestarisuosikit tekevät enää hienosäätöjä.

– Manchester Unitedissa odotukset ovat kaudesta toiseen äärimmäisen korkealla. Samaan aikaan on ymmärrettävä, että se ottaa takamatkalta kiinni muita Euroopan jättiläisiä, joissa vaatimustaso ei ole yhtään sen matalammalla.

– Pokaaliton kausi olisi ymmärrettävästi pettymys, mutta onko pystiä realistisesti tulossa Valioliigassa tai Mestarien liigassa? Ehkä pidemmällä tulevaisuudessa.

2. Arsenal

– Arsenal tulee arviossamme toiseksi vain siksi, että sen pääkilpailjaa on vaikea ennakoida millekään muulle sijalle kuin piikkipaikalle.

– City on rutinoitunut voittaja, kun taas Arsenal on vasta kasvamassa sellaiseksi. Se oli joukkueiden isoin ero viime keväänä. Kun manchesterilaiset kiristivät tahtiaan, Arsenal alkoi huojua.

– City on ykkössuosikki, mutta Arsenalissa tehdään tällä hetkellä niin paljon hyviä asioita, että sen mestaruus ei olisi mikään jättiyllätys.

1. Manchester City

– Tuliko tämä arvio jollekin yllätyksenä? Manchester City on mestarisuosikki jokaisessa kilpailussa, johon se osallistuu.

– Pep Guardiola apulaisineen pitää huolen siitä, että Cityn tankki ei ole tyhjillään viime kauden triplamestaruuden jälkeen. Olisi suuri yllätys, jos City jäisi tulevalla kaudella ilman pokaalia.

– Cityn syrjäyttämiseksi ei riitä, että pelaa itse hyvän kauden. Manchesterilaisten on kompuroitava, jos joku muu mielii Englannissa paalupaikalle.