Tänään, perjantaina, odotus päättyy, kun Valioliigan kausi 2022-23 käynnistyy. Tässä artikkelissa esitellään Valioliiga.comin joukkue-ennakot ja sijoitusarvio. Hallitseva mestari Manchester City lähtee jälleen ennakkosuosikkina kauteen, mutta kuka haastaa ja ketkä taistelevat säilymisestä?

Valioliiga.comin sijoitusarvio perustuu toimituksen arvioihin ja niistä johdettuun keskiarvoon. Toimituksesta oman arvionsa antoivat toimituksen esihenkilö Juho Hirvonen sekä toimittajat Ville Liimatta, Joni Ahokas, Niko Toiskallio sekä Karri Kovanen.

Arvioissa korostui Manchester Cityn ylivoima. Pep Guardiolan City oli kaikissa arvioissa tuleva mestari. Liverpool sen sijaan oli selkein haastaja Citylle. Haastajan roolia kärkikaksikolle povataan Antonio Conten Tottenhamille. Arviossa kuuden parhaan joukossa nähdään tutut TOP6-seurat.

Arvioissa näkyy selkeä jakautuminen ylempään keskikastiin, keskikastiin ja alempaan keskikastiin. Ylemmässä keskikastissa West Ham, Newcastle ja Leicester taistelevat vielä kiivaasti europelipaikoista. Sijoista 10-13 pelaavat tasaisesti Aston Villa, Wolves, Crystal Palace sekä Brighton. Alemmassa keskikastissa nähdään Southampton, Everton ja sarjanousija Fulham, jotka tosin ovat arvion perusteella turvassa putoamiselta.

Selkeä putoajakandidaatti arvioiden pohjalta on sarjanousija Bournemouth, joka oli jokaisessa arviossa putoajan paikalla ja yhtä vajaa kaikissa sarjajumbona. Vaikeaa kautta povataan myös toiselle sarjanousijalle, Nottinghamille sekä viime kauden sarjanousija Brentfordille. Sarjapaikkansa eteen saa tehdä kovasti töitä myös Leeds, joka on arvioiden perusteella vajoamassa putoamistaisteluun.

Ensi kaudella neljä parasta etenevät suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Viides sija oikeuttaa Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja sarjan kolme viimeistä putoavat suoraan Mestaruussarjaan. Lisäksi europaikkoja on jaossa cup-turnauksissa. FA Cupin voittaja etenee Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja liigacupin voittaja pääsee Konferenssiliigan viimeiselle pudotuspelikierrokselle.

Mikäli cup-voittajat ovat viiden parhaan joukossa sarjataulukossa, menevät europaikat tilanteen mukaan sijoille kuusi ja seitsemän.

Alla näet Valioliiga.comin sijoitusarvion keskiarvon mukaan. Pääset lukemaan joukkue-ennakot linkkiä painamalla. TOP6-joukkueiden osalta joukkue-ennakot on jaettu viiteen artikkeliin, joihin löytyy kaikkiin linkit sijoitusarvion alapuolella olevasta taulukosta.

SijaJoukkueK.A.Linkit
1.Man City1,0LUE
2.Liverpool2,2LUE
3.Tottenham3,4LUE
4.Arsenal4,0LUE
5.Chelsea4,6LUE
6.Man Utd5,8LUE
7.West Ham7,2LUE
8.Newcastle8,4LUE
9.Leicester9,6LUE
10.Aston Villa10,4LUE
11.Wolverhampton11,2LUE
12.Crystal Palace12,0LUE
13.Brighton12,0LUE
14.Southampton15,2LUE
15.Everton15,6LUE
16.Fulham16,2LUE
17.Leeds17,0LUE
18.Brentford17,2LUE
19.Nottingham17,2LUE
20.Bournemouth19,8LUE
SeuraViime
kausi
SiirrotTähdet/
läpimurto
Valmennus/
avaus
Näin käy
LUELUELUELUELUE
siirtohuhut-gunnersLUELUELUELUELUE
LUELUELUELUELUE
siirtohuhut-chelseaLUELUELUELUELUE
Siirtohuhut-liverpoolLUELUELUELUELUE
LUELUELUELUELUE

Mestari taas Manchester City

Pep Guardiolan Taivaansiniset on jälleen mestarisuosikki numero yksi. Kesän siirtoikkunassa sisään on tullut muun muassa yksi maailman parhaista keskushyökkääjistä Erling Braut Håland. Guardiolan City on niin tasaisen vahva, ettei sille löydy pysäyttäjää pitkässä sarjassa.

Isompi kysymys onkin, pystyykö City muovata menestyvää prosessia niin, että tulosta tulisi vihdoin ja viimein myös Mestarien liigan jatkopeleissä.

Liverpool haastaa Cityn ja Spurs hamuaa mukaan

Liverpool ja Man City ovat tällä hetkellä Valioliigan parhaiten valmennetut joukkueet ja parhaat organisaatiot. Siitä ei ole kahta sanaa. Jürgen Kloppin Liverpool on jälleen Cityn haastaja, joka on valmis hyödyntämään Cityn pienetkin notkahdukset. Viime kaudella kärkikaksikon välillä eroa oli vain yksi piste, eikä ennakkoasetelmat vaikuta alkavallakaan kaudella kovinkaan erilaisilta.

Liverpool otti jo Community Shieldissä päänahan Citystä, mutta pitkä kausi on asia erikseen. Liverpool menetti Sadio Manén Bayern Müncheniin, mutta hankki myös lupaavan Darwin Núñezin, joka onnistui jo avaamaan maalitilit Community Shieldissä. Eväitä on mestariksi, varsinkin jos Cityn koneisto yskii vähääkään.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Darwin Núñezilta odotetaan tehoja Liverpoolissa. Kuva: Getty Images.

Antonio Conten Spurs teki jo viime kaudella vakuttaavaa tulosta. Conte otti Tottenhamin komentoonsa marraskuun alussa, jonka jälkeen meno muuttui Pohjois-Lontoossa. Nyt Conte on saanut työstää pelaajistoaan koko kesän.

Lukuisat armottomat juoksuharjoitukset ovat tuottamassa tulosta. Tottenhamista on tulossa Conten näköinen joukkue, ja se voi viedä Spursin parhaassa tapauksessa jopa mestaruustaistoon. Mestaruus on silti vielä utopiaa, ellei City ja Liverpool sössi asioitaan pahemman kerran.

Arsenal vahvoilla päästä Mestarien liigaan

Valioliigan neljä parasta etenee Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Neljännestä sijasta käydäänkin kovaa kamppailua ensi kaudella. Kauden alla suosikkina tähän kisaan lähtee jälleen vuoden kokeneempi Mikel Artetan Arsenal.

Arteta on tehnyt Arsenalissa hyvää työtä nuorella joukkueella. Arteta on saanut myös työrauhan johtoportaalta kehittää pelitapaansa ja joukkuettaan. Nyt alkaa kuitenkin olla sadonkorjuun aika. Arsenal hankki mitat täyttävän keskushyökkääjän, Gabriel Jesusin ja monikäyttöisen Oleksandr Zintšenkon Man Citystä.

Chelsea ja Manchester United ovat pienoisessa murroksessa. Man Unitedissa se ei toki ole mikään uusi asia, mutta Chelsean kohdalla seuraomistaja Roman Abramovitšin lähtö tuli yllättäen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

Chelsean uusi omistajaporras Todd Boehlyn johdolla on vahvistanut joukkuetta, vaikka Antonio Rüdigerin kaltaisia johtohahmoja onkin vaikea korvata. Citystä tullut Raheem Sterling voi olla yksi kauden sensaatioista Chelsean paidassa.

Cristiano Ronaldo on ollut kohun keskellä kesän aikana. Kuva: Getty Images.

Manchesterin punaisella puolella Erik ten Hag yrittää ohjata valtavaa laivaa oikeaan suuntaan, mutta töitä riittää. Unitedin kohdalla kentän ulkopuoliset asiat ovat jälleen kerran olleet keskiössä, kun joukkueen supertähti ja viime kauden paras maalintekijä Cristiano Ronaldo on tehnyt kesällä mitä huvittaa. Ten Hagin Unitedissa on potentiaalia, mutta sen lunastaminen saattaa viedä aikaa useamman kauden ajan, jos siihen edes annetaan mahdollisuutta.

Miljardööri Newcastle hiipii hiljaa ylemmäs

Ylemmässä keskikastissa europaikoista taistelevat arvion mukaan viime kaudet erinomaisesti pelannut West Ham, äkkirikastunut Newcastle ja Leicester, jonka yllä on kauden alla vielä isoja kysymysmerkkejä.

Newcastle sai uusien omistajiensa myötä miljoonittain saudiarabialaista öljyrahaa käyttöönsä. Joukkuetta on vahvistettu rauhallisesti ja harkiten. Rahaa joka tapauksessa on ja se tuo Valioliigassa myös onnea. Hiljalleen Tyne-joen mahtiseura kiipeää sarjan suurten joukkoon. Vielä se ei tapahdu, mutta jo alkavalla kaudella nähdään merkkejä siitä, mitä Newcastle United voi olla viiden vuoden päästä.

West Ham on David Moyesin kanssa löytänyt oman sapluunansa, joka vei viime kauden päätteeksi seuran Konferenssiliigaan saakka. Eurokiireet ovat jo tuttua puuhaa viime kaudelta, joten sekään ei tule yllätyksenä. West Ham on vahva ehdokas nousemaan jälleen eurokentille, mikäli cup-kilpailuista vapautuu paikkoja. Murtautuminen kuuden sakkiin vaatisi joltain isolta seuralta pahemman luokan konttaamista, mutta ei sekään mahdotonta ole.

Brendan Rodgersilla on kasvanut kesän aikana useampi harmaa hius Leicesterin peräsimessä. Joukkueen ykkösvahti ja kapteeni Kasper Schmeichel lähti Nizzaan ja Newcastle korottaa tarjoustaan miljoona kerrallaan James Maddisonista.

Samaan aikaan Rodgersille annetut punnat eivät tahdo riittää oikein kehenkään. Vahvistuksia kaivataan, muuten Leicester saattaa olla jopa yksi kauden suurimmista flopeista.

Keskikastissa tasaista

Aston Villa, Wolves, Brighton ja Crystal Palace ovat asemoitumassa turvalliseen keskikastiin. Aston Villan kohdalla käyrä näyttää ylöspäin. Seurassa tehdään lujasti töitä sen eteen, jotta tulevina vuosina Villa voisi pelata europelejä. Vielä ei ole kuitenkaan sen aika.

Wolves on repinyt portugalilaisistaan vuosi toisensa jälkeen parhaan irti, mutta nyt näyttää siltä, että Bruno Lagen miehistö on vakiintumassa keskikastiin. Superagentti Jorge Mendesin kädenjälki näkyy Wolvesissa, mutta viime aikoina on ollut hiljaisempaa.

Brighton on yksi Valioliigan kummajaisista Graham Potterin alaisuudessa. Sarjan mittakaavassa pienellä budjetilla operoiva Brighton on tasaisen vahva suorittaja keskikastissa, vaikka paperilla joukkue saattaisi monen mielestä kuulua putoamistaisteluun.

Arsenal-legenda Patrick Vieira valittiin Palacen nuorennusprojektin työnjohtajaksi. Kuva: Getty Images.

Patrick Vieira toi Crystal Palaceen Roy Hodgsonin aikakauden jälkeen aivan uudenlaista sähköä. Hyökkäävämpi ja viihdyttävämpi jalkapallo on ollut kannattajien mieleen. Vieira saa nyt kokea toisen kautensa valioliigaseuran managerina. Se on usein vaikeampi kuin ensimmäinen, joten pienoisia kysymysmerkkejä on ilmassa.

Pienikin lipsahdus ja olet selkä seinää vasten

Alemmassa keskikastissa tanssitaan nuoralla. Siinä Southampton on osoittautunut viime vuosina mestariksi, vaikka pelaaminen onkin ollut kaikkea muuta kuin mestarillista. Soton juoksee itsensä hengiltä Ralph Hasenhüttlen alaisuudessa. Aggressiivinen prässi tuo välillä erinomaisia tuloksia, mutta turhan usein järkyttäviä sulamisia. Sarjapaikan suhteen Soouthamptonin ei tarvitse silti pelätä, ellei jotain yllättävää tapahdu.

Frank Lampard tuli viime kaudella pelastamaan Evertonia, mutta helppoa se ei ollut. Eikä alkava kausi näytä ennakkoon yhtään sen helpommalta. Evertonissa ei tunnu oikein mikään onnistuvan tällä hetkellä.

Hankinnat ovat kerta toisensa jälkeen pettymyksiä, lukuun ottamatta Richarlisonia, joka tosin kaupattiin kesällä Tottenhamiin. Seurayhteisö ja -johto odottavat vesi kielellä paluuta kärkikahinoihin, mutta sinne ei ole realistisesti mitään asiaa. Tässä yhtälössä Lampardin pitäisi pystyä rauhassa työskentelemään. Vaikeaa on jälleen.

Armoton taistelu paikasta auringossa

Viime kaudella näytöstyyliin Mestaruussarjan voittanut Fulham on kauteen lähdettäessä arviomme pohjalta suurin suosikki sarjanousijoista säilyttämään sarjapaikkansa. Tosin myös muun muassa Jesse Lingardilla vahvistunut Nottingham oli parissa arviossa auringon puolella. Selvää on, että sarjanousijan täytyy onnistua täydellisesti, jotta paikka auringossa käy toteen.

Jesse Lingard loistaa Nottinghamin ykköstähtenä. Kuva: Getty Images.

Viime vuosina usein yksi sarjanousijoista on tähän pystynyt. Viime kaudella se oli Brentford, sitä edellisellä Leeds ja aiemmin myös Wolves. Fulham ja Nottingham voivat onnistuessaan tarttua kiinni sarjapaikkaan, mutta ennakkokaavailun mukaan molemmat eivät siinä tule onnistumaan.

Jotain kertoo toki sekin, että arviomme mukaan nimenomaan toissa kauden onnistuja Leeds ja viime kauden sensaatio Brentord ovat taistelemassa sarjapaikastaan alkavalla kaudella. Ja tässä armottomassa kisassa olemattomalla budjetilla kilpailijoihinsa verrattuna toimiva Brentford on vajoamassa takaisin Mestaruussarjaan.

Viime kaudella Norwich oli ennakkokaavailuissa selkein putoajakandidaaati. Tällä kaudella samaisen leiman saa otsaansa Bournemouth, joka kaikessa sympaattisuudessaan on hieno piristysruiske Valioliigaan rahamiesten sekaan. Ikävä kyllä sympatiaa ei ole vastustajilta silti luvassa. Kyyti tulee olemaan kylmää, kuten oli Norwichilla kahdella aiemmalla kerrallaan.

Valioliigan kaikki ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplaysta.

Seuraavat ottelut
PvmOtteluKlo
13.08.2022Aston VillaAVLEverton FCEVE14:30
13.08.2022ArsenalARSLeicester City FCLEI17:00
13.08.2022Brighton & Hove Albion FCBRINewcastle United FCNEW17:00
13.08.2022Manchester City FCMCIBournemouth AFCBOU17:00
13.08.2022SouthamptonSOULeeds UnitedLEE17:00
13.08.2022Wolverhampton Wanderers FCWOLFulham FCFUL17:00
13.08.2022Brentford FCBREManchester United FCMUN19:30
14.08.2022Nottingham ForestNFOWest Ham United FCWHU16:00
14.08.2022ChelseaCHETottenham Hotspur FCTOT18:30
15.08.2022LiverpoolLIVCrystal Palace FCCRY22:00

Kausiennakkoartikkelit